Kam turi rūpėti Klaipėdos demografinė situacija?

Mums rašo

1996 m. Klaipėdoje gyveno 201 577 gyventojų. 2006 m. – 178 380, o pernai mieste beliko 151 309 žmonės. Taip skelbia Statistikos departamentas. Kas toliau?

Martyno Vainoriaus nuotr.

Ar reikia tik stebėti blogėjančiu miesto demografinių rodiklių pokyčius ir laukti, kol Klaipėda nebeteks didmiesčio statuso, ar skelbti SOS signalą?

Į Norvegiją prieš keletą metų išvykusi mano kaimynų šeima paprašė sužinoti, į ką Klaipėdos savivaldybėje galėtų kreiptis dėl jiems rūpimų klausimų, jei galutiniai apsispręstų sugrįžti. Bandžiau jiems padėti, nes neabejojau, kad iš Savivaldybėje dirbančių daugiau nei pusė tūkstančių tarnautojų bent vienas bus tas, kuris užsiims miesto tuštėjimo problemomis ir žino, kas aktualu norintiems sugrįžti. Bandžiau sužinoti tokio Savivaldybės specialisto kontaktinius telefono nr. ar el. p. adresus…

Deja, gal ir jūs skaitydami mano rašinį nustebsite, tačiau Klaipėdos savivaldybėje nėra nei specialisto, nei skyriaus, nei informacijos apie miesto demografinę situaciją, emigracijos stabdymo problemas.

Pradėjus toliau domėtis, supratau , kad savivaldybė jau ne vieni metai daug apie šią problemą kalbama, tačiau konkretūs darbai nevykdomi. O klaipėdiečių skaičius toliau mažėja.

Tiesa, dedama vilties į „Mėlynojo proveržio“ strategiją, kurią įgyvendinus iki 2030 m. Klaipėdoje turėtų padaugėti net 40 000 gyventojų…

Kadangi miesto meras vis kviečia miestiečius reikšti savo pilietinę poziciją, idėjas miesto naudai, nutariau pabandyti pasiūlyti idėją Klaipėdai – vieną Jūros šventės dieną skirti ir pavadinti „Emigrantų diena“.

2017 m. gruodžio 9  d. parašiau merui laišką, siūlydama šią savo idėją. Tik po 4 mėnesių sulaukiau atsakymo ir pasiūlymo dalyvauti susirinkime, kuriame bus diskutuojama apie šios idėjos įgyvendinimo galimybes.

Susirinkime dalyvavo savivaldybės tarybos narys Vytautas Čepas, Savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja Elida Mantulova, Tarptautinių ryšių ir ekonominės plėtros skyriaus vedėja Jurgita Činauskaitė-Cetiner, VšĮ „Klaipėdos šventės” direktorius Romandas Žiubrys , Kultūros skyriaus vyr. specialistė Raimonda Mažonienė ir kiti.

Mano idėjai kategoriškai nepritarė R. Žiubrys, nors buvo žadėjęs pasitarti su kūrybiniu Jūros šventės organizavimo kolektyvu ir įvertinti galimybes organizuoti specialius renginius šiais tikslais. Jokių kitų idėjų, pasiūlymų jis nepateikė…

J.Činauskaitė-Cetiner pranešė gerą naujieną, kad numatoma koordinatorės, ryšiams su išvykusiais, darbas.

R. Mažonienė žadėjo rūpintis Klaipėdos savivaldybės internetinės svetainės puslapio emigracijos tema sukūrimu.

Vienintelis V. Čepas bei administracijos direktoriaus pavaduotoja E. Mantulova domisi ir ieško galimybių eilinės klaipėdietės pasiūlytai idėjai įgyvendinti. Tai nuteikia optimistiškai turbūt ne tik mane, bet ir kitus klaipėdiečius, kurie trokšta savo miesto klestėjimo.

Dalia Žukienė

2 Comments

  1. asai

    beabejo, uzbetonuos Vite bei statybiniku prospekta paleis sunkuji transporta 2 m nuo langu. ir tikisi kad visi dar labiau nores cia gyventi.. viesa paslpatis del ko dauges: del pigios darbo jegos is ukrainos ir kinijos. Klaipeda taps sovietinis proletariato ir baraku miestas be kulturos.

    Reply
  2. MĖLYNASIS PROVERŽIS 2017

    Lapkričio 13-ąją ,,MĖLYNĄJĮ PROVERŽĮ“ turėjom,
    Klaipėdos kiemus vanduo užliejo.
    Kas dabar man atsakys !
    Ar Dubysos gatvę vėl užpils ?

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Aplinkosauga

Paminėjo Žemės dieną

Tęsiama tradicija pavasario lygiadienį paminėti Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijoje suburiant gausias uostamiesčio moksleivių gretas. Šįkart jaunimo gamtosauginis forumas kviečia ...
2024-03-20
Skaityti daugiau

Svarbu, Unikali urbanistinė istorija

Klaipėdos statybos objektas Nr. 1: didžiulės taršos, aistrų ir neatsakytų klausimų istorija IV

„Atsirado tada jau ir Būtingės variantas, galiausiai prasidėjo ten statybos, bet tyliai ramiai liko Klaipėdos terminalas, nors buvo kalbama, kad ...
2024-03-11
Skaityti daugiau

Kultūra

Užderėjo paraiškų kultūros projektams finansuoti

Klaipėdos savivaldybė praneša, jog kultūros ir meno bendruomenės atstovai aktyviai atsiliepė į savivaldybės kvietimą teikti paraiškas dalinio finansavimo konkursui. Skelbiama, ...
2024-02-02
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This