Etikos komisijoje – atsiprašymų metas

Politika

Klaipėdos miesto tarybos etikos komisija jau antrą kartą iš eilės priėmė sprendimą nutraukti tyrimą, nes apskųstasis politikas atsiprašė skundo autoriaus.

Gruodžio pradžioje įsižeidusių visuomenininkų atsiprašė miesto Tarybos ir tos pačios komisijos narys Vytautas Čepas, o trečiadienį analogiškai pasielgė jo kolegė, opozicijos atstovė Nina Puteikienė. Ją šiai komisijai buvo apskundęs menininkas Darius Vaičekauskas.

Dariui Vaičekauskui ir Ninai Puteikienei teko susitikti ne socialinėje erdvėje ir kultūriniuose renginiuose, o Etikos komisijos posėdyje. Martyno Vainoriaus nuotr.

Primena nacistinę Vokietiją

Į komisijos posėdį atėjęs Darius Vaičekauskas teigė, kad nuo 2003 metų, kai į Klaipėdą grįžo po aukštojo mokslo studijų, nuolat bendraudavo su įvairiais politikais bei tarnautojais ir niekada neteko patirti įžeidinėjimų, o vykdant „Menų zonos” projektą „prasidėjo aktyvus Ninos Puteikienės įžeidinėjimas viešojoje erdvėje”.

„Įžeidinėjo mane kaip šių renginių organizatorių. Viešai menkino mane kaip menininką ir kultūros darbuotoją”, – teigė D. Vaičekauskas.

Komisijos pirmininkei Aldonai Staponkienei paprašius detalizuoti, kas konkrečiai jį įžeidžia, menininkas ėmė vardinti N. Puteikienės pasisakymus „Facebook” paskyroje: „oranžiniai tamstos riteriai, nusiplaunantys rankas po pinigų pasiskyrimo savo festivaliams”; „atvykus pareigūnams Vaičekauskas spruko lyg uodegą pabrukęs, lyg jis būtų nė prie ko”; „Darius gavo skiepą”; „Darius skiria ir Kongo džiazo festivaliui pinigus”, „o bėda ta, kad yra stogas, todėl ir išsidirbinėja”, „ši zona yra globojama mero ir daro, ką nori” ir kt.

„Esu parodomas, kaip vienintelis Kultūros tarybos narys, pasiskiriantis sau finansavimą ar vienintelis neva turintis galių paskirti finansavimą, nors Kultūros taryba susideda iš kelių asmenų, vyksta balsavimai.  Matau savotišką politinį spaudimą ar politikų žaidimus, tačiau baisiausia ir slogiausia tai, kad prisidengiant kultūros renginiais ar formomis, kurios nesuprantamos, vykdomi politikų tarpusavio karai. Nesu jokios politinės partijos atstovas, nedirbu Savivaldybėje, tik visuomeniniais pagrindais dirbu Kultūros taryboje. Visiškai apolitiška veikla susiejama su politiniais siekiais, karais. Negatyviai pateikiama ir kontrkultūros sąvoka. Ji tikrai nėra koks negatyvas, ji tik oponuoja oficialiai kultūrai. Tokie komentarai iškreipia pačią esmę ir sąvokas. Kai politikas nubrėžia gero ar blogo meno formas ir ribas, tampa panašu į nacistinę Vokietiją, kur žinome, kaip viskas baigėsi”, – dėstė D. Vaičekauskas, ne kartą pabrėžęs, kad jaučiasi įžeidinėjamas ir žeminamas.

Vardan kultūros?

N. Puteikienė savo ruožtu sakė visa tai daranti tam, kad „Klaipėdoje kultūros renginių kokybė būtų aukšta, o jų finansavimas skaidrus”.

„Neišgirdau jokių konkretybių. Tik nuomonę. Prašiau patikslinti, kas konkrečiai įžeidžia, bet nesulaukiau patikslinimo. Pareiškėjas save įvardindamas kultūros veikėju ir nurodydamas esąs Kultūros ir meno tarybos narys, šiais veiksmais pats pažymi esąs viešas asmuo. Be to, jo veikla didžiąją dalimi finansuojama valstybės ir savivaldybės – iš pastarosios gauta apie 40 000 eurų, iš Lietuvos kultūros tarybos – apie 18 000”, – dėstė N. Puteikeinė.

Anot jos, pradėjus kelti klausimus, kaip tik prieš ją pačią esą prasidėjo kampanija, nes D. Vaičekauskas esą „iš tiesų turi stogą Kongą, kurio žmonos festivalį finansuoja Kultūros taryba, o Darius Vaičekauskas balsuoja už tai”.

„Atsiprašau, kad tokiu metu turime apie tai kalbėti, bet turime diskutuoti ir žinoti, kam ir kaip skiriami pinigai kultūros finansavimui”, – sakė N. Puteikienė.

Atsiprašė, bet kritikuos

Išklausius abi puses jau antras iš eilės Etikos komisijos tyrimas buvo nutrauktas, nes N. Puteikienė atsiprašė D. Vaičekausko.

„Jaučiuosi kalta, jei įskaudinau Darių Vaičekauską kaip žmogų, tad viešai atsiprašau. Tačiau jo veiką reikalui esant ir toliau kritikuosiu”, – teigė N. Puteikienė.

1 Comment

  1. Gampas

    Balsuosi už Puteikį, gausi komplekte Puteikienę :). Kam tinka, sėkmės!

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Politika, Svarbu

Arūną Tumą etikos sargai išteisino: interesų nesupainiojo?

Pats pripažinęs, kad yra suinteresuotas ir aktyviai dalyvavęs diskusijose dėl pagalvės mokesčio įvedimo, viešbučių verslą turintis  Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos ...
2024-04-05
Skaityti daugiau

Politika, Svarbu

Vicemerę nuo etikos sargų išgelbėjo biurokratija

Tyrimas dėl Klaipėdos miesto savivaldybės vicemerės Linos Šukytės-Korsakės galimo Politikų elgesio kodekso pažeidimo ir pasisakymų „Facebook“ buvo nutrauktas, nes savivaldybės ...
2024-03-18
Skaityti daugiau

Politika, Svarbu

Klaipėdos etikos sargai baidosi viešumo

Naujos sudėties Klaipėdos miesto tarybos Etikos komisija, pirmą kartą posėdžiavusi vasario 2-ąją, stropiai slepia šio posėdžio objektą, subjektus ir turinį – ...
2024-02-06
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This