„Viačeslavo Titovo apkalta – politinė klaida”

Nuomonės

Buvusi Lietuvos rusų sąjungos narė, pernai Klaipėdos autobusų parko vadovės pareigas palikusi Jelizaveta Daugininkienė, susisiekusi su „Atvira Klaipėda”, sakė nebegalinti tylėti ir norinti išsakyti savo nuomonę apie Viačeslavo Titovo istorijos įvykius, kurie „ją sukrėtė”.

Poilsiu šiuo metu vis besimėgaujanti J. Daugininkienė neneigia, jog svarsto galimybę grįžti į politiką, tačiau tikina dar neapsisprendusi, ar tai darys.

„Tokių kaip Titovas politikų buvo kiekvienoje kadencijoje – jie švaistosi visokiais pareiškimais, kai net nėra jokio pagrindo. Vienintelis galimas atsakas jiems – atsakyti argumentais.”, – mano Jelizaveta Daugininkienė. Martyno Vainoriaus nuotr.

Pasak J. Daugininkienės, Lietuvos rusų sąjungos skyrius, kuriam dabar miesto Taryboje atstovauja tik V. Titovas, savo laiku buvo labai stipri politinė jėga – tris kadencijas ji buvo valdančioje daugumoje, o vienu metu jos atstovai vadovavo net keturiems miesto Tarybos komitetams.

„Deja, prasidėjo nesutarimai su centrine partijos vadovybe, nes klaipėdiečiai politikai visada laikėsi nekonfrontacinės politikos, skirtingai nei vilniečiai. Galiausiai subyrėjo visas skyrius, prieš 2007 metų rinkimus buvo įkurtas Rusų aljansas. Viačeslavo Titovo nepažįstu, jis jau atėjo vėliau, atstovauja kitai kartai. Aš pati pasitraukiau iš aktyvios politikos, kai įstatymu buvo atimta teisė savivaldybės įmonių ir įstaigų vadovams būti savivaldos tarybų nariais”, – teigė pašnekovė.

Pasak jos, žiūrėdama į dabartinius įvykius, ji mano, kad tai yra visiška kvailystė.

„Tokių kaip Titovas politikų buvo kiekvienoje kadencijoje – jie švaistosi visokiais pareiškimais, kai net nėra jokio pagrindo. Vienintelis galimas atsakas jiems – atsakyti argumentais. Blogiausia, kai pradedama aiškintis, kas istorijoje buvo teisus. Istorija jau buvo ir nieko ten nebepakeisi”,  – įsitikinusi buvusi politikė.

Pirmiausia jai kliūva konservatoriaus Arūno Barbšio pasakyta frazė komiteto posėdžio metu, reaguojant į V. Titovo pasisakymą („NKVDistus ir visokius kitus oponentus, jei žudė, tai ir buvo už ką”).

„Politikas negali taip kalbėti. Jis turi žinoti, kad kiekvienas jo žodis yra viešas yra labai svarbus, turintis reikšmę. Jei negali valdyti savo emocijų, negali būti politikoje”, – teigė J. Daugininkienė.

Ją stebina ir mero sprendimas inicijuoti apkaltą V. Titovui.

„Kam jam to reikia? Mano nuomone, tai yra politinė klaida, atidariusi Pandoros dėžę” – retoriškai klausė J. Daugininkienė.

Pasak moters, ją labiausiai įžeidė Vytauto Čepo pasisakymas Etikos posėdžio metu, kad „aiškiai formuojasi penkta kolona, ir gerai, ir baisu, nes akivaizdu, kad rusų diasporą reikia įpilietinti, jie nelaiko savęs Lietuvos piliečiais”.

„Tai visiškas absurdas. Penktos kolonos atstovu gali būti bet kuris Lietuvos pilietis, nebūtinai rusakalbis. Keista, kad taip pradėjo kalbėti ir Vytautas Čepas, anksčiau buvęs itin tolerantiškas”, – sakė J. Daugininkienė.

Ji neslėpė nusivylimo ir „Atviros Klaipėdos” žurnalistės Palmiros Martinkienės nuomone, kad ruskalbiai Lietuvoje turėtų mokytis tik lietuvių kalba.

„Kaip galima vadinti Lietuvos piliečius prarastais? Žurnalistai taip pat turėtų atsakingai pasverti savo mintis prieš skelbdami jas”, – mano J. Daugininkienė.

Galiausiai, jos nuomone, daugiausiai žalos šioje istorijoje padarė ne V. Titovas, o jį miltais apibėręs liberalas Audrius Vaišvila.

„Silpni jo argumentai, kad jis taip pasielgė vien vadovaudamasis emocijomis. Galbūt taip siekė būtų labiau matomas prieš rinkimus. Manau, kad po tokio elgesio jis iš viso turėtų pasitraukti iš politikos. Nesuprantu ir Etikos komisijos elgesio, kaip lyg ir pasmerkiamas, bet kartu ir teisinama, aiškinama, kad suprantama, kodėl jis taip pasielgė”, – teigė J. Daugininkienė.

7 Comments

  1. Palmira Martinkienė

    Nors ponia Daugininkienė ir moko mane, kaip reikia ne tik rašyti, bet ir MĄSTYTI, 🙂 tačiau, jos nuostabai, dėl Titovo apkaltos jai pritariu. Man irgi šis veiksmas atrodo perteklinis, būtų užtekę ir vieno ikiteisminio tyrimo, nes ,panašu, kad nusikaltimo sudėties visgi jo veiksmuose esama. O štai kaip teismas į apkaltą pažiūrės- dar pamatysim…

    Reply
  2. Egis

    Titova nera uz ka bausti bausti reikia Vaisvila, kad nesamones daro, bet jis valdantysis, o jie nebaudziami, zioplys su miltais!

    Reply
  3. O kokias

    gražias deklaracijas broileris savo milijonams rašė.Greit Širinskienė aną kap paims už…tai giedos falcetu

    Reply
  4. oplia

    teisingai saki, penktoji kolona jau susiformavusi, tik laukia nurodymo ir apsimeta lojaliais, titovas tik petarda atitraukianti demesi

    Reply
  5. Ši niekinga istorija

    su Titovu daro gėdą Klaipėdai.Jau seniai žmonės burbėjo apie bereikalingą pokario banditu garbinimą.Bet, kaip būdinga lietuviams, neprotestavo, nesipriešino..Na o beretės, vaivorykštės su ‘didvyrių’ giminėlėm kuo toliau, tuo labjau klastojo istoriją ir vykdė savo garbinimo akciją.Nuėjo iki to, kad pradėjo siautėti visuose Lietuvos miestuose.Kaip sakoma ,,Įleisk velnią į bažnyčią tai ir ant altoriaus užlips”.Tai juos bausti reikia, o ne Titovą

    Reply
  6. virginija

    pritariu Jelizavietai, turėjome pokario istoriją, kurioje žuvo nemažai žmonių. Išrinkta valdžia pabėgo, o tauta liko savo istorinėse žemėse. Todėl turime labai atsakingai vertinti tą skaudžią praeitį. Labai keistai atrodo, kai pateisina Smetoninės valdžios priimtą sprendimą – nesipriešinti įžengiant sovietų kariuomenei, kaip teisinga, išsaugojanti žmonių gyvybes. Pokario metu vykdoma ginkluotą kovą, žmonių mirtis, kaip teisinga. Tokiuose istorijos aiškinimuose nėra logikos. Jei Vanagas perėmė Smetoninės valdžios įgaliojimus, tai žudyti tautiečius, lietuvius buvo negalima, tik reguliarią sovietinę kariuomenę ir jų stribų padalinį. Turėjo laikytis smetoninės valdžios nuostatą – saugoti gyvybę. Todėl visiems, kurie bendradarbiavo su okupantais negalima buvo skirti mirties bausmės. Suprantu, kad pagal Barbšį, Vaišvilą, Čiapą taip negalima mąstyti. Jei taip mąstai, tai esi jų priešas.

    Reply
    • Anonimas

      Ta valdzia pati pasirase kad suformos naujos valdzios sloksnius ir buvo viskas buvo padarita nauja valdzia gaudova pinigus ir pashirase kad butu respublika russijos federacijos ir geveno visaj geraj aplamaj pribaltika visems kitems buvo keip uzsenis taj tikraj buvo.

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Mums rašo

Dar kartą apie savivaldybės būstų nuomos mokestį

Praeitą savaitę „Atviros Klaipėdos“ publikacijoje „Savivaldybės įstaiga nori iškeldinti profesorių“ aprašytas teisinis konfliktas tarp savivaldybės įstaigos „Klaipėdos butai“ ir manęs, ...
2024-04-03
Skaityti daugiau

Svarbu, Unikali urbanistinė istorija

Klaipėdos statybos objektas Nr. 1: didžiulės taršos, aistrų ir neatsakytų klausimų istorija IV

„Atsirado tada jau ir Būtingės variantas, galiausiai prasidėjo ten statybos, bet tyliai ramiai liko Klaipėdos terminalas, nors buvo kalbama, kad ...
2024-03-11
Skaityti daugiau

Politika, Svarbu

Rusija ieško ir Klaipėdos politikų bei kultūros žmonių. Tarp jų - ir dabartinis meras

Rusija antradienį paskelbė Estijos ministrę pirmininkę Kają Kallas „ieškomu asmeniu“ ryšium su baudžiamąja byla, kurios turinys nebuvo atskleistas. Rusijos opozicinis ...
2024-02-13
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This