Smarvė: miestas pirks matavimo prietaisus

Miestas, Svarbu

Pietinei Klaipėdos daliai vakarais ir toliau kenčiant sunkiai pakeliamą smarvę, ketvirtadienį pas merą susirinkusių įmonių „Grigeo Klaipėda” ir „Klaipėdos vanduo” vadovai pažadėjo atliksiantis papildomus tyrimus.

Tuo metu miesto meras Vytautas Grubliauskas teigė jau šiandien duosiantis pavedimą Savivaldybės administracijai ieškoti lėšų įgyti mobilias kvapų matavimo stoteles, o laikinai, kol vyks pirkimo procedūros, į pagalba pasitelkti Klaipėdos universiteto turimą įrangą.

Ką darys įmonės?

Pastaruoju metu smarve apsikęsti negalinčių gyventojų dėmesys buvo nukrypęs į „Grigeo Klaipėda” ir „Klaipėdos vandenis”, kurių nuotekų linijose yra šuliniai su vadinamaisiais vantuzais.

Aktyvi Bandužių bendruomenės atstovė, buvusi miesto Tarybos narė Ligita Girskienė trečiadienio vakarą savo socialinio tinklo paskyroje paskelbė su kitais gyventojais buvusi Dumpiuose, prie „Klaipėdos vandens” nuotekų valyklos ir dvokas čia esą buvo nerealus.

„Gyventojai atvažiavę į nuotekų valyklą nusprendė, kad smarvė yra didesnė nei įprastai, bet kartu konstatavo, kad ji yra ne ta, kuria skundžiamasi pietinėje miesto dalyje. Tad pagrįstai galima sakyti, kad smarvės šaltinis yra kažkur kitur. Atliksime papildomus tyrimus, kas iš vantuzų išeina, ar ten gali būti kokia rimtesnė tarša ar negali. Papildomai atliksime ir mums paduodamų nuotekų tyrimus, kad pasižiūrėtume, gal kažkokia įmonė išleidžia kokias papildomas medžiagas, kurios gali sukelti intensyvų smirdinčių medžiagų gaminimąsi. Mano darbuotojai irgi sako, kad periodiškai nuotekų valykloje atsiranda stipresni kvapai.  Tikriausiai kas nors išleidžia papildomai užterštas nuotekas”, – po pasitarimo pas merą sakė „Klaipėdos vandens” generalinis direktorius Leonas Makūnas.

Pasak jo, miesto nuotekų valykloje ką nors papildomai daryti dėl kvapų suvaldymo ekonomiškai nebūtų tikslinga.

„Teoriškai dar ir galima uždengti nusėdintuvus, riebalų nusodintuvus, bet tai būtų dideli pinigai, o visas išlaidas turėtų apmokėti vartotojai. Paskutinį rimtesnį kvapų šaltinis, kur išbėga nuotekos iš slėginių vamzdžių, suvaldėme prieš keletą metų”, – sakė jis.

Šiame pasitariame taip pat dalyvavęs „Grigeo Klaipėda“ generalinis direktorius Vidas Beržonskis akcentavo, kad nepertraukiamą gamybinį procesą vykdanti įmonė nuo 2014 metų savo iniciatyva daro kvapų koncentracijų matavimus.

„Aiškiai matosi blogos koncentracijos gerėjimas. Šiandien pagal skaičius matome, kad esame pasiekė biopreparatų naudojimo piką. Per pusmetį sunaudojama jų už daugiau nei 300 tūkstančius eurų. Visgi dar labiau gerinsime situaciją ir dėsime papildomas priemones, nors daryti matavimai ir modeliavimas parodo, kad mūsų kvapas pietinės dalies tikrai nepasiekia. Kalba eina apie techninius sprendimus. Baseino uždegimas yra viena iš realiausių ir labiausiai svarstomų priemonių. Konkretesni terminai paaiškės po dviejų savaičių”, – sakė V. Beržonskis.

Pasak jo, taip pat bus įvertinta galimybė pamatuoti iš penkių šulinių su vantuzais sklindančių kvapų koncentraciją, kad būtų labai aiškiai parodyta jų įtaka.

Matuos pats miestas

V. Grubliauskas po pasitarimo savo ruožtu konstatavo, kad „visas priemonių spektras neduoda norimų rezultatų ir Klaipėda vis dar yra įkaitė sunkiai žmonėms išgyvenamų kvapų”.

„Todėl tokiai kritiškai situacijai reikalingi drąsūs ir nestandartiniai sprendimai. Šiandien pat duosiu pavedimą administracijai ieškoti galimybių skirti finansavimą naujų mobilių stotelių ar matavimo įrenginių, kurie dirbtų pietinėje miesto dalyje. Kad niekam nekiltų abejonių, jog tai tik subjektyvus gyventojų pojūtis. Aišku, tai yra nemaži finansai, bet dėl to neturi būti karštų diskusijų. Artimiausiuose Tarybos posėdžiuose dėl to turėtų būti pakoreguotas miesto biudžetas. Laikinai galima kalbėtis su Klaipėdos universiteto atstovais dėl jų mobilaus įrenginio panaudojimo.  O tada jau matavimų rezultatai bus dedami ant stalo tiek kontroliuojantiems, tiek įmonėms”, – teigė meras.

Pasitarime kaip gyventojų atstovė dalyvavusi Raimonda Zaborė sakė galinti pasidžiaugti „pokyčiais ir geranorišku noru keisti situaciją tiek iš įmonių, tiek ir miesto”.

„Pasigedau tik „Branda LT” atstovų”, – sakė ji.

Pasak R. Zaborės, trečiadienį vakare nuo 21.30 val. buvo baisi smarvė ir Ketvergiuose, ir Toleikiuose.

„Sunku pasakyti jau kas tai per kvapas, bet jis labai intensyvus. Prie „Klaipėdos vandens” jaustas intensyvus kvapas buvo toks pat ir Ketvergiuose, bet mieste jis buvo kitoks”, – sakė moteris.

2 Comments

  1. Rugilė

    Teko gyventi bandužiuose, dvokė baisiai. Dabar gyvenu Baltijos pr., dvokia lygiai taip pat!!!

    Reply
  2. Grubliauskiene

    Čia mūsų meras Grubliauskas paseno ir dvokia, fuuu. Jis net šito nebesugeba sutvarkyt, va tau ir meras

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas, Svarbu

Valdžios pradėta kova Labrenciškėje tęsis 

Beveik 9000 mokesčių mokėtojų eurų pirmoje instancijoje prakišusi Klaipėdos savivaldybė eina va bank ir toliau bando įrodyti savo tiesą ginče ...
2024-04-23
Skaityti daugiau

Miestas

Dabartiniai vicemerai uždirba ženkliai daugiau

Trijų Klaipėdos vicemerų mėnesiniai atlyginimai šių metų pirmą ketvirtį vidutiniškai buvo 5679 eurai neatskaičius mokesčių. O pernai metais šie pareigūnai ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

Spyglys

Darbe - ir zujant po prekybcentrį*

Kovidas, žinia, be skaudžių nelaimių atnešė ir vieną gerą dalyką – išmokė net ir tuos, kuriems internetas buvo reikalingas šierinti ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This