Žinomas advokatas turės nešioti apykoję

Kriminalai ir nelaimės

Neįprastą ikiteisminį tyrimą dėl neteisėto informacijos apie policijos ir prokuratūros pareigūnus rinkimo bei rengimosi juos sužaloti kontroliuojantis Klaipėdos apygardos prokuroras Aivaras Velutis „Atvirai Klaipėdai” sakė negalįs atskleisti pareigūnų, į kuriuos neva planuota kėsintis, pavardžių.

Aivaras Surblys anksčiau yra dirbęs prokuroru. Martyno Vainoriaus nuotr.

Ketvirtadienį popiet Klaipėdos apylinkės teisme buvo sprendžiamas kardomųjų priemonių skyrimas dviem įtariamiesiems, vienas iš kurių –  žinomas uostamiesčio advokatas Aivaras Surblys, kuris anksčiau irgi yra dirbęs prokuroru. Antrąjį įtariamąjį prokuroras įvardijo kaip bedarbį, šiuo metu lygtinai nuteistą už ekonominius nusikaltimus.

Prieš teismo posėdį A. Velutis buvo nekalbus ir slėpė, ar prašys įtariamuosius suimti, ar buvusiam kolegai teismo prašys skirti kitokią kardomąją priemonę.

Po posėdžio paaiškėjo, kad A. Surblys mėnesį laiko turės nešioti apykoję: prokuroras abiem įtariamiesiems šią vadinamąją intensyviosios priežiūros kardomąją priemonę prašė skirti dviem mėnesiams, bet teisėja Viktorija Teišerskienė terminą sutrumpino iki vieno. Be to, įtariamieji privalės nuo 21 val. vakaro iki 6 val. ryto būti namuose.

Beje, advokatą gina jo buvęs kolega, prieš tai kartu su A. Surbliu dirbęs Klaipėdos apylinkės prokuratūroje Irmantas Motužis, kuris advokato praktika keletą pastarųjų metų verčiasi Plungėje.

Antrasis įtariamasis įvardijamas kaip vykdytojas ir šiuo metu yra lygtinai nuteistas bedarbis, Palmios Mart nuotr.

Įtariamieji – nepalankių aplinkybių aukos? 

Pasak A. Velučio, abu įtariamieji yra kaltinami kaip bendrininkai neteisėtai rinkę informaciją apie privatų Klaipėdos apygardos prokuroro bei Klaipėdos policijos pareigūno gyvenimą ir ruošęsi šiuos pareigūnus sumušti.

„Teisininko profesija užsiimantis asmuo kaltinamas šitų veikų rengimu bei vadovavimu, o antrasis  įtariamasis yra identifikuotas kaip vykdytojas”, – prieš paskelbiant teisėjai sprendimą, žurnalistams ikiteisminio tyrimo medžiagą komentavo tyrimui vadovaujantis Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus (ONKTS) prokuroras.

A. Velučio teigimu, įtariamieji tam tikrus veiksmus jau atliko, o kitus veiksmus tik rengėsi atlikti, bet jiems buvo sutrukdyta. Esą surinkti duomenys rodo, jog buvo planuota stipriai sumušti pareigūnus – šie ketinimai esą buvę rimti ir, pasak prokuroro, jei jiems nebūtų buvę sutrukdyta, jie būtų buvę įvykdyti.

Dėl ko konkrečiai kėsintasi į aukštus pareigūnus, prokuroras neįvardijo, bet iš atsargiai renkamų žodžių galima buvo suprasti, kad tai susiję su advokato profesija, jo atstovaujamomis bylomis. „Atviros Klaipėdos” šaltinių duomenimis, ketinta rimtai „pamokyti” Klaipėdos apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokurorą Vitalijų Gulenkovą ir taip pat analogiškos tarnybos policijoje vadovą.

„Turimi duomenys leidžia kalbėti apie advokato tikslą tokiu būdu išreikšti savo negatyvų požiūrį į pareigūnų veiksmus kitose bylose”, – aptakiai komentavo A. Velutis.

Įtariamieji savo kaltės nepripažįsta, jie sako tapę nepalankiai susiklosčiusių aplinkybių aukomis ir teigia buvę neteisingai suprasti.

Prokuroras neatmetė galimybės, jog šioje mįslingoje byloje įtariamųjų ratas gali didėti.

Jis teigė neprisimenantis tokio atvejo, kad advokatas, pats buvęs prokuroras, būtų įtariamas vadovavęs pasikėsinimui į prokurorą.

1 Comment

  1. virginija

    kas darosi Klaipėdos prokuratūroje? Buvęs prokuroras seka esamą prokurorą ir policijos padalinio vadovą, kad sumuštu. Naivu. Iš teksto dėliojasi toks siužetas, kad esama teisėtvarka bijo seklių. Tai kokius dalykėlius vynioja esami?

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kriminalai ir nelaimės, Svarbu

Incidentas su agresyviu šunimi baigėsi teistumu

Klaipėdos apylinkės teismo Klaipėdos rūmai paskelbė nuosprendį beveik metus laiko nagrinėtoje baudžiamojoje byloje, kurioje aktyvus Smeltės individualių namų kvartalo gyventojas ...
2024-04-18
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės, Svarbu

Mušeikos išsukimo istorija: pasekmių gali sulaukti ir teisėja

Istorija, kai Klaipėdos prokurorės ir teisėjos sprendimų dėka buvo šiurkščiai pažeistos teisės normos ir mušeika būtų išsisukęs nuo baudžiamosios atsakomybės, ...
2024-02-19
Skaityti daugiau

Svarbu, Temos

Garsios žmogžudystės atgarsių byloje – ir tyrėjo savižudybė, ir nužudyto policininko sūnaus pėdsakai

Klaipėdos apygardos teisme toliau nagrinėjama byla, kurioje aiškinamasi, ar iš tiesų prieš beveik 16 metų už uostamiesčio medikės nužudymą buvo ...
2024-02-13
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This