Vytautas Valevičius: Kam patinka panikos?

Nuomonės

Lietuvoje yra žinomas posakis: „Tik nereikia mūsų gąsdinti“. Atseit, mes drąsūs. Deja, tai tik pusė tiesos. Antra jos dalis yra ta, kad gąsdinimai sukelia ne tik baimę, bet ir nerimą.

Jei su pirmąja dalis žmonių gana nesunkiai susitvarko, tai su antrąja be pagalbos yra sunku. Gal net neįmanoma išlikti ramiems ir blaivaus proto. Šiaip jau baimės jausmas skirtas organizmo išsaugojimui: „nelįsk, kur pavojinga“, nes gali nukentėti ar net žūti. Bijoti nežinomybės reikalauja savisaugos instinktas. Taip yra kalbant apie paskirą individą.

Visai kita situacija su masine panika ar psichozėmis. Minioje žmogus pasikeičia, dažnai net radikaliai. Kitaip sakant, jis gali tapti priešingas išankstiniam racionaliam elgesiui. Labiausiai tai atspindi paauglių grupuočių veiksmai, nors asmens pasikeitimą minioje geriausiai yra atskleidęs E. Fromas.

Tai tik pagrindas. Yra dalis visuomenės, kurie naudojasi savo žinojimais apie tai, ir sugeba gauti iš to naudos. Visi yra girdėję apie biržą, kurioje prekiaujama akcijomis. Sukėlus dirbtinę paniką, galima gerai uždirbti ne vieną milijardą, kaip tai padarė D.Sorosas, išspausdamas naudą ir Anglijos svaro krizės. (Kas manim netiki, gali plačiau pasiskaityti čia). Neaiškinsiu visų jos sukėlimo būdų, bet paminėsiu vieną, deja, pagrindinį – gandą.

Kad ir kaip būtų keista, bet už šį poveikį bausmės nėra. Tu gi nešmeiži, nekaltini (galbūt), tu abejoji arba remiesi nepatikimai šaltiniais.

Sakykim, visi gąsdinami būsimu klimato atšilimu. Tik JAV prezidentas juokauja savo twitteryje, kad užšalus Niagarai, atšilimu galima abejoti. Man teko irgi rasti mokslinių straipsnių apie galimą klimato … atšalimą nuo 2030 metų. Kyla įtarimai, kad yra daug norinčių uždirbti iš žmonių gąsdinimo apie galimą klimato atšilimą. O kiek dar galima parodyti veiklos…

Štai kai kurios mamos dėl per didelių žinių apie mediciną nutarė saugoti savo vaikus. Skiepas yra įsikišimas į vaiko augimą ir imunitetą, o čia dar patvirtinimai, kad firmos tik nori uždirbti. Gandas apie pinigus ir galimas neigiamas pasėkas sumažino vakcinacijų. Gandas nėra faktas. Pasekmės: pernai JAV tymų epidemija, Prancūzijoje užkrečiamų ligų vajus. Nuspręsta: Prancūzijoje 11 skiepų vaikui, kitaip nei darželio, nei mokyklos nematysi. Gal jūsų vaikas ir išgyvens, bet kitus tikrai galės užkrėsti.

Dar gražesni gandai lydi naujųjų technologijų raidą. Dirbtinis intelektas išstums žmogų, panaikins darbo vietas ir t.t., ir dar plačiau. Tai jau yra girdėta.

Kai atsirado kinas, buvo teigiama, kad išnyks teatras. Kai atsirado televizija, buvo sakoma, kad išnyks kinas. Kai atsirado konvejeris, buvo sakoma, kad…  Pavyzdžių ne viena dešimtis.

Didžiausia klaida daroma šiuo kvailu tvirtinimu, kad žmogus yra gyvulys. Kiek man žinoma, žymiausios yra kūrybinės asmenybės. Jų lyg niekas ir nežada „išstumti“, greičiau priešingai, jie naudojasi technologijomis.

Baimės sukėlimas gali būti daug kam naudingas. Totalitarinėse valstybėse tai yra puikus prievartos būdas. Žiniasklaidoje baimės leidžia susireikšminti, pagąsdinti. Tuomet ir žurnalistas tampa įdomesniu, ir leidinys svaresniu. Gąsdinimai patraukia dėmesį, leidžia pasididinti pajamas. Taigi, panika yra visuomet kažkam naudinga. Ir kaip sakoma geruose detektyvuose, reikia tą matyti.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This