Situaciją Slengiuose tirs darbo grupė

Svarbu, Švietimas

Prieš porą savaičių „Atviros Klaipėdos” aprašyta tėvų nerimą kelianti situacija Slengių mokykloje-daugiafunkciame centre įgauna pagreitį – pirmadienį Klaipėdos rajono meras turėtų pasirašyti potvarkį dėl specialios darbo grupės, kurios veikloje turėtų dalyvauti ir Švietimo ir mokslo ministerijos atstovas.

Apie keturiasdešimties tėvų pasirašytas kreipimasis pasiekė ir Valstybinę darbo inspekciją.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Kalbėjosi su auklėtojomis

Prieš porą savaičių šią įstaigą lankančių darželinukų tėvai „Atvirai Klaipėdai” skundėsi dėl to, kad ją masiškai palieka auklėtojos ir kiti darbuotojai. Tėvai aiškino, kad dėl to kalta įstaigos psichologinė aplinka. Tiek įstaigą jau palikusios, tiek prašymus iš darbo išeiti jau parašiusios pedagogės anonimiškai kalbėdamos su „Atviros Klaipėdos“ žurnalistu tuomet patvirtino tėvų žodžius ir teigė iš vadovybės patiriančios psichologinį smurtą, vadinamąjį mobingą.

Įstaigos direktorė Laima Anužytė-Kilnė tuomet neatsakė, kiek darbuotojų pastaruoju metu paliko darbą ir teigė, kad jų kaitą lemia situacija švietimo sektoriuje. Ji taip pat tvirtino, jog iš darbuotojų tiesiog „nori kokybiško darbo“ bei akcentavo, kad įstaigoje yra „labai stipri motyvavimo sistema“.

Klaipėdos rajono savivaldybės administracijos Švietimo skyriaus vedėjas Algirdas Petravičius pirmadienį teigė, kad jau kalbėjosi ir su įstaigą palikusiomis trimis auklėtojomis, ir su vadovybe.

„Savivaldybė yra gavusi tėvų pasirašytą raštą. Mero potvarkiu bus sudaryta darbo grupė, kuri analizuos šią situaciją nuodugniau. Buvo iš viso trys raštai skirtingiems adresatams. Juos yra gavusi ir Valstybinė darbo inspekcija, ir Švietimo ir mokslo ministerija. Yra išsiųstas prašymas ministerijai, kad ji deleguotų žmogų, kad nereikėtų kelioms institucijoms kelis kartus važiuoti į įstaigą. Apie savo pokalbius galiu pasakyti tik tiek, kiek sakiau ir per Tarybos posėdį, kai uždavė klausimą vienas Tarybos narys – klaidų tiek iš direktorės, tiek iš jos pavaduotojos bendravimo, informacijos pateikimo tiek darbuotojams, tiek tėvams, yra padaryta. Su direktore kalbėjau tikrai ir ne kartą, kai kuriuos ir vadybinius dalykus aptarėme. Mane džiugina tai, kad nėra sakoma, kad nepadarėme nieko blogo ir panašiai, vadovai pripažįsta. Tikimės, kad ištaisys klaidas”, – sakė vedėjas.

Trys darbą Slengių įstaigoje jau palikusios auklėtojos „Atviros Klaipėdos” žurnalistui patvirtino, kad Švietimo skyriaus vedėjas su jomis kalbėjosi, tačiau jos sakė susidariusios įspūdį, kad jis labiau palaiko vadovių poziciją.

„Manęs dar prašė pasilikti, bet tikrai nesutikau”, – sakė viena iš kalbintų moterų.

„Mane irgi kalbino pasilikti, bet pasakiau, kad su tokia vadove tikrai daugiau nedirbsiu. Kita vertus, buvo matyti, kad kalbino ne dėl to, kad mes labai brangios ir vertingos, o dėl kilusio viešumo ir tėvų ryžto eiti iki galo”, – sakė kita pedagogė.

Klaipėdos rajono tarybos ir mero sekretorė Rūta Zubienė teigė, kad atitinkamas mero potvarkis turėtų būti pasirašytas dar pirmadienį ir pažadėjo su jo turiniu iškartu supažindinti „Atvirą Klaipėdą”. Jį gavus ši publikacija bus papildyta.

Valstybinės darbo inspekcijos Klaipėdos skyriaus vedėjas Vytautas Ročys patvirtino, kad ši institucija gavo atitinkamą tėvų kreipimąsi ir buvo pavesta atlikti tyrimą, patikrinimas bus atliktas artimiausiu metu.

„Mes tikrinsime tiek, kiek numato mūsų kompetencija – ar įvertinta profesinė rizika ir kitas aplinkybes. Kur kas giliau gali aiškintis mero sudaryta komisija”, – sakė jis.

Darbo grupės nesibaimina

Įstaigos direktorė Laima Anužytė-Kilnė „Atvirai Klaipėdai” sakė, kad „pokalbiai visada yra veiksmingi”.

„Apkalbėjome situaciją, kalbėta ir su auklėtojomis, ir su visais darbuotojais. Žiūrėsime. Reikia laiko, kad visos aistros nurimtų. Čia yra dalis tiesos, dalis netiesos. Yra tokia situacija, kurios aš taip staigiai ir nepakomentuosiu. Yra, turbūt, sudaryta darbo grupė – pasižiūrėsim, kaip atvažiavę žmonės iš šono ją mato. Atvažiuos, pasižiūrės realią situaciją, o kodėl to baimintis? Aš nemanau, kad aš kokius nors pažeidimus esu padariusi. Tai yra darbas organizuotas, ne kokie nors asmeniniai dalykai. Ir aš manau, kad apie darbą ir reikėtų kalbėti. Tada galbūt bus galima ką nors daugiau komentuoti”, – sakė ji.

Paklausta, ar iš tiesų pripažino padariusi kokių nors klaidų, direktorė minėjo savo toną.

„Dėl savo tono, kaip ir jums tada paminėjau atsakydama į klausimą,  aš garsiai kalbu, mano aštrus tonas, ir galbūt tai buvo išsiaiškinta kažkaip netinkamai”, – sakė Laima Anužytė-Kilnė.

Ji sakė, kad kol kas dar ieško naujų darbuotojų, kurios galėtų pakeisti išėjusias auklėtojas.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Regionas

Prokurorų ieškinys - ir Klaipėdos darbo inspektoriams vadovaujančiam politikui

Plungės apylinkės teisme antradienį buvo gautas prokuratūros civilinis ieškinys dėl 10 156,42 Eur priteisimo iš Kretingos rajono savivaldybės tarybos nario ...
2024-04-23
Skaityti daugiau

Svarbu, Temos

Déjà vu: vėl kalbama apie mobingą ligoninėje (dar atnaujinta)

Valstybinė darbo inspekcija (VDI) pradėjo tyrimą dėl skundo, kad Klaipėdos universiteto ligoninėje (KUL) galimai vykdomas mobingas.  Šios įstaigos vadovas dr. ...
2024-04-11
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

„Mobingo problema“ savivaldybėje: užteko mokymų?

Sausio viduryje kilęs ažiotažas dėl naujosios Klaipėdos valdančiosios daugumos esą vykdomo mobingo Savivaldybės administracijoje bent jau instituciniame lygyje užsibaigė. Per ...
2024-03-27
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This