Atkurti istorinio grožio nesiryžo

Miestas, Svarbu

Trečiadienį surengtos spaudos konferencijos metu Klaipėdos savivaldybės atstovai pasidžiaugė baigtais pastato Liepų g. 7, kuriame veikia Centralizuotos buhalterijos skyrius, restauracijos darbais, tačiau atsakydami į klausimą, kodėl nebuvo apsispręsta pilnai atkurti šios gatvės puošmena buvusią, sovietmečiu subjaurotą pastato išorę, teigė, jog yra svarbesnių prioritetų.

www.uostas.info nuotr.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja Elida Mantulova teigė, kad prieš rekonstrukciją šio pastato išorė, ypač lipdiniai buvo smarkiai pažeisti.

„Pernai pavasarį rangovas pradėjo darbus, bet techninio projekto autoriai nebuvo atlikę skulptūrų tyrimų. Tai pailgino restauraciją ir pabrangino ją apie 25 procentais. Atlikus tyrimus paaiškėjo, kad lipdinių būklė buvo praktiškai avarinė, ją slėpė 4-5 dažų sluoksniai”, – sakė E. Matulova.

Ir techninį projektą rengė, ir pačius darbus atliko konkursą laimėjusi UAB „Konsolė”. Galutinė suma, kurią sumokėjo Savivaldybė – 74 629,33 Eur.

Anot istorinių duomenų, nuo 1858 metų miesto adresų knygoje galimas rasti įrašus, kad šis namas, tuo metu adresu Aleksandro g. 24, priklausė prekybininko Stenbergo šeimai. 1909 metais savininku minimas Abelis Tobias Kaufmann – taip pat miesto pirklys. Tikėtina, kad Tobias Abelmann Sternberg nupirko namą XX amžiaus pradžioje ir tada jis galėjo perstatyti jį pagal jugendo stilių. 1915 m. jo savininku minimas Portugalijos ir Danijos vicekonsulas Schmäling. Įspūdingai atrodęs pastatas buvo iš esmės suniokiotas sovietmečiu pristatant papildomą aukštą.

Pasak E. Matulovos, paskutinis kapitalinis remontas čia buvo atliktas 1961 m.

Paklausta, ar nebuvo svarstoma galimybė atkurti istorinį pastatą, ji teigė, kad trūko paveldosauginių diskusijų, tad buvo nuspręsta atlikti tik tokią rekonstrukciją.

Savivaldybės administracijos Paveldosaugos skyriaus vedėjas Vitalijus Juška sakė, kad „istorinė tiesa sveikintinas dalykas, jei link jos judama, bet reikia paskaičiuoti”.

„Yra kitų paveldosauginių objektų, kuriems reikia neatidėliotinų lėšų. Piliavietė, fachverkinis kompleksas. Būtų buvę labai brangu, tad buvo pasirinktas toks variantas, kad sutvarkoma, kas dabar yra”, – teigė jis.

1 Comment

  1. ww

    debilai jus ,debilai- dar karta suniokojot ir subjaurojot istorini pavelda

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas

Dingo Sąjūdžio laikus menantis simbolis

Klaipėdoje, Ąžuolyno giraitėje, pasigesta tautinio simbolio – priverpstės, lietuviškos trispalvės juosta pritvirtintos prie ąžuolo.  Apie šį įvykį pranešė „Atviros Klaipėdos” ...
2024-03-03
Skaityti daugiau

Fotoreportažai, Miestas, Svarbu

Senojo pašto ateitį ir toliau gaubia migla

Po viešo kultūros ministro ir uostamiesčio savivaldybės apsisvaidymo kaltinimais dėl senojo Klaipėdos pašto atgaivinimo, badoma planuoti ir konkrečius veiksmus. Tačiau ...
2024-02-01
Skaityti daugiau

Kultūra

Kas bevertins Klaipėdos kultūros ir meno projektus?

Šiems projektams vertinti prireiks gerokai daugiau „ne visai kultūros žmonių”, negu jų buvo dar prieš Kalėdas mero tik iš „valdiškų” ...
2024-01-29
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This