Rotušė ir komisariatas: centro malonės belaukiant

Miestas, Svarbu

Kol Vyriausybė priims sprendimą dėl buvusio Klaipėdos apskrities policijos komisariato pastatų komplekso likimo, jį valdantis Turto bankas žada apkuopti aplinką, sutvarkyti sudegusį stogą ir sustiprinti apsaugą. Taip pat ieškoma variantų, kaip miestui perduoti likusią rotušės pastato dalį.

Tokiomis naujienomis dalinosi už uždarų durų pirmadienį taręsi Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas ir pas jį apsilankęs Turto banko laikinasis vadovas Marius Kliokys.

Atlieka analizę

Žinia, beveik prieš porą savaičių Klaipėdos kultūros bendruomenės atstovai ir miesto vadovai išreiškė nepasitenkinimą stringančiu buvusio komisariato perdavimo Savivaldybei procesu.

Klaipėdos mero teigimu, Vyriausybė iki rugsėjo vidurio turėtų priimti sprendimą dėl šio pastatų komplekso. Martyno Vainoriaus nuotr.

M. Kliokys teigė, kad šiuo metu Turto bankas vyko Vyriausybės kanceliarijos pavedimą įvertinti galimybę šį kompleksą panaudoti „teismų sukonsolidavimui”.

„Kol kas rengiame alternatyvų analizę, turime ją iki rugpjūčio 23 dienos pateikti Vyriausybei. Pagrindiai scenarijai yra naujos pastato statybos, teismų perkėlimas į Jūros gatvė 1 arba optimalesnis esamų pastatų išnaudojimas. Sprendimą priims Vyriausybė”, – teigė laikinasis Turto banko vadovas.

Jis akcentavo, kad pastatų kompleksą iki pat šių metų pradžios bandyta parduoti, tad į parduodamą objektą valstybei esą buvo „neracionalu investuoti didelius pinigus”.

M. Kliokys sakė priėmęs mero priekaištą dėl pastato aplinkos ir žadėjo, kad dar šią savaitę jis bus tvarkoma – bus pjaunami krūmai ir kt. Kitą savaitę turėtų būti paskelbtas gaisro pasekmių likvidavimo darbų konkursas bei „rimtesnės apsaugos paslaugos” pirkimas.

„Iki šiol apsaugos ekipažai tik aplankydavo objektą jį periodiškai apvažiuodami, o dabar planuojame sudėti judesio daviklius. Suvokiame, kad tai – miesto centras, prestižinė dalis ir pastatai turi būti prižiūrimi geriau”, – dėstė pašnekovas.

„Dar kartą nevienareikšmiškai išsakiau miesto pozicijos tęstinumą dėl pastato pritaikymo kultūrinėms reikmėms. Miesto pozicija nesikeičia, ji išlieka nuosekli ir tvirta. Labai tikiuosi, kad Vyriausybė priims racionalų sprendimą. Mano giliu įsitikinimu, teismai tikrai turėtų įsikurti kitu adresu, o ne Jūros 1. Iki rugsėjo vidurio Vyriausybė turėtų priimti sprendimą, koks jis bebūtų. Didžiausias nesusipratimas arba įtampą keliantis dalykas yra, kai nežinoma galutinio sprendimo. Tada ir kyla įvairiausios interpretacijos”, – savo ruožtu sakė V. Grubliauskas.

Ką atiduotų, dar neskelbia

Pasak laikinojo Turto banko vadovo, viena iš pokalbio temų buvo „ir istorinės tiesos atstatymas” –  viso rotušės pastato perdavimas savivaldai. Dabar pusę jo prižiūri Savivaldybė, pusę – Turto bankas.

Martyno Vainoriaus nuotr.

„Bendravome, kad ateityje ši pastato dalis būtų perduota savivaldybei ir būtų rasta kažkokių resursų mieste, kur galėtų būti į vieną kitą pastatą sukoncentruotos biudžetinės įstaigos – tiek šiuo metu dirbančios šiame pastate, tiek esančios kitose patalpose Klaipėdos mieste. Siekis yra efektyviai atsidalinti turtą. Dar anksti kalbėti, kada būtų galima perduoti. Tikiu, kad po kelių mėnesių turėsime apčiuopiamų sprendimų, kaip galėtų vykti perkėlimas ir galėsime juos pristatyti miesto Tarybai, Finansų ministerijai, Vyriausybės kanceliarijai”, – teigė M. Kliokys.

„Nesame visiškai tuščia sermėga, nes tikriausiai tokiu atveju su mumis net nesikalbėtų, tik nenorėčiau šiandien kalbėti ką konkrečiai, kurią vietą ar pastatą būtų galima perduoti. Vizijų tikrai yra. Ir rasime sprendimą, kuris būtų priimtinas tiek miestui, tiek Turto bankui ir Vyriausybei”, – tikino V. Grubliauskas.

ISTORIJA

Neogotikos stiliaus pastatų kompleksas dabartinėje Jūros gatvėje buvo pastatytas 1862 m. Centrinėje pastato dalyje įsikūrė prisiekusiųjų teismas, dešinėje – teismo įstaigos. Čia buvo ir kalėjimo kameros. 1898 m. pristatytas priestatas, kuriame buvo įrengti butai tarnautojams, atskiras sektorius moterims. Dar buvo pastatytos dirbtuvės. Nuo 1885 m. minėtame komplekse veikė Apygardos teismas.

Į buvusį gyvenamąjį namą, kuriame Klaipėdos meras vėl dirba nuo 2011 metų, rotušė buvo iškelta 1846-aisiais. Šiame pastate per Napoleono karus gyveno Prūsijos karalius Frydrichas Vilhelmas III su karaliene Luize. Pastatas XIX a. pradžioje priklausė danų konsului Lorkui, vėliau jo giminaičiui. Jis buvo rekonstruotas 1875-1877 m., buvo paaukštintas antras aukštas. 1928 m. buvo pailgintas fligelis.

2 Comments

  1. Vslstybė ir savivaldybės NT atsidalino

    Rotušė- valstybės turtas. Nesuprantu, ką ten liberalai valdo. Sėkmingai numarinę apskritis.

    Reply
  2. Jo

    Liūdna, kad tenka taikstytis su tokia tvarka, kai Klaipėdą valdo Vilnius.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas

Dabartiniai vicemerai uždirba ženkliai daugiau

Trijų Klaipėdos vicemerų mėnesiniai atlyginimai šių metų pirmą ketvirtį vidutiniškai buvo 5679 eurai neatskaičius mokesčių. O pernai metais šie pareigūnai ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

ELTA

Vėžaičiuose atsiras senelių namai

Šį pavasarį Turto banko aukcione Klaipėdos ir Kauno rajonuose parduoti nenaudoti pastatai virs senelių ir socialinio užimtumo namais. Abu pirkėjai ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

Spyglys

Eksmeras užsigeidė atsivesdinti Sporto skyriaus vedėją*

„Tikiuosi, neateisime iki tokios stadijos, kad reikės prašyti administracijos direktoriaus, kad atvesdintų jus į virtualią komiteto posėdžio erdvę”, – taip ...
2024-04-13
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This