Kalvis atrėžė „Saulės” kritikams

Miestas, Svarbu

Iš užsienio grįžęs Lietuvos kalvių sąjungos pirmininkas Linas Leščiauskas, kalbėdamas apie architektų ekspertų kritiką siūlymui šiemet Klaipėdoje vykusio XI tarptautinio kalvystės simpoziumo „Keturi vėjai“ metu sukurtą Piliakalnių metams skirtą skulptūrą „Saulė“ pastatyti šiuo metu rekonstruojamoje Žardės aikštėje, žodžių į vatą nevyniojo.

Lietuvos architektų sąjungos Klaipėdos apskrities organizacijos (LASKAO) architektūros ir urbanistikos ekspertų pozicija nesuprantama ir Savivaldybės administracijos Miesto tvarkymo skyriaus vedėjai Irenai Šakalienei.

Kalvių idėjos LASKO ekspertų kritikos sulaukia jau antrus metus iš eilės – pernai buvo sukritikuotas noras J. Janonio g. skverelyje pastatyti angelo skulptūrą.

Pasak LASKAO tarybai šį kartą pirmininkavusio architekto Vytauto Grykšo, vieningai buvo sutarta, jog esminis trūkumas yra tai, jog nebuvo projekto, nepasitelktas joks architektas, kuris būtų atlikęs vietos analizę, išnagrinėjęs vizualinius ryšius ir tokios skulptūros derėjimą esamoje aplinkoje.

„Aikštės dangų sutvarkymo projekte skulptūrai vieta nėra numatyta. Vieta tarp parduotuvių tikrai nesuteikia didelės architektūrinės ar meninės vertės. Gaila, kad idėjos nepristatė patys autoriai, galbūt jie būtų apsigynę savo idėją. Taryba mano, kad tokiai skulptūrai reikėtų ieškoti kitos vietos, galbūt prie Žardės piliakalnio“, – sakė V. Grykšas.

„Skulptūros „Piliakalnis“ pastatymo Žardės prekybos centro aikštėje vieta parinkta atsitiktinai, neįvertinant kvartalo vizualinių ryšių, projektas parengtas nedalyvaujant architektui ir neatitinka projektui keliamų reikalavimų. Siūloma nagrinėti galimybę skulptūrą įrengti prie Žardės piliakalnio”, – rašoma oficialiame LASKAO tarybos protokole.

„Nenoriu įžeisti visų tų ponų, kurie save kelia aukščiau už kitus ir mano, kad jei jau turi architekto diplomą, tai be jo niekas negali vykti, o jei jau vyksta, tai turi vykti tik pagal jį. Gyvas pavyzdys yra Vilniaus Lukiškių aikštė. Tai visos tautos gėda, gėda visiems šviesuliams, kurie laiko save aukščiau dievo, viską žino ir viską mato. Su visa pagarba partizanams ir visiems žuvusiesiems, bet sostinės centre statyti žeminę yra visiškas nesusivokimas ir nesusipratimas. Kai išlindę iš kaimų architektai vadovauja tokiems sprendimas, tai tokius rezultatus ir turime”, – sakė L. Leščiausias.

Pasak jo, kai anksčiau kalvių simpoziumuose sukurti meniniai kūriniai būdavo įkurdinami miesto centre ir senamiestyje, „visi architektai šaukė, rėkė, kad čia jie netinkami”, tad buvo nuspręsta sukurti kompoziciją pietinei miesto daliai, tačiau ir vėl negerai.

„Jeigu aplink vyksta prekyba, tai jau čia skulptūrai ar meninei kompozicijai ne vieta? Tai visiškai kaimietiškas požiūris. Tokie komentarai ir vertinimas yra visiška gėda. Tai užsiožiavimas, kad nenuėjome, nelindome jiems į šikną, nepadlaižiaujame. Pilna arogancijos. Vaidina kažkokius dievus, kad jie daug ką reiškia ir lemia. Nieko jie nereiškia ir nelemia. Viską lemia darbai. Jie kuria Lietuvą, daro Klaipėdą gražesne, o ne kažkokių susireikšminusių kaimiečių pezalai ir nusišnekėjimai. Kodėl nė vienas iš šitų kritikų per dvylika metų neatėjo ir nepasiūlė padėti – paprojektuoti, pabraižyti, paderinti? Kai reikia daryti, nėra nė vieno. O kai reikia paloti ar kokią nesąmonę pasiūlyti… Aš visada siūlau ir nuoširdžiai kviečiu dirbti kartu, ateikit ir padarysim kartu. Padarykime visi Klaipėdą gražią. Nekritikuokim vieni kitus, neėskime ir negraužkime, o dirbkime kartu”, – rėžė L. Leščiauskas.

Tiek jis, tiek ir Savivaldybės administracijos Miesto tvarkymo skyriaus vedėja Irena Šakalienė patikino, kad Žardės aikštės sutvarkymo projekte yra numatyta vieta meniniam akcentui.

„Nėra numatyta konkrečiai šiam kalvių darbui, bet vieta meniniam akcentui yra numatyta. To buvo pageidavę ir politikai. Nėra ten jokio postamento numatyta, kol kas nėra ir specialiai kaip nors ji palikta, bet dokumentuose yra. Susidaro įspūdis, kad kalviams labai sunku su ta taryba, kad jų tiesiog nemėgsta. Man tokia pozicija nesuvokiama. Juk statome ir suoliukus, ir gėlių klombas, kodėl ten negali būti meninių akcentų, kad žmonėms būtų gražiau? Neseniai buvau viename Suomijos mieste, tai ten net ant tvorų visokie akcentai – eini, akis užkliūva ir smagu, niekam netrukdo”, – sakė I. Šakalienė.

 

1 Comment

  1. Lina

    „kaimietiskas poziuris”-sita issireiskima adresuociau paciam Linui… tokios skulpturos nebent uzmiesty ir sodyboje, nulines menines vertes… ir apskritai, ar ne gana tu skulpturu? (porno undinele, balvonas ant motociklo, kartuves ir dar skraidantis bliudas)…

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas, Svarbu

Teismo sprendimo nevykdanti Irena Šakalienė panoro atgauti sumokėtą baudą 

Klaipėdos apylinkės teismo Klaipėdos miesto rūmai atsisakė atnaujinti vieną iš procesų dėl buvusios uostamiesčio savivaldybės administracijos Miesto tvarkymo skyriaus vedėjos ...
2024-04-15
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Irenai Šakalienei - Aukščiausiojo Teismo malonė

Lietuvos Aukščiausiasis Teismas (LAT) panaikino pirmos instancijos ir Klaipėdos apygardos teismo sprendimus, kuriais buvusiai uostamiesčio savivaldybės administracijos Miesto tvarkymo skyriaus ...
2023-12-08
Skaityti daugiau

Miestas

„Nešvariausiam” miestui tvarkyti ieškoma naujų sanitarų

Klaipėdos savivaldybė paskelbė apie 4 milijonų eurų vertės viešojo pirkimo konkursą dėl bendrojo naudojimo teritorijų (šaligatvių, autobusų sustojimo aikštelių, aikščių, ...
2023-11-30
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This