Įamžino įžymų buriuotoją

Fotoreportažai, Miestas

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Penktadienio vidurdienį šalia Dangės, Buriuotojų krantinėje, atidengtas stilizuotas knechtas, skirtas įamžinti Broniaus Rožinsko atminimą. Jis buvo pirmasis lietuvis buriuotojas, perplaukęs Atlantą. Šiam lietuvių tautai dedikuotam žygiui šiemet sukanka 55 metai.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Sprendimas dėl šio žmogaus atminimo įamžinimo buvo priimtas dar 2010 metais, tačiau prie realybės priartėjo tik pernai, kai iniciatyvos ėmėsi Klaipėdos ROTARY klubas „Concordia 1826“ – susisiekus su buriuotojo dukra Nijole Rožinskaite-Zeiwinder buvo sutarta, kad klubas perima knechto užsakovo ir organizatoriaus funkcijas.

Knechtą kūrė skulptorius Klaudijus Pūdymas.

Knechto atidengimo ceremonijoje dalyvavusi buriuotojo dukra N. Rožinskaitė-Zeiwinder džiaugėsi, kad ši iniciatyva realizuota Lietuvai švenčiant 100-ąsias valstybės atkūrimo metines. Sunkiai ašaras tramdžiusi moteris sakė, kad tai lyg 1986 m. mirusio tėvelio į Ramųjų vandenyną išbarstytų pelenų sugrįžimas tėvynėn.

Klaipėdos ROTARY klubas „Concordia 1826“ narys Arūnas Burkšas sakė, kad Buriuotojų krantinėje dar reikėtų pastatyti du knechtus – jachtai „Laisvė”, pirmajai apiplaukusiai Horno ragą, ir buriuotojui Andriui Varnui, su savo rankomis pagaminta jachta apiplaukusiam pasaulį.

Ceremonijos metu taip pat buvo įteikti septyni pirmieji šio ROTARY klubo ir Lietuvos buriuotojų sąjungos įteigti B. Rožinsko medaliai, skirti įvertinti okeaninius žygius.

Pirmasis medalis ir diplomas buvo įteiktas N. Rožinskaitei-Zeiwinder, už ryžtą ir ilgametes pastangas įamžinti tėvo atminimą, Lietuvos buriavimo istorijos garsinimą ir puoselėjimą.

Medaliai taip pat skirti kapitonui Ignui Miniotui už trijų lietuviškų jachtų žygį per Atlantą 1989 m. ir 1993-1995 m. jachtos „Laisvė” žygį aplink pasaulį; kapitonams Osvaldui Kubiliūnui ir Stepui Kudzevičiui (po mirties) už žygio per Atlantą organizavimą 1989 metais; kapitonui Andriui Varnui už žygį aplink pasaulį 2008-2010 metais; kapitonui Linui Ivanauskui už dalyvavimą ir vadovavimą sudėtingiausiems okeaniniams žygiams įvairiuose pasaulio vandenynuose, sėkmingą operaciją išgelbėjant žmogų už borto; kapitonui Raimundui Daubarui už 1000-mečio odisėjos „Vienas vardas – Lietuva” organizavimą.

ISTORIJA

Internete rašoma, kad Šeduvoje 1912 m. gimęs Bronius Rožinskas nuo mažens domėjosi buriavimu. 1934 metais jis persikėlė į Klaipėdą, 1938 metais įstojo į buriavimo mokyklą Smiltynėje. 1939 metais vokiečiams okupavus Klaipėdą išsikėlė į Kauną, o 1941-aisiais – į Vilnių. 1948–1959 m. dirbo Trakų jachtklubo skyriaus vedėju instruktoriumi, turėjo nuosavą jachtą „Hermes“. Savo kelionėms su ja turėjo apsiriboti Tarybų Sąjungos vidaus vandenimis.

1959 m. iš Vilniaus krašto kilusios žmonos paragintas emigravo į Lenkiją ir apsigyveno Ščecine. Padedant broliui Adolfui, gyvenusiam JAV, pasistatė naują jachtą „Hermes-2“. 1962 m. rugsėjo 7 d. kartu su trimis įgulos nariais lenkais Jerzy Szałajko, Zbigniew Pawlak ir Bogdan Dacko išplaukė iš Ščecino ir, sėkmingai įveikę Atlanto vandenyną, 1963 m. sausio 15 dieną pasiekė Martinikos salos krantus. Toliau maršrutas driekėsi į JAV. Išsiskyręs su bendrakeleiviais Majamyje, lietuvis toliau tęsė kelionę vienas – per Panamos kanalą išplaukė į Ramųjį vandenyną, pasiekė Los Andželą.

Kelionės pabaigoje jachtos „Hermes-2“ savininkas ir kapitonas Bronius Rožinskas raštiškai pareiškė, kad šį žygį atliko lietuvių tautos garbei. 

„Aš, lietuvis Bronius Rožinskas, gerbdamas ir mylėdamas savo tautą ir tėvynę Lietuvą, pasiryžau jachta perplaukti Atlanto vandenyną. Iš Lietuvos per Lenkiją vykdžiau savo kelionę. Su nuosava burine jachta perplaukiau Atlanto vandenyną, pasiekiau Floridą, iš ten per Panamos kanalą, Ramųjį vandenyną į Los Angeles, Calif. Šią kelionę padariau lietuvių tautos garbei“, – rašė jis. 

Buriuotojas mirė 1986 metais kovo 11-ąją JAV. Jo pelenai buvo išbarstyti į Ramųjį vandenyną.

2014 m. buvo pristatyta žurnalisto Arnoldo Čaikovskio dokumentinės marinistinės publicistikos knyga „Buriuotojo svajonės paukštė. Kaip lietuvis Bronislovas Rožinskas su lenkais perplaukė Atlantą“.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_gallery][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_gallery interval=”5″ images=”41691,41692,41693,41694,41695,41696,41673,41697,41698,41699,41700,41701,41703,41704,41705,41706,41707,41708,41709,41710″ img_size=”large”][/vc_column][/vc_row]

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Fotoreportažai, Uostas ir jūra

Knechtas primins apie drąsų „Laisvės" buriuotojų žygį

Tarp daugybės renginių, vykstančių Jūros šventės metu, dar vienas jūrinis akcentas šeštadienio pavakare iškilo Dangės upės buriuotojų krantinėje. Joje atidengtas ...
2023-07-22
Skaityti daugiau

Fotoreportažai, Regionas

Pradėjo dirbti naujoji Neringos valdžia

Penktadienį Neringos savivaldybės salėje įvyko pirmasis 2023–2027 metų kadencijos Neringos savivaldybės tarybos posėdis, kuriame prisiekė naujai išrinkti jos nariai bei ...
2023-04-28
Skaityti daugiau

Svarbu, Temos

Neringoje bręsta vietinis „Votergeitas”?

Penktadienio pavakarę Neringos meras Darius Jasaitis savo paskyroje socialiniame tinkle paskelbė įrašą apie tai, kad pastaruoju metu duomenimis apie jo ...
2023-02-10
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This