Uosto įmonės žada daugiau dėmesio skirti aplinkosaugai

Uostas ir jūra

Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcija praneša, kad reaguodama į gyventojų skundus, sukvietė šiaurinėje uosto dalyje veikiančių įmonių atstovus dėl galimos kvapų sklaidos ir prevencinių priemonių bei dar kartą apsilankė šiose įmonėse. Krovos įmonės teigia parengusios ar rengiančios veiksmų planus, padėsiančius užtikrinti mažesnį kvapų patekimą į aplinką veiklos metu.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Susitikimuose su AB „Klaipėdos nafta“, UAB Krovinių terminalo, AB „Lietuvos geležinkeliai“ atsakingais atstovais buvo nagrinėjamos nemalonių kvapų, kuriais skundžiasi gyventojai, galimos priežastys ir ieškota problemų sprendimo būdų. Uoste veikiančių bendrovių paprašyta pateikti, kokios yra taikomos aplinkosauginės priemonės, kad gyventojai jaustų kuo mažiau diskomforto dėl galimų naftos produktų kvapų. AB „Lietuvos geležinkeliai“ atstovų klausta, kaip kontroliuojama, kad per uostą gabenami produktai nepatektų į aplinką.

„Uosto direkcija jaučia atsakomybę, kad uoste veikiančios kompanijos dėtų dar didesnes pastangas darbo kokybei gerinti ir aplinkosauginiams principams diegti. Mes siekėme ir sieksime, kad uosto veiklos įtaka aplinkai būtų nuolat mažinama, todėl visų uosto krovos kompanijų paprašėme pateikti planus dėl aplinkosaugos ir investicijų. Iš įmonių gavome patikinimą, kad bus imamasi papildomų prevencinių priemonių“, – pranešime cituojamas Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijos generalinis direktorius Arvydas Vaitkus.

AB „Klaipėdos nafta“ atstovai teigė, kad šiuo metu bendrovėje yra pastatytas lakiųjų organinių junginių rekuperacijos įrenginys, kurio elementai technologiniame procese užtikrina, kad jų viduje esanti anglis absorbuotų angliavandenilių garus ir juos sukondensuotų skysčio pavidalu. Daugelis talpyklų tamsiesiems naftos produktams saugoti, kaupti yra su specialiais pontonais, kurie sulaiko garus ir neleidžia į aplinką patekti lakiems organiniams junginiams.

Susitikimo metu bendrovės atstovai patikino, kad šiuo metu yra vykdomas naujų, papildomų lakiųjų organinių junginių kontrolės technologijų parinkimas, kuris yra įtrauktas į bendrovės antrąjį investicijų etapą, renkamas pats tinkamiausias ir efektyviausiais metodas. „Klaipėdos naftos“ vadovybės teigimu, naujų technologijų diegimas bus įgyvendintas antrojo investicijų etapo metu per artimiausius dvejus metus.

Šviesiuosius naftos produktus kraunančio UAB Krovinių terminalo atstovai patikino, kad dėl krovinio specifikos terminalui dirbant visu pajėgumu kvapas yra kaip ir įprastoje degalinėje. Pristatant terminale įdiegtas aplinkosaugos priemones, priminta, kad įmonėje rekuperacinė sistema veikia jau daugiau kaip dešimt metų, o užpernai buvo įrengta ir vagonų rekuperavimo sistema. Siekdama maksimalaus garų valymo efektyvumo, pernai įmonė atnaujino garų rekuperavimo įrenginio priedus. Aplinkosaugai lėšų ketinama skirti ir ateityje.

Sutarta, kad įmonės pateiks planus, ką ketinama nuveikti aplinkosaugos srityje.

Uosto direkcija savo ruožtu yra įdiegusi tris oro taršos matavimų stoteles, kurios yra pastatytos skirtingose uosto dalyse. Siekdama dar labiau sustiprinti taršos prevenciją, Uosto direkcija galimą taršą matuoja ir įsigyta mobiliąja taršos matavimo įranga. Taip pat pernai šiaurinėje uosto dalyje buvo įdiegta dešimt dujų detektorių.

Kad taršos prevencija būtų dar stipresnė, o reagavimas operatyvesnis, Uosto direkcija sutarė su Klaipėdos regiono aplinkos apsaugos departamentu dar aktyviau bendradarbiauti keičiantis patikrinimų uoste ir jo prieigose tyrimų, monitoringo duomenimis, rezultatais. Laiku gauta informacija apie bet kokius nuokrypius nuo normos leis nedelsiant reaguoti į situaciją, operatyviai kviestis krovos kompanijas, dėl kurių veiklos gaunama nusiskundimų, sakoma pranešime.

 

 

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Sveikata

Pradės projektuoti poliklinikos rekonstrukciją

Uostamiesčio savivaldybė skelbia, kad netrukus bus pradėtas rengti Klaipėdos miesto poliklinikos kapitalinio remonto techninis projektas. Miesto savivaldybė jau baigė konkursines ...
2024-04-18
Skaityti daugiau

Uostas ir jūra

Pradėta Uosto direkcijos laivyno bazės statyba

Pietinėje Klaipėdos uosto dalyje, Marių gatvėje, prasidėjo Uosto direkcijos laivyno bazės statyba. Darbų pradžia paženklinta kapsulės su laišku ateities kartoms ...
2024-04-18
Skaityti daugiau

Nuomonės

Metai prie Klaipėdos valdžios šturvalo: sėkmės ir nesėkmės

Sėkme reikėtų vadinti pastangas darbuotis atnaujinant daugiabučių namų kiemus, ugdymo įstaigas ir jų aplinką – dėmesio anksčiau tam tikrai stokota. ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This