Nubaudė tik už neapykantos kurstymą

Kriminalai ir nelaimės

Daug stebėtojų sulaukusio posėdžio metu Klaipėdos apygardos teismas pirmadienį paskelbė nuosprendį trims Lietuvos piliečiams – Giedriui Grabauskui, Žilvinui Razminui ir Olegui Titorenko, kaltintiems antivalstybine veikla.

45 metų kaunietis G. Grabauskas, kaltintas neapykantą, diskriminaciją kurstančio turinio lapelių „Tautieti“ ir „Šalin eurą“ laikymu ir siekiu juos platinti, buvo visiškai išteisintas.

49 metų amžiaus Kintų seniūnijoje gyvenantis O. Titorenko buvo nuteistas už tokių proklamacijų platinimą ir neteisėtą ginklo – 6 mm kalibro „ME Flobert 4“ modelio revolverio – laikymą.

Nuosprendžio išklausyti neatvykęs 59-erių šiaulietis Ž. Razminas sulaukė bausmės tik už neapykantos kurstymą, bet ne už organizacijų, turinčių tikslą neteisėtu būdu pakeisti Lietuvos valstybės konstitucinę santvarką, kėsintis į jos nepriklausomybę, pažeisti teritorinį vientisumą, kūrimą. Abiem jiems paskirtos lygtinės laisvės atėmimo bausmės.

Nuosprendžio išklausyti atvyko tik Giedrius Grabaukas (kairėje) ir Olegas Titorenko. Martyno Vainoriaus nuotr.

Bylos nagrinėjimo metu visi kaltinamieji savo kaltės nepripažino.

Ž. Razminą teismas nuteisė laisvės atėmimu 9 mėnesiams, bausmės vykdymą atidedant vieneriems metams. Tokia pat bausmė buvo paskirta ir O. Tirenko.

Nuosprendį paskelbęs teisėjas Dalius Jocys, dėstydamas jo motyvus aiškino, kad taip reikšti savo įsitikinimus, kaip tai darė Ž. Razminas, yra nesuderinama su Lietuvos Konstitucija ir tai kvalifikuotina kaip nusikalstama veikla, nes skatinta tiek neapykanta, tiek ir diskriminacija kitaip manančiųjų piliečių, kurių yra dauguma, atžvilgiu. Taip pat skatinta neapykanta JAV, NATO, Europos Sąjungos (ES) atžvilgiu. Pabrėžta, kad dabartinę santvarką palaikantys piliečiai vadinami arba aklais ir kvailais, arba sąmoningais politiniais aferistais, pritariantieji NATO, ES, eurui buvo agresyviai niekinami.

Kartu buvo akcentuota, jog nėra įrodymų, kad buvo siekiama kurti smurtines organizacijas – nerasta nei ginklų, nei finansų, surengtuose mitinguose nebuvo smurtaujama.

Paklausyti teismo nuosprendžio susirinko nemažai stebėtojų, tarp kurių buvo aktyvūs visuomenininkai Virginijus Partaukas ir Virginija Jurgilevičienė, Klaipėdos miesto Tarybos narys Viačeslavas Titovas ir net buvęs atlikėjas Eugenijus Ostapenko. Martyno Vainoriaus nuotr.

Teismas akcentavo, kad G. Grabausko, dirbančio naujienų agentūroje „Rossiya Segodnya”, namuose buvo rasti tik penki agitacinio turinio lapeliai, kuriuose niekinama, skatinama neapykanta, kurstoma diskriminuoti žmonių grupę ar jai priklausantį asmenį dėl socialinės padėties, įsitikinimų ar pažiūrų. Du iš jų G. Grabauskas atnešė ir pareigūnams atidavė pats. Be to, nebuvo nustatyta, kad G. Grabauskas platino proklamacijas ar kūrė jų tekstus.

Tokį nuosprendį per 20 dienų galima skųsti Lietuvos apeliaciniam teismui.

Beje, teisme G. Grabauskas žurnalistams dalino atspausdintą tekstą, pavadintą „Mes už taiką”, kuriame pasisakoma už Lietuvą „neutralią šalį, kaip taikos zoną”, kviečiami telktis „antikarines pažiūras turintys žmonės”, pasisakoma „už tautų draugystę”. Jame Lietuvos patriotais vadinami Julius Janonis, Petras Cvirka, Salomėja Nėris, o nacistiniais nusikaltėliais vadinami partizanai Jonas Noreika – Generolas Vėtra, Jonas Žemaitis – Vytautas, Juozas Krištaponis, Antanas Slučka-Šarūnas. Antano Smetonos valdymo metai čia vadinami „profašistiniu režimu”.

IŠ BYLOS MEDŽIAGOS

2014-06-12 Saugumo departamentas atsiuntė pranešimą Generalinei prokuratūrai apie tai, kad departamente gauta informacija, jog Vilniaus mieste yra platinama proklamacija, kurioje raginama kovoti už tautinę ir socialistinę revoliuciją. Šioje proklamacijoje teigiama, kad referendumas dėl Lietuvos įstojimo į Europos Sąjungą buvo suklastotas, kad Lietuva yra Jungtinių Amerikos Valstijų kolonija, kritikuojama Lietuvos politinė sistema, laisvos rinkos ekonominė sistema, kviečiama kurti „tautinį socializmą“. Proklamacijas platina neformalus judėjimas, prisistatantis tautiniais socialistais, nacionaldarbininkais.

Tų pačių metų rugsėjį Panevėžyje buvo fiksuoti atvejai, kai klijuoti atsišaukimai „Laisvę Lietuvai! Už tautinę ir socialistinę revoliuciją…“. Čia buvo išplatinti ir skelbimai, kuriuose ES, NATO, JAV vadinami okupantais, raginta kovoti ir kurti pasipriešinimo grupes. Proklamacijos platintos ir įvairiose Šiaulių įstaigose. 

Su visu nuosprendžiu galima susipažinti čia.

2 Comments

  1. gedas

    Visi teismai valdomi neonacistinio rezimo, kuris su LR Konstitucija nieko bendra neturi

    Reply
  2. Romalda

    ,, turinčių tikslą neteisėtu būdu pakeisti Lietuvos valstybės konstitucinę santvarką, kėsintis į jos nepriklausomybę,, geras rašymas, bet tada gal kas paaiškins, ar pasakys kaip tai vadinasi, priimtas sprendimas jog eu konstitucija viršesnė nei Lietuvos???!

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kriminalai ir nelaimės

Į teismą siunčiami vagystes ir plėšimus vykdę penki vyrai

Klaipėdos apylinkės prokuratūra praneša teismui perdavusi baudžiamąją bylą, kurioje penki asmenys kaltinami dėl pernai Klaipėdos mieste masiškai vykdytų atvirųjų vagysčių ...
2024-04-18
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės, Svarbu

Bankroto administratorius lieka nuteistas

Klaipėdos apygardos teismas sutiko su pirmos instancijos verdiktu, jog yra pakankamai įrodymų, kad už melagingų parodymų davimą ir dokumentų klastojimą ...
2024-04-15
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės, Svarbu

Neringos merą ir savivaldybės įmonės direktorių siekęs papirkti verslininkas nuteistas pagrįstai

Penktadienį Klaipėdos apygardos teismas, apeliacine tvarka išnagrinėjęs baudžiamąją bylą, atmetė teisiamojo 49-erių verslininko Tomo Petro Radiko iš Panevėžio apeliacinį skundą ...
2024-04-12
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This