Simonas Gentvilas: „Siūlau Lietuvai išsikelti ambiciją nebenaudoti nė lašo naftos ir dujų produktų”

Politikų tribūna

Žemės dienos minėjimo proga užregistravau pasiūlymą Nacionalinės energetinės nepriklausomybės strategijos projektui. Siūlau užsibrėžti tikslą iki 2050 metų naudoti energiją tik iš atsinaujinančių energetikos šaltinių ir nebenaudoti nė lašo naftos energetikos ir transporto sektoriuose.

Lietuva turi prisijungti prie pasaulinio judėjimo stabdant klimato kaitą ir mažinant oro taršą. Net naftos ir dujų ištekliais turtingos šalys imasi konkrečių veiksmų kuriant švarią, nuo angliavandenilinių kuro išteklių nepriklausomą ateitį. Jau prieš dešimtmetį Islandija, Danija, Naujoji Zelandija, Švedija ir Norvegija paskelbė planus kurti išskirtinai atsinaujinančiais ištekliais paremtą energetiką.

Pirminiame Nacionalinės energetikos strategijos variante Lietuvai buvo iškelta politinė ambicija iki 2050 metų elektros energetikos poreikį 100 proc. patenkinti iš atsinaujinančių energetikos šaltinių. Vėlesniuose strategijos projektuose šios ambicijos neliko, o pereinamuoju laikotarpiu strategijos projekte netgi nėra numatoma įgyvendinti Paryžiaus klimato kaitos sutartyje numatytų įsipareigojimų. Tai yra nepateisinamai silpna ambicija Lietuvai, kuri turi vienas geriausių Europoje sąlygų didinti energijos efektyvumą ir atsinaujinančių išteklių panaudojimą.

Siūlau Lietuvai iškelti konkretų ir ambicingą įsipareigojimą: 2050 metais gyventi, kurti, gaminti, vartoti ir keliauti neteršiant gamtos ir mažinti vis intensyvėjančią klimato kaitą.

2 Comments

  1. Angliukai Rusena

    Kas skaitys Vincą Mykolaitį Putiną,
    Kai Vladas Putinas šneka rusiškai.
    Ar sugrįš į gimtinę Vincas Trumpa,
    Kai Donaldas Trumpa jau nekalba lietuviškai……

    Reply
  2. Tech.

    Aš Jūsų pasiūlymą labai nuoširdžiai palaikau.Bet reikia turėti omeny kad naujų technologijų įgyvendinimas būs super sudėtingas įgyvendinimo iniciatoriams, veikiant „povandeninėms srovėms” ir išvis ar ne per daug pavojinga dabartiniu momentu visą tai šiuolaikiškai įgyvendinti.Tai patvirtina ir daugiau kaip prieš penkioliką metų atliktas nemenko energijos kiekio gavimas Italijoje. O juk Lietuva taip pat turi neišsenkamą energijos šaltinį – jūrą. Gylis dideliems energijos kiekiams gauti gal truputi ir per mažas, bet jį nežymiai padidinti šiandien, tikrai nesudaro jokių techninių problemų. Mano nuomone didesnė problema – apsaugoti įgyvendinimo iniciatorius nuo pavojų,kuriuos sukels „povandeninės srovės”.Tokia mano asmeninė nuomonėm Noriu,kad ji nebūtų plačiai komentuojama. Sėkmės Jums, įgyvendinant Jūsų idėją.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Politika

Klaipėdos liberalai išsirinko vienmandatininkus

Liberalų sąjūdžio Klaipėdos skyrius visuotiniame susirinkime sprendė​, kas atstovaus partijai rudenį vyksiančiuose Seimo rinkimuose uostamiestyje. Danės, Pajūrio, Baltijos ir Marių ...
2024-03-25
Skaityti daugiau

Aplinkosauga

Ministras išlydėjo ekspedicijos „Išsaugokime Baltiją“ komandą

Šeštadienį aplinkos ministras Simonas Gentvilas Klaipėdoje išlydėjo ekspedicijos „Išsaugokime Baltiją“ komandą į 9 mėnesius truksiantį žygį. Aplinkos ministerija yra šios ...
2024-03-09
Skaityti daugiau

Politika

Speciali grupė rūpinsis būsto nuomos ir įsigijimo problemomis

Aplinkos ministerijoje nuo šių metų pradžios įkurta Būsto politikos grupė, kuri rengs būsto prieinamumo gerinimo strategiją ir ieškos būdų gerinti ...
2024-02-08
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This