Mieste mažės triukšmo?

Sveikata

Pranešama, kad Ministrų kabinetas pritarė Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) parengtam nutarimo projektui, kuriuo būtų aiškiau reglamentuojama, kaip spręsti triukšmo valdymo problemas šalyje.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Teigiama, kad didžiųjų Lietuvos miestų – Vilniaus, Kauno, Klaipėdos ir Šiaulių – savivaldybės turės laikytis vieningos tvarkos planuojant triukšmo prevencijos ir mažinimo priemones, skirtas apsaugoti triukšmingiausiose vietovėse gyvenančius žmones. Reikalavimų taip pat turės būti laikomasi rengiant triukšmo prevencijos veiksmų planus teritorijoms šalia intensyviausio eismo valstybinės reikšmės kelių ir geležinkelių už miestų.

Ekspertų teigimu, per didelis triukšmas yra vienas iš rizikos veiksnių, darančių įtaką žmonių psichinei sveikatai, trukdantis kokybiškai pailsėti. Pagal Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) vertinimus, palyginti su kitomis aplinkosaugos sritimis, aplinkos triukšmo lemiama ligų našta – per metus prarandami sveiko gyvenimo metai – yra antra po aplinkos oro taršos lemiamos ligų naštos.

SAM Rizikos sveikatai valdymo skyriaus vyr. specialisto Valdo Uscilos teigimu, ši problema itin aktuali didžiuosiuose miestuose gyvenantiems žmonėms, kur triukšmo lygis yra didžiausias. Tad būtina atsižvelgti į jų poreikius įvedant vieningą šalyje triukšmo valdymo sistemą ir artimiausiu metu iki š. m. liepos 18 d. parengti naujus triukšmo prevencijos veiksmų planus, kuriuos ES teisės aktai įpareigoja kas 5 metus sudaryti visose ES valstybėse.

„Vyriausybei patvirtinus projektą, atsirado realios galimybės parengti vieningus reikalavimus atitinkančius planus ir užtikrinti, kad žmonėmis būtų pasirūpinta vienodai. Deja, bet iki šiol atskiros savivaldybės šiai problemai spręsti teikdavo ne vienodai aukštą prioritetą, o dabar turės bendrai koordinuoti savo veiksmus ir spręsti problemas. Suprantama, kad triukšmo visiškai išvengti nepavyks, tačiau vadovaujantis tam tikrais reikalavimais jį sumažinti yra visiškai realu“, – pranešime cituojamas V. Uscila.

Siekiama, kad vietose, kuriose viršijami triukšmo ribiniai dydžiai, triukšmas kas 5 metus mažėtų po 2,5 proc. ar daugiau.

2 Comments

  1. daina

    mžės triukšmas? Netikiu. Vien naktiniai Selo koncertai, jo pragariškas garsintuvų garsumas, tie žemi dažniai smūgiuoja tiesiai į paširdžius. O ypač jei gyveni arti. Tokiems roko koncertams tikrai ne vieta prie gyvenamųjų namų.

    Reply
  2. Girulių Kurortas

    Teko lankytis Tulono uoste, Prancūzija. Ten yra didžiulis keltų terminalas, per kurį nuolat abiem kryptim juda sunkus transportas, automobiliai, keleiviai. Terminalas miesto ribose, todėl apie 22 val. vartai uždaromi, visa krova stabdoma, jokio transporto per miestą į terminalus nelieka. Tylu iki 08.00 , o po to vėl pekla prasideda uosto prieigose. Bet miestas bent pamiegoti gali.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This