Lietuvos ir Portugalijos kariai vykdė išsilaipinimo operaciją

Fotoreportažai, Regionas

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Po kelių dienų planavimo ir pasirengimo dviejų Lietuvos kariuomenės pajėgų ir tarptautinio kontingento kariai sėkmingai įvykdė mobilią išsilaipinimo į krantą operaciją.

Lauros Skiezgilienės nuotr.

Krašto apsaugos ministerijos išplatintame pranešime rašoma, kad rugpjūčio 7 dieną Baltijos jūros pakrantėje ties Nemirseta surengta bendra Lietuvos didžiojo kunigaikščio Butigeidžio dragūnų bataliono, Karinių jūrų pajėgų ir Portugalijos rotacinių pajėgų amfibinė operacija – Lietuvos ir sąjungininkų kariai pripučiamosiomis valtimis iš Lietuvos karo laivo jūroje išsilaipino pakrantėje, įvykdė priešo likvidavimo veiksmus, po kurių grįžo į laivą. Amfibinė operacija įvykdyta iš Lietuvos karinių jūrų pajėgų patrulinio laivo „Dzūkas“ (P12).

Operacijoje dalyvavo dragūnų bataliono būrys, sudarytas iš profesinės karo tarnybos karių. Operaciją suplanavo ir padėjo sėkmingai įgyvendinti Portugalijos jūrų pėstininkų korpuso rotacinė kuopa su savo turimomis lengvosiomis pripučiamosiomis valtimis.

„Portugalų jūrų pėstininkai per kelias savaites padėjo mūsų kariams pasirengti pirmajai bataliono istorijoje tokio pobūdžio operacijai. Iš pradžių dragūnai susipažino su valčių galimybėmis Kuršių mariose, atliko infiltravimosi, puolimo ir eksfiltravimosi valtimis veiksmus Kairių poligone, vėliau Klaipėdos uoste, Karinių jūrų pajėgų karo laivų flotilėje, mokėsi laipintis į karo laivą ir iš jo. Šiuos pasirengimus vainikavo operacija jūroje“, – pranešime cituojamas dragūnų bataliono vadas majoras Arnoldas Vasiliauskas.

Patrulinio laivo „Dzūkas“ (P12) vado ir Portugalijos jūrų pėstininkų patirtis bei dragūnų kovinis pasirengimas leido sėkmingai įvykdyti suplanuotą operaciją. Jūros bangoms siekiant 1,7 metro aukštį, dragūnai ir portugalų jūrų pėstininkai operatyviai perlipo į nuleistas valtis, audringoje jūroje įveikė keleto jūrmylių atstumą iki kranto ir surengė objekto šturmą. Atlikę užduotis sausumoje, visi kariai valtimis pasiekė laivą „Dzūkas“ (P12) ir juo skubiai pasitraukė iš operacijos rajono.

Tai buvo pirmasis kartas, kai amfibinei operacijai buvo panaudotas STANDARD FLEX 300 tipo, „Flyvefisken“ („Žuvies skraiduolės“) klasės patrulinis laivas. Tokio tipo laivai pastatyti Danijoje. Šios klasės laivų taip pat turi ir Portugalijos bei Lietuvos karinės jūrų pajėgos.

Teigiama, kad šios pratybos ne pirmos ir ne paskutinės kuriose dragūnų bataliono nuolatinės privalomosios pradinės karo tarnybos ir Portugalijos rotacinių pajėgų kariai stovi petys petin. Sąjungininkai Klaipėdoje treniruojasi jau nuo gegužės mėnesio, todėl kariams buvo daug progų pasidalinti patirtimi ir žiniomis.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_gallery interval=”5″ images=”44054,44048,44053,44049,44050,44052,44051″ img_size=”large”][/vc_column][/vc_row]

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Verslas

Gero maisto festivalyje - maisto gaminių įvairovė

Balandžio 6 d. Klaipėdos „Akropolis“  lankytojus pakvies į naują renginį – gastronomijai dedikuotą Gero maisto festivalį. Atėjusieji į renginį galės ...
2024-03-19
Skaityti daugiau

Miestas

Aptartas pasirengimas mobilizacijos pratyboms

Penktadienį Brigados generolo Povilo Plechavičiaus poligone Klaipėdoje vyko brigados „Žemaitija“ organizuojamas renginys – Lietuvos kariuomenės veiksmų su civilinėmis institucijomis derinimas ...
2024-03-16
Skaityti daugiau

Transportas

Klaipėdoje - nauja atsiskaitymo už parkavimą programėlė

Klaipėdiečiai nuo šiol turės daugiau galimybių atsiskaityti už parkavimą mokamose miesto zonose – veiklą pradeda nauja programėlė vairuotojams „carOne“. Jos ...
2024-03-06
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This