Viačeslavas Titovas nerimsta

Politika, Svarbu

Viačeslavas Titovas, kuriam už teiginius apie Lietuvos partizanų vadą Adolfą Ramanauską-Vanagą gresia apkalta, siautėja toliau.

Jis miesto Tarybos nariams ir merui išsiuntė laišką su pridėta Lietuvos SSRS Aukščiausiojo teismo 1957 m. nuosprendžio A. Ramanauskui-Vaganui kopija (su ja galite susipažinti čia).

„Gerbiamas meras, Gerbiami Tarybos nariai, Prašau susipažinti iki tarybos posėdi su  informacija, kuri yra viešai paskelbta internete, prie 5 klausimo DĖL ADOLFO RAMANAUSKO-VANAGO ATMINIMO ĮAMŽINIMO (T1-174). Tai labai svarbu kad prisilaikyti maksimalaus objektyvumo priimant sprendimą”, – rašo V. Titovas savo laiške, kurį gavo ir „Atvira Klaipėda”.

Priminsime, kad įvairūs istorikai ir ekspertai jau ne kartą dar kilus ir Rūtos Vangaitės skandalui buvo aiškinę apie sovietinių represinių struktūrų klastotes ir kitus niuansus tokio pobūdžio bylose.

Reaguodama į su V. Titovo pareiškimais susijusius įvykius Klaipėdos jaunimo organizacijų asociacija „Apskritasis stalas” ketvirtadienį, 8.30 val. priešais Savivaldybė rengia taikią protesto akciją. Tai ragino daryti ir žurnalistas Andrius Tapinas.

„Klaipėdos miesto jaunimo organizacijos pasisako už apkaltą Viačeslavui Titovui. Kviečiame visus klaipėdiečius ateiti liepos 26 d. 8.30 prie laikrodžių muziejaus ir išreikšti pilietinę valią prieš melagingai mestus kaltinimus Adolfui Ramanauskui – Vanagui. Atsineškime Lietuvos Respublikos vėliavas ir kitą tautinę atributiką”, – rašoma šios organizacijos kvietime.

Tuo metu seniūnaitė Virginija Jurgilevičienė išplatino tekstą, kuriame informuoja, kad dalyvaus pikete liepos 26 d.  8 val. prie Klaipėdos miesto savivaldybės ir plakatais išsakys „ko gero, skirtingas  nuomones”.

„Ar ne per daug A. Tapinai įsijautei į teisuolio vaidmenį? <…> Didelė dalis tautiečių mano, kad į veikiančių partizanų karo lauko teismus patekdavo melaginga informacija ir ja vadovaujantis buvo priimami sprendimai. Todėl laikas nuo laiko išsiveržia emocijos, pykčiai, kad partizanai sušaudydavo ir nekaltus.  Ne tiek seniai kilo skandalas dėl Seimo nario D. Kepenio pasisakymų. Jam teko  nemažai laiko darbuotis archyvuose, kad  išsiaiškintų savo draugų giminaičių žūties aplinkybes, jog sušaudyti žmonės nebuvo stribai. Ar  A. Tapinas atsiprašė nužudytųjų giminaičių dėl  paskleistos melagingos žinios apie sušaudytuosius? Ar paprašė viešai atleidimo  apšmeižto, pažeminto Seimo nario D. Kepenio? Būdami pokario liudininkų palikuonis, turime savo nuomonę, kuri priešinga A. Tapino išsakytiems reikalavimams. Todėl mums gėda dėl jos, bet kartu  nesutinkame ir su V. Titov elgesiu. Manome, kad V. Titov elgiasi neetiškai, nes ne jo giminę vežė į Sibirą, ne jo giminę Lietuvoje laidojo po to kai buvo iššaudyta. Tai mūsų, čia gyvenančių  skausminga, kai kuriems dar ir labai kraujuojanti praeitis. Tik mes, pergyvenę tą sunkmetį,  turime sudėlioti taškus.  Todėl pritartume D. Kepenio pasiūlymui įamžinti atminimą tiek partizanų, tiek jų aukų”, – rašo V. Jurgilevičienė.

Anot jos, vyksta Kremliaus paruošiamieji darbai: „mes agituojami  griebtis ginklo ir žudyti vienas kitą dėl meilės ar nemeilės rytų kaimynui”.

„Mūsų nuomone, A. Tapinas  šį paruošiamąjį darbą būsimiems okupantams dirba tinkamai. <…> Todėl  nusilenkime partizanams, atsiprašykime žuvusiųjų ir šiandien kalbėkimės, ieškokime sąlyčio ir susišnekėjimo taškų Lietuvos gerbūvio ir išlikimo labui”, – rašo seniūnaitė, nuolat dalyvaujanti įvairiuose piketuose.

Andriaus Tapino komentaras socialiniame tinkle „Facebook”:

Rytoj Klaipėdoje bus įdomu. Ryte Klaipėdos jaunimo organizacijų asociacija „Apskritasis stalas” organizuoja protestą dėl Viačeslavo Titovo pasisakymų apie Vanagą ir pasisako už apkaltą šiam tarybos nariui. Tai klaipėdiečius norėčiau dar kartą paraginti prisijungti ir prieš darbą paskirti keliolika minučių šiai akcijai.

Klaipėdos rusakalbių grupėse šitos akcijos rengėjai jau išvadinti „fašistikais”, bet susidaro įspūdis, kad ten veikia įmesti provokatoriai, nes nuolatiniams grupių senbuviams kyla klausimas – ei, iš kur jūs atsiradot? Šiaip labai įdomu pasiskaityti ir padarysiu platesnį pjūvį prie progos.

O nuo 9 ryto Klaipėdiečių tribūnoje į tarybą, kuri spręs ir dėl apkaltos, ir dėl lentos Vanagui, kreipsis klaipėdiečiai.

Ir šiandien pagalvojau – kaip elgčiausi, jeigu būčiau Titovo kontroleris? Kokius nurodymus duočiau? Mojuoti KGB dokumentais neperspektyvu, tai veiks rusiškuose portaluose, kur niekas nesiaiškina, nes ir taip žino, kad Lietuvoje vien tik naciai, o čia dar prašau – dokumentai įrodo. Lietuvoje tai nesuveiks.

Aš turbūt surasčiau „antį” – žmogų, kuris paliudytų, kad Titovo žodžiuose yra tiesos. Gal ne visa tiesa, nes „jos niekas nežino”, bet tiesos tikrai yra. Tai būtinai turi būti lietuvis, be abejo, garbaus amžiaus, kad galėtų susidaryti įspūdis, jog yra Vanago amžininkas arba labai arti to. Ir dar jis turėtų turėti kažkokią pasitikėjimą įkvepiančią detalę – pavyzdžiui, būti politinis kalinys. Pirmosios Klaipėdos Sąjūdžio kuopelės kūrėjas. Tremtinys.

Žodžiu, žmogus, į kurio žodžius būtų galima įsiklausyti, ypač jei jis kalba viešai ir gerai paruoštu tekstu, nieko tiesiogiai nekaltina, bet varo naratyvą „tokie laikai buvo, vieni dokumentai viena sako, kiti – kita, kas dabar jau suvaikys, kur tiesa. Tegu meta į mane, tiek kentėjusį dėl sovietinio režimo, akmenį partizanas, kuris be nuodėmės”.

Žinoma, surasti tokį žmogų nelengva ir kainuoja, bet turbūt lėšų stoka ana pusė niekada nesiskundė. Turbūt taip ir daryčiau.

Sėkmės Klaipėdai rytoj.

12 Comments

  1. giunteris

    D. Grybauskaitės teiginiai apie miško brolius-partizanus nėra niekintantys, jos moksliniame darbe konstatuojama tiesa.

    Kaip jau buvo skelbta, ekspertai.eu kreipėsi į Generalinę prokuratūrą prašydami pradėti ikiteisminį tyrimą dėl galimo Lietuvos partizanų dergimo.

    Buvo prašoma įvertinti socialinių mokslų daktarės Dalios Grybauskaitės teiginius, kuriuos Lietuvos mokslo taryba patvirtino dar 1993 m.

    Kaip žinoma, ne kokioje nors sufantazuotoje novelėje, o savo moksliniame darbe D. Grybauskaitė, dabartinė Lietuvos prezidentė, yra konstatavus, kad darbo klasės priešai, t. y. į miškus įšėję partizanai – Laisvės kovotojai socialistinę reformą bandė sustabdyti žiauriais teroro aktais, gąsdinimais, šantažu, partinio ir tarybinio aktyvo, kolūkinio judėjimo organizatorių naikinimu, o ilga klasių kova Lietuvoje buvo kurstoma, remiantis radiopropaganda, tiekiant maistą ir ginklus iš užsienio.

    Apie tai plačiau prokurorai buvo informuoti publikacijoje „Prokurorų prašoma įvertinti niekinamą prezidentės D. Grybauskaitės ir LMT požiūrį į partizanus“.

    Prokuratūra savo sausio 31 d. atsiųstame atsakyme informavo neįžvelgusi nieko šmeižikiškai nusikalstamo apie pokario Lietuvos partizanus, kitaip dar vadinamus miško broliais, dėl ko reikėtų pradėti ikiteisminį tyrimą.

    Tad po Generalinės prokuratūros atsakymo galima konstatuoti – socialinių mokslų daktarės, dabartinės prezidentės Dalios Grybauskaitės moksliniame darbe išdėstyti teiginiai, kuriuos 1993 m. patvirtino ir Lietuvos mokslo taryba, yra teisingi.

    Taigi, klasės (turima omenyje darbo klasė) priešai (miško broliai-partizanai) socialistinę reformą bandė sustabdyti žiauriais teroro aktais, gąsdinimais, šantažu, partinio ir tarybinio aktyvo, kolūkinio judėjimo organizatorių naikinimu.

    D. Grybauskaitės moksliniame darbe yra viešinama tiksli statistika, kad nuo klasės priešų (miško brolių-partizanų-Laisvės kovotojų) rankos paskutiniais metais žuvo virš 13 tūkst. žmonių.

    Taip pat dar kartą patvirtintas D. Grybauskaitės minimas faktas, kad tokia ilga klasių kova, kurios metu buvo nužudyti tūkstančiai žmonių, Lietuvoje buvo kurstoma remiantis radiopropaganda bei tiekiant maistą ir ginklus iš užsienio.

    Reply
  2. Linas

    Labai juokinga kai žymaus komunisto partijos veikėjo, Lenino ir Kapsuko premijų laureato Laimono Tapino sūnus Andriukas vaidina patriotą, pats užaugęs nomenklatūros privelegijose ir apsuptas komunizmo įdėjomis ir visą gyvenimą garbindamas NKVD „žygdarbius”. Ar kas nors girdėjot, kad jis pasmerkė savo tėvą ir atsižadėjo visko ką tėvas padarė??

    Reply
    • Palmira Martinkienė

      O ką Laimonas Tapinas padarė? Ką nors nužudė? Mano diplominio darbo vadovas Laimonas Tapinas žurnalistikos studentams skaitė labai tiems laikams pažangias, ant teisėtumo SSRS santvarkai balansuojančias paskaitas, tą tai gerai pamenu. Pogrindiniuose susitikimuose asmeniškai dalyvauti neteko, bet apie juos girdėjau pasakojant iš Tapino kurso kolegų. O ką, apart šmeižto, žinote apie Laimoną Tapiną jūs, Linai?

  3. Palmira Martinkienė

    Įdomu net ne tai, įdomu kas kita: Titovo kaip faktai pateikiamas teismo nuosprendis… demaskuoja patį Titovą! Jame, surašytame su labai šiurkščiomis klaidomis,(matyt ,rašė kelias klases baigę sovietiniai „teisininkai”) NĖRA ĮRODYMŲ, kad Ramanauskas žudė nekaltus žmones!Jame parašyta, kad buvo žudomi stribai, NKVD-istai ir aršūs sovietiniai aktyvistai, kitaip sakant, okupantai ir jų pakalikai! Kovojant prieš šalies okupaciją, tai nėra NEKALTI žmonės! Taip, vykstant karui, visada žūsta ir nekaltų žmonių – taip, deja, yra visame pasaulyje, taip buvo, pvz, per Čečėnijos karą, kuriame Rusijos kariuomenė išžudė daugybę niekuo dėtų civilių šeimų su vaikais.o kiek kasdien žūsta nekaltų Sirijos gyventojų – prie to jau jau pripratome? O pokario teisininkų bukagalviškumas ypač gerai atsispindi paliktoje paties Ramanausko citatoje, kurioje jis teigia visada buvęs prieš masines žudynes. Sakinys, kurį cituoja Titovas, kad esą nužudė 8000 žmonių – yra be ĮRODYMŲ, tik konstatuojamasis. Suprantama, Titovas nemoka lietuviškai , tai jis ir nesuvokia esmės, bet kad ir kai kurie istorikai, pati girdėjau per teliką, kalba abstrakčiai – čia jau atsiprašau… Gal laikas būtų pradėti kalbėti faktų, o ne emocijų kalba?!

    Reply
    • zigmantas zukaitis

      lietuvoje tikrai buvo zudynes civiliu giventoju dar yra gyvu liudininku pokario laiku kurie bijo tai viesai papasokoti tai buvo pilietinis karas o miskiniai tikrai zude savo tautiecius

  4. Visiškas nupušimas

    Neturit ką veikt?Ypač stebina durni išvedžiojimai.Na pasakė tas Titovas.Ir ką?Pasakė ne LR prezidentas ir net ne vyriausybininkas.Kam organizuojamas tas pajacų pasirodymas, kas ,,už” ir kas ,,prieš”?O kas nežino kad Tapinas daro organizavimus už pinigus?Kas nežino kad konservu kontingentas yra akli senukai ir šiaudiniai patriotai, kurių idealoginių vadovų buvimas valdžioje atnešė baisius nuostolius valstybei ir cinišką paniekinimą eiliniam žmogui?Žodžiu..Rimti, sveikos galvos lietuviai niekad nežais tokių vaikų žaidimų.Ir nesileis kad su jais žaistų.Sėkmės durneliams rytojaus dienos cirke!Paiimkit daugiau pampersų..

    Reply
    • Vata lauk

      O jai jus šmeižtų ar irgi nosi krapštytumėt ir nk nedarytumėt ar jūs vatos ir koloradkių gerbėjas? Orenkasi Klaipėdos jaunimas parodyt kad mums nevistiek kokie vatnikai sėdi ūsų savivaldybėj

    • >vata lauk

      tavo net vardas yra šūkis.Nacio šūkis.Tau nevieta tarp normalių žmonių.Varyk pas kovines megstas beretes.Kur tvarte tobulina savo įgūdžius terorizuoti Lietuvą

  5. Arūnas

    Titovas nerimsta, siuntinėja sovietinio okupacinio režimo teismo sprendimus, kuriose pilna klastotės ir melo. Adolfas Ramanauskas-Vanagas yra reabilituotas.
    O V. Jurgilevičienė atidirbinėja valstiečiams, D. Kepeniui? Ar suvokia ką siūlo: „įamžinti atminimą tiek partizanų, tiek jų aukų”?

    Reply
  6. CENTRIUKAS

    „TAIKUS PROTESTAS DEL APKALTOS” ?
    HUINIA KAKAJA TO.
    ARBA PIKETAS DEL ARBA PROTETAS PRIES.
    PPC..

    Reply
  7. virginija

    Jei tai Anušauskas aiškinosi, tai po jo aiškinimo teko atsiprašyti Centro darbuotojams laiške Lebrikų artimųjų. Seimo narys Dainius Kepenis buvo teisus – partizanai iš tikro išžudė niekuo dėtą Lebrikų šeimą – iš viso penkis asmenis. Tai paaiškėjo Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centrui (LGGRTC) atlikus pakartotinį istorinį archyvinį tyrimą.

    Reply
    • Vata lauk

      Nemaišykit partizanų su stribais gi buvo aiški karinė struktūra ir už civilių žudimą grėsė karo lauko teismas

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Spyglys

Išsigando Linutės*

Pasižadėjusi prieš kiekvieną Klaipėdos miesto tarybos posėdį rėžti kalbą iš „Klaipėdiečių tribūnos” Virginija Jurgilevičienė pažado netesėjo. Ketvirtadienį jos posėdyje nebuvo. ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Miestas

Ir apeliacinė instancija patvirtino, kad R. Žemaitaitis skleidė tikrovės neatitinkančią informaciją

Klaipėdos apygardos teismas apeliacine tvarka išnagrinėtoje civilinėje byloje dėl paskleistų duomenų pripažinimo neatitinkančiais tikrovės ir žeminančiais asmens garbę ir orumą, ...
2024-04-18
Skaityti daugiau

Regionas, Svarbu

Ar Kretingos meras iš tiesų atsikratė teisėsaugos pretenzijų? (dar atnaujinta)

Praėjusią savaitę Klaipėdos apylinkės teismas palaimino prokuratūros ir Kretingos rajono mero Antano Kalniaus taikos sutartį, kurios šiam politikui prireikė dėl ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This