Vaikų teises gins atsakingiau?

Politika

Šiuo metu yra paskelbti du konkursai užimti laisvas vietas nuo liepos 1 dienos atsinaujinančiame Klaipėdos vaiko teisių apsaugos skyriuje: Klaipėdos apskrities Vaiko teisų apsaugos skyriaus vedėjo ir vyriausiojo specialisto (gynėjo) pareigoms užimti. Abi šios pareigybės yra naujos.

Buvusi ilgametė šio skyriaus vedėja Gražina Aurylienė „Atvirai Klaipėdai“ sakė nepretenduojanti vadovauti visai apskričiai, tačiau iš pareigų nesitraukianti – ji liksianti patarėjos vaidmenyje.

Asociatyvi Palmiros Mart nuotr.

Nors „Atvira Klaipėda“ įsitikino, kad dar net nepradėjusi veikti naujoji vaiko teisių apsaugos sistema jau šlubuoja, Vyriausybė reformos išvakarėse informuoja, kuo ji bus pranašesnė ir pažangesnė.

Teigiama, kad Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybai tampantys pavaldūs visų Lietuvos savivaldybių Vaiko teisių apsaugos skyriai dirbs pagal vienodus standartus – vienijančias vertybes ir tikslus, bus formuojama tokia pati teisės taikymo praktika, vykdomi vieningi, aiškūs ir konkretūs veiksmai atstovaujant ir ginant vaikų interesus visoje šalyje.

Pranešama, kad šalyje veiksiantys 12 tarnybos teritorinių skyrių visą parą, švenčių ir poilsio dienomis užtikrins vaiko teisių apsaugą, reaguos į visus raštu, žodžiu ar kitokiomis priemonėmis gautus vaiko teisių pažeidimus.

Tėvai ir globėjai savo ruožtu turės pasirūpinti, kad vaikas iki 6 metų be objektyvios būtinybės neliktų be vyresnių kaip 14 metų asmenų priežiūros. Kartu tarnybai suteikiama teisė atlikti administracinių nusižengimų teiseną dėl nusižengimų, susijusių su vaiko teisių pažeidimais.

Pasak Vyriausybės pranešimo, svarbiausios naujovės, kurios atsiras įgyvendinant Vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymo nuostatas, esą bus maksimali prevencija, institucijų darbo koordinacija, aukštesni reikalavimai specialistų kvalifikacijai ir geresnis jų materialinis aprūpinimas (tarnybinis kompiuteris, telefonas, nuomojami automobiliai budėtojams ir vaiko teisių specialistams), veiksmingesnė jų darbo kontrolė ir kvalifikacijos tobulinimas, didesnio specialistų skaičiaus įtraukimas į pagalbos šeimai teikimą, pagalbos vaikui organizavimas stiprinant darbą su tėvais.

Centralizavus vaiko teisių apsaugos sistemą savivaldybės išliks svarbiausiu Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos partneriu, jos teiks švietimo, socialinių paslaugų ir sveikatos srities paslaugas šeimoms, kurios susiduria su sunkumais ir negali vienos susidoroti su iššūkiais.

Savivaldybės atstovai savo ruožtu minėjo, jog Klaipėdoje trūksta norinčių tapti vadinamaisiais budinčiais globotojais – vietoj reikalingų 10-ties, uostamiestyje jų kol kas yra tik 4.  Ši funkcija, net ir centralizavus vaikų teisių apsaugą, lieka savivaldos pavaldume.

G. Aurylienės nuomone, dėl to problemų kilti neturėtų, esą vietose savivaldybėms iki šiol priklausę vaikų teisių specialistai ir toliau palaikys artimus tarpusavio ryšius ir koordinuos savo veiksmus, kai vaiką reikės iš nesaugios aplinkos skubiai patalpinti pas globotoją.

Vyriausybė gi praneša, jog bus keliami aukštesni reikalavimai tarnyboje dirbančių specialistų kvalifikacijai, siekiama optimaliausio darbo organizavimo, išteklių panaudojimo, efektyvesnio resursų paskirstymo atstovaujant šeimai aukštesnės instancijos teismuose.

Žadama skirti daugiau dėmesio vaiko teisių pažeidimų prevencijai, informacijos teikimui, konsultavimui, švietimui.

Pranešama, kad jau veikia bendrasis tarnybos informacijos telefonas  8 615 88 0 88. Visa informacija teikiama ir el. paštu komunikacija@vaikoteises.lt., o visų šalies vaiko teisių gynėjų kontaktus galima rasti internete adresu www.vaikoteises.lt

Be kitų naujovių esą tobulinamas globos (rūpybos) organizavimo procesas, kad vaiko laikinoji globa (rūpyba) nesitęstų ilgiau nei 12 mėnesių ir kad vaikas iki 3 metų nepatektų į vaikų globos instituciją.

Įgyvendinat reformą, nuo liepos 1 d. taip pat bus užtikrintas psichologų dalyvavimas mažamečių (iki 14 metų) nukentėjusiųjų ar liudytojų apklausose. Psichologas dalyvaus nepilnamečių (iki 18 metų) nukentėjusiųjų ir liudytojų apklausose dėl nusikaltimų žmogaus gyvybei, sveikatai, laisvei, seksualinio apsisprendimo laisvei ir neliečiamumui, vaikui ir šeimai, dėl pelnymosi iš nepilnamečio prostitucijos ar nepilnamečio įtraukimo į prostituciją.

Pranešama, kad po tam tikro laiko bus vertinama, ar reforma pasiteisino – bus svarstoma papildomo finansavimo būtinybė, teisės aktų ar specialistų veiklos tobulinimas.

INFORMACIJA

Pagal Vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos atstovės spaudai Vaivos Arnašės pateiktus duomenis, į Klaipėdos apskrities Vaiko teisų apsaugos skyrių iš  viso perėjo dirbti 44 darbuotojai, 22 iš jų liko dirbti uostamiestyje. Kiek iš viso apskrityje buvusių šios srities specialistų paliko tarnybą, atsakymo nesulaukta. Informuota tik, kad iš Klaipėdos skyriaus pasitraukė du darbuotojai. Taip pat pranešta, kad „planuojama, kad Klaipėdos mieste dirbs 11 atvejo vadybininkų. Klaipėdos apskrityje – apie 28 (įskaitant ir Klaipėdos m.).“

1 Comment

  1. Raimondas Alejunas

    Sveiki,ar galiu i jumis kreiptis del vaiko nesutarimo pasimatymo tvarkos.Tevu santuoka nutraukta o motinos atzvilgiu ignoruoja pasimatyti su tevu.Aciu

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Konsultacijos

Per dieną - po 9 smurto išpuolius prieš vaikus

Vaiko teisių gynėjų turimi statistiniai duomenys rodo, jog 2023 metais sulaukta iki šiol rekordinio skaičiaus pranešimų dėl galimų vaiko teisių ...
2024-03-12
Skaityti daugiau

Konsultacijos

Mažiau vaikų auga institucijose, didėja budinčių globotojų gretos

Šalyje perpus sumažėjo globos institucijose gyvenančių vaikų, kelis kartus išaugo budinčių globotojų skaičius, specialiuose mokymuose parengta daugiau nei 2000 globėjų ...
2023-03-31
Skaityti daugiau

Konsultacijos

Vaiko teisės: fizinį smurtą dažniau patiria berniukai, mergaitės kenčia nuo kitokio smurto

Vaiko teisių gynėjai praėjusiais metais kas dvylika minučių sulaukė pranešimo apie galimą vaiko teisių pažeidimą dėl vieno iš 17 Lietuvoje ...
2023-03-16
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This