Ragino kovoti dėl didesnių algų

Politika, Svarbu

Su Klaipėdos socialiniais darbuotojais, kurie dėl didesnių atlyginimų jau žada kovoti ir streikais, ketvirtadienį susitikęs Seimo Socialinių reikalų ir darbo komiteto pirmininko pavaduotojas Tomas Tomilinas tikino, kad viskas priklauso nuo jų pačių aktyvumo, nes esant tai pačiai teisinei bazei kituose miestuose tokių darbuotojų algos yra didesnės.

Tačiau jis kartu pripažino, jog visos šalies mastu nėra „tvarkos atlyginimų politikoje”. Kad nėra „sisteminio požiūrio” tikino ir Klaipėdos vicemerė Judita Simonavičiūtė.

Klaipėdos socialiniai darbuotojai pastaruoju metu aktyviai bando atkreipti dėmesį į savo problemas. Martyno Vainoriaus nuotr.

Klaipėdos socialiniai darbuotojai teigia didesnių algų prašantys jau nuo 2008 metų. Pastaruoju metu pradėti akcentuoti faktai, kad jų algos yra mažesnės nei kituose mieste, o vienoje įtaigoje žmonių, dirbančių tą patį darbą, atlyginimas būna iki 160 eurų mažesnis, nes skiriasi finansavimo šaltiniai – mažesnės algos mokamos iš Savivaldybės, didesnės – iš valstybės biudžeto. Metų pradžioje algos socialiniams darbuotojams buvo didinamos kartu su kitais biudžetininkais (išskyrus mokytojus) – 8 proc. didėjo pastovioji, 7 – kintamoji algos dalis. Tačiau tai socialinių darbuotojų netenkino, nes jų algos esą vis tiek išliko mažiausios ir lyginant su kitais biudžetininkais, ir su kitų miestų kolegomis.

„Yra betvarkė atlyginimų politikoje. Yra grupės, kurios yra priekyje, yra tos, kurios nuskriaustos. Viskas priklauso nuo aktyvumo. Socialiniams darbuotojams yra daug sunkiau nei mokytojams, nes yra tarpininkas – savivaldybės. Lieka sistemiškai ir normaliai reikalauti didesnių algų, nes yra ekonomikos augimas”, – dėstė T. Tomilinas.

Jis atkreipė dėmesį, kad pernai Klaipėdoje buvo likę apie 7 mln. eurų, nepanaudotų socialinei paramai ir klausė, ar socialiniai darbuotojai žino, kur jie buvo panaudoti, nes tokias lėšas miesto Taryba gali perskirstyti socialinėms reikmėms.

„Turite ne pačius geriausius rodiklius Lietuvoje. Reikėtų lygintis su Kaunu, Vilniumi, o ne Pagėgiais. Vienam mieste vadovaujantis ta pačia teise sugebama išmokėti didesnius atlyginimus, čia kalba tik apie savivaldybės prioritetus”, – dėstė T. Tomilinas.

J. Simonavičiūtė priminė, kad šiemetinis algų kėlimas visiems biudžetininkams, taip pat ir socialiniams darbuotojams (išskyrus mokytojus), atsiėjo 5,5 mln. eurų. Tačiau ji akcentavo, kad įstaigų vadovai algas kėlė ne visiems darbuotojams vienodai, nes atsižvelgė į konkrečioje įstaigoje galiojančią tvarką.

„Pasidarėme tyrimą dėl teisingumo tarp sektorių – kultūros, socialinio, sporto. Kai kurios ministerijos pasidarė geresnį perskaičiavimą. Socialinės apsaugos ir darbo ministerija turėtų iš valstybinės pozicijos pasižiūrėti. Mes atsiliepiame į valstybės raginimus, bet nėra sisteminio požiūrio ir tai kelia problemų”, – teigė vicemerė.

Tuo metu jos partijos kolega, miesto Tarybos narys, socialinis darbuotojas Saulius Liekis teigė, kad savivaldybė priėmė sprendimus, su kuriais jis nelabai sutiko.

„Iš sutaupytų socialinei paramai skirtų lėšų būtų buvę galima pakelti 30 procentų algas socialiniams, bet buvo nuspręsta kelti visiems vienodai. Reikėtų kalbėti apie pačio darbo sudėtingumą. Ar nors viena kita iš jų yra pavojingų profesijų sąraše? Kiekvieną savaitę po dešimt socialinių darbuotojų Darbo birža ieško. O kiek kultūros sektorius gauna per projektinį finansavimą? Šiemet, deja, jau nesusitaupo socialinės paramos lėšų”, – teigė S. Liekis.

Klaipėdos miesto socialinės paramos centras vadovė Diana Stankaitienė antrindama teigė, kad „situacija yra kritinė”, nes neberandama socialinių darbuotojų. Esą ieškoma po tris mėnesius, kol suranda.

Pasak J. Simonavičiūtės, buvo nuspręsta 15 proc. didinti algas visiems biudžetininkams, nes „buvo tokia Tarybos valia”.

„Kol kas pralaimėjote kovą, neįtikinote, bet nenuleiskite rankų. Savivaldybė tikriausiai sprendžia ten, kur žmonės yra vieningesni, sugeba išsireikalauti”, – teigė ji ir priminė, kad nuo šių metų savivaldybių biudžete jau paliekamos viršplaninės lėšos, jos nebenukreipiamos į centrinį biudžetą ir neperskirstoma. Čia esą irgi dar rezervas.

Tačiau J. Simonavičiūtė teigė, kad kol kas šių metų Klaipėdos biudžetas yra nevykdomas – pajamų gaunama tiek, kiek pernai, bet šiemet centrinė valdžia užaukštino rodiklius ir jų nepasiekiama.

„Bet gal situacija pasikeis”, – sakė ji.

Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas liepos pabaigoje teigė, jog atlyginimai socialiniams darbuotojams turėtų būti didinami rudenį perskirstant biudžetą. Anot jo, „akivaizdu, kad lyginant su kitų biudžetinių įstaigų darbuotojais, socialinių darbuotojų darbo užmokestis turi būti didinamas sparčiau”.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas

Dabartiniai vicemerai uždirba ženkliai daugiau

Trijų Klaipėdos vicemerų mėnesiniai atlyginimai šių metų pirmą ketvirtį vidutiniškai buvo 5679 eurai neatskaičius mokesčių. O pernai metais šie pareigūnai ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

Svarbu, Sveikata

Klaipėdoje rasis Paliatyvus vaikų dienos centras

Neilgai trukus sunkūs ligoniai savo namuose turėtų sulaukti didesnės medicininės pagalbos bei geresnės priežiūros. Palengvinimo, rūpinantis sunkiai sergančiais vaikais, gali ...
2024-04-16
Skaityti daugiau

Spyglys

Eksmeras užsigeidė atsivesdinti Sporto skyriaus vedėją*

„Tikiuosi, neateisime iki tokios stadijos, kad reikės prašyti administracijos direktoriaus, kad atvesdintų jus į virtualią komiteto posėdžio erdvę”, – taip ...
2024-04-13
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This