„Klasco” priemonės nepadeda?

Miestas, Svarbu

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Nors penktadienį Klaipėdos jūrų krovinių kompanija („Klasco”) ir Uosto direkcija išplatino pranešimus apie tai, kad miesto centrą nuklojusių juodų dulkių šaltiniu laikoma įmonė įdiegė naujas aplinkosaugos priemones, sekmadienį pučiant stipriam vėjui žmonės vėl skundžiasi tokia tarša.

Šalia „Klasco” teritorijos, Švyturio gatvėje, gyvenanti klaipėdietė Alina Andronova tvirtina, kad sekmadienį dulka net ir vandenyje ištirpinta celiulioze apipurkšto krovinio krūva.

Tuo metu tai pačiai „Achemos grupei” kaip ir „Klasco” priklausantis dienraštis „Lietuvos žinios” šeštadienį paskelbė publikaciją, kurioje asociacijos „Vitės bendruomenė“ valdybos pirmininkas Ruslanas Schneiderat kilusį triukšmą dėl taršos sieja su artėjančiais rinkimais. O sekmadienį portale lzinios.lt buvo paskelbta tos pačios autorės publikacija „Automobilių keliama tarša Klaipėdoje – sena bėda, kurios miesto valdžia nepastebi”.

Skepsis pasitvirtino?

Penktadienį išplatintame pranešime „Klasco” tvirtino, kad įmonė „pirmoji uoste pradėjo taikyti pažangią ekologinę priemonę, kuri uždengia krovinius ekologiška plėvele ir neleidžia išdžiūti bei dulkėti“.

„Olandų kompanijos „Den Baker Bedrijven BV“ technologija, naudojama Vakarų Europos terminaluose, buvo įsigyta atsižvelgus į bendrovės krovos zonos artumą gyvenamajam kvartalui. Vandenyje ištirpinta celiuliozė mobiliu įrenginiu išpurškiama iki pat rietuvės viršaus. Taip panaikinamas krovinio dulkėtumas, atsirandantis išdžiūvus viršutiniam krovinio sluoksniui“, – buvo rašoma bendrovės pranešime.

Tačiau jau tą pačią dieną A. Andronova skeptiškai įvertino tokias priemones.

„Uždengta tik viena, pati didžiausia krovinio krūva, o kitos tokios pat palaidos. Be to, kiek jau per tuos metus teko domėtis, tai kituose uostuose uždengiama storu specialios medžiagos sluoksniu, o čia atrodo, kad tik simboliškai padaryta“, – tada sakė moteris.

Sekmadienį popiet ji nufilmavo, kaip dulka ir celiulioze apipurkšta krovinio krūva (video – publikacijos gale).

Tuo metu Pievų Tako gatvėje gyvenantis Vykintas socialiniame tinkle pasidalino savo namuose 13 val. darytu vaizdo įrašu ir konstatavo, kad „Klaipėdoje nepadeda ir lietus”.

„Stipresnis vėjas ir po nakties prie atdaro lango vėl tas pats efektas. Tai ir vėl norisi padėkoti #Klasco už švarų miestą, ačiū už “pažangias” vakarietiškas technologijas stabdant Klaipėdos miesto taršą. Ir Aplinkos apsaugos departamentui labai ačiū, kad įpareigojote #Klasco pateikti priemonių planus. Tos priemonės tikrai veikia! Dėkui!” – rašė klaipėdietis.

Po jo „postu” pakomentavusi klaipėdietė Daiva įdėjo nuotrauką (žr. aukščiau), kurioje matyti pajuodusi ranka. Anot jos, toks vaizdas užfiksuotas sekmadienį Karklų gatvėje.

Vitalija, gyvenanti I. Kanto gatvėje, „Atvirai Klaipėdai” atsiuntė nuotrauką, kurioje matyti juodos jos vaikų kojos.

„Grindys ir kiti paviršiai buvo nuvalyti vakar”, – akcentavo moteris.

Viešųjų ryšių atsakas?

Dienraštis „Lietuvos žinios” (99,9998 proc. UAB „Lietuvos žinios” akcijų priklauso priklauso koncernui „Achemos grupė, valdančiam ir „Klasco”) šeštadienį paskelbė Margaritos Vorobjevaitės publikaciją „Uosto verslas tampa nešvarių priešrinkiminių žaidimų įkaitu”. Joje asociacijos „Vitės bendruomenė“ valdybos pirmininkas Ruslanas Schneiderat kilusį triukšmą sieja su artėjančiais rinkimais.

„Anksčiau žmonės neturėjo jokių pretenzijų nei dėl triukšmo, nei dėl dulkių, – visi buvo sutelkę dėmesį į savo aplinką. <…> Jūs man parodykite švarią palangę pravažiavę visą Klaipėdą, arba Šilutės plentą – nerasite tokios. Man juokinga, kai vaikšto, filmuoja, čiupinėja palanges. <…> Yra artėjantys rinkimai. Kalbėkime atvirai. Seimo nariai, būsimi kandidatai tarybų rinkimuose – visi stengiasi sukelti kuo didesnį triukšmą, kad gautų kuo daugiau dėmesio. Jie galvoja, kad jei jų pavardės matysis laikraščiuose, žmonės jas atsimins, jie turės daugiau galimybių gauti balsų per rinkimus”, – šiame interviu teigia R. Schneiderat.

Šią publikaciją paskelbė ir UAB „Vakarų ekspresas” portalas ve.lt ir UAB „Diena Media News“ portalas klaipeda.diena.lt. Pastarasis, beje, nurodė, kad publikacijos autorius – „Klaipeda.diena.lt inf.”. 

O lzinios.lt sekmadienį paskelbė ir dar vieną M. Vorobjevaitės publikaciją „Automobilių keliama tarša Klaipėdoje – sena bėda, kurios miesto valdžia nepastebi”.

„Ne uostas, ne vietos pramonė, o automobiliai yra didžiausias taršos šaltinis Klaipėdoje. Lietuvos uostamiestis, kaip ir kiti dideli miestai, labiausiai kenčia nuo transporto”, – rašoma joje.

Pirmadienį lzinios.lt paskelbė dar vieną tos pačios autorės straipsnį „Politikai Klaipėdoje pučia naują trimitą”.

„Dažniausiai miestelėnų nepasitenkinimas kyla marginaliniams politikams papūtus rinkimų dūdą. Esą uostas dusina miestą, todėl prieš rinkimus nuo bačkų skamba prakeiksmai uosto krovos bendrovėms. Tačiau pasidomėjus ir pasižiūrėjus atidžiau, aiškėja, kad tai tėra vienas iš mitų”, – rašoma jame.

Beje, šiame straipsnyje „Atvira Klaipėda” vadinama „Klaipėdos bendruomenės internetiniu puslapiu”, nors mūsų portalas nepriklauso jokiai bendruomenei. Su portalą valdančios VšĮ „Klaipėda atvirai” steigimo sutartimi galima susipažinti čia.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_video link=”https://youtu.be/3FFtxhTNKVg” align=”center” title=”Tarša Pievų Tako gatvėje 2018 08 12″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_video link=”https://youtu.be/n6n5V-AlDGY” align=”center” title=”Dulkėjimas iš „Klasco„ teritorijos 2018 08 12″][/vc_column][/vc_row]

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Aplinkosauga, Svarbu

Klaipėdoje - didelė tarša kietosioms dalelėmis (atnaujinta)

Uostamiestyje, Šilutės plente esanti taršos matavimo stotelė antradienį fiksuoja daugiau nei dvigubai didesnį už leistiną kietųjų dalelių kiekį ore, o ...
2024-04-02
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės

„Grigeo Klaipėda“ byloje - dar du prašymai

Šiaulių apygardos teismas penktadienį apklausė du papildomai pašauktus į teisiamąjį posėdį naujus liudytojus AB „Grigeo Klaipėda“ Kuršių marių taršos byloje. ...
2024-03-29
Skaityti daugiau

Svarbu, Uostas ir jūra

„Klasco” ir miesto valdžios mūšis grįžta į pradinę stadiją

Klaipėdos jūrų krovinių kompanija („Klasco”), teismams skundusi praėjusios kadencijos Klaipėdos miesto tarybos 2022-ųjų pavasarį priimtą sprendimą nepritarti jos planuojamai naujai ...
2024-03-14
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This