Idėja Klaipėdai – Emigrantų diena Jūros šventės metu

Mums rašo

Siūlau vieną Jūros šventės dieną pavadinti Emigrantų diena. Tikslai: ieškoti būdų, kaip stabdyti klaipėdiečių emigraciją. Bandyti tokiu ar panašiu renginiu sukviesti emigravusius klaipėdiečius, konkrečiais savivaldybės darbais parodyti dėmesį ir susirūpinimą dėl katastrofiško Klaipėdos gyventojų mažėjimo.

Reikėtų paruošti šio renginio programą. Jos paruošimui sutelkti geriausius Savivaldybės darbuotojus, renginių organizatorius, NVO aktyvistus, miesto gyventojus. Programa turi būti orientuota į teigiamų pokyčių miesto socialinėje, ekonominėje, verslo vystymosi politikoje akcentavimą. Vienos dienos renginys turėtų vykti iš anksto tam numatytoje ir paruoštoje vietoje.

Prisimenu, kai atvykau į Klaipėdą 1945 m. rudenį, mieste tik kai kur matydavosi žmonės. Jų buvo vos šimtas. Tačiau mūsų miestas sparčiai augo ir pasiekėme net didmiesčio statusą.  1996 m. mieste jau gyveno net 201 577 gyventojai. Deja, atgavus Nepriklausomybę, ištroškę laisvės klaipėdiečiai, kaip ir kiti Lietuvos žmonės, aktyviai pradėjo vykti į Vakarų Europą.  Gyventojų skaičius Klaipėdoje pradėjo katastrofiškai mažėti.

1996 m. gyveno 201 577 gyventojai; 2006 m.- 178 380; 2017 m. – 151 309 Taip skelbia LR Statistikos departamentas. Taip prastėjant miesto demografiniams rodikliams, ateityje Klaipėdos gali nebelikti žemėlapiuose, nes netektų didmiesčio statuso. Pramonės įmonės, verslininkai jau kalba apie problematišką darbo jėgos trūkumą.

Iki šiol Savivaldybė nerodo tinkamo rūpesčio šiai problemai spręsti. Atvirkščiai, daugiau kalba apie klaipėdiečius pabėgėlius į priemiestį. Jų skaičius siekia 16 000. Keletą metų kalbama net apie miesto teritorijos plėtrą. Kuriamos vizijos ir strategijos pabėgėlių stabdymui. Deja, apie teigiamus pokyčius nesigirdi.

Manau, klaipėdiečiams, besirūpinantiems savo miesto ateitimi, būtų įdomu sužinoti:

  • kas nuveikta dėl emigracijos stabdymo bei jau išvykusių klaipėdiečių susigrąžinimo;
  • ar Savivaldybė turi informaciją, kuriose ES valstybėse daugiausia gyvena išvykusių klaipėdiečių, ar palaikomas nors mažiausias ryšys su klaipėdiečių emigrantų bendruomenėmis?
  • ar turi Savivaldybė E-portalą, skirtą emigravusiems klaipėdiečiams?
  • ar yra Savivaldybėje įkurtas padalinys (yra darbuotojas), kuris galėtų konsultuoti emigrantus jiems rūpimais klausimais?

Profesionaliai paruošta Emigrantų dienos Jūros šventės metu programa ir jos nuoširdus realizavimas neabejotinai padėtų įrodyti prasidėjusį svarų Savivaldybės darbą, gelbėjant mūsų nepakartojamą Klaipėdą nuo katastrofiško tuštėjimo.

Dalia Žukienė, Klaipėdos m. tarybos I kadencijos deputatė, 1990-2005 m. Savivaldybės Gamtosaugos-Aplinkos kokybės skyriaus vedėja, KU Jūros tyrimų atviros prieigos centro mokslo darbuotoja

1 Comment

  1. Algirdas Grublys

    Puiki idėja.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Aplinkosauga

Paminėjo Žemės dieną

Tęsiama tradicija pavasario lygiadienį paminėti Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijoje suburiant gausias uostamiesčio moksleivių gretas. Šįkart jaunimo gamtosauginis forumas kviečia ...
2024-03-20
Skaityti daugiau

Mums rašo

Prisiminimai, kaip Klaipėda teršė marias ir jūrą

2023-ieji baigiasi. Tai laikas, kaip įprasta, prisiminti praėjusių metų svarbesnius įvykius. Ekologinis nerimas neblėsta, ypač paskutinius trejus metus. Kuršių marios, ...
2023-12-22
Skaityti daugiau

Aplinkosauga

Aplinkosaugos forume paskelbtas šių metų Lietuvos medis

Klimato savaitės išvakarėse į aplinkosaugos forumą Uosto direkcijoje susirinko aplinkosaugos, mokslo, Seimo atstovai. Renginį, skirtą medžio tematikai, inicijavo asociacija „Žalioji ...
2023-10-20
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This