Smarvė: ekstremalios situacijos nebus

Miestas, Svarbu

Ketvirtadienio rytą vykusio neplaninio Klaipėdos savivaldybės Ekstremalių situacijų komisijos posėdžio metu buvo svarstomas daugiau nei 4000 gyventojų kreipimąsis, kuriame vienas iš punktų buvo prašymas skelbti ekstremalią situaciją.

Visgi specialistai kaip ir anksčiau išdėstė argumentus, kad teisiškai pagrindo priimti tokį sprendimą nėra. Taip buvo nuspręsta vienbalsiai.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Komisijai pirmininkaujantis Savivaldybės administracijos direktorius Saulius Budinas pristatė jau nuveiktus darbus, apie kuriuos kalbėjo ir praėjusią savaitę vykusio miesto Tarybos posėdžio metu. Taip pat jis informavo, kad kitą savaitę Klaipėdoje turėtų lankytis Seimo Sveikatos reikalų komitetas, kurio nariams bus pristatyti atitinkamos institucijoms Savivaldybės jau pateikti pasiūlymai dėl teisės aktų pakeitimo.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Klaipėdos departamento vadovas Rimantas Jonas Pilipavičius savo ruožtu informavo, kad rugsėjį iš keturių Dumpiuose esančių įmonių buvo paimti mėginiai oro kvapų modeliavimui atlikti.

„Kol kas gauti atsakymai dėl dviejų. Vienos kvapai siekia rajono gyvenamąsias teritorijas ir viršija normas, tačiau iki miesto jie neateina. Kol neturiu oficialaus patvirtino, dar negaliu sakyti, kuri tai įmonė. Prioritetai laboratorijoje yra suteikti Klaipėdoje, tad dirbama pirmiausiai dėl jos. Dar bus dar suminis kvapų vertinimas. Jis reikalingas, nes turime pavyzdį iš šiaurinės miesto dalies, kai atskirų naftos krovos įmonių kvapai normų neviršija, o suminis abiejų rezultatas buvo didesnis nuo 1,5 iki 3 vienetų gyvenamojoje teritorijoje”, – sakė R. J. Pilipavičius.

Pasak jo, ateinančią savaitę Sveikatos apsaugos ministerijoje turėtų būti svarstomi higienos normos pakeitimai. Taip pat esą jau yra preliminarus praėjusią savaitę Klaipėdoje besilankiusios specialios Aplinkos ministerijos sudarytos įvairių specialistų darbo grupės išvadų projektas, kuriame siūloma atsižvelgti ir į šios įstaigos, ir į Savivaldybės priemones.

„Jei operatyviai jas patvirtins, kitais metais tokios problemos neturėsime”, – mano R. J. Pilipavičius.

Klaipėdos valstybinė maisto ir veterinarijos tarnybos viršininkas Antanas Bauža informavo, kad kompostavimu užsiimančiai bendrovei „Branda LT” buvo sustabdytas leidimas kompostuoti termiškai neapdorotus šalutinius gyvūninius produktus, o juos tiekusi UAB „Mars Lietuva” to nebedaro.

Klaipėdos miesto aplinkos apsaugos inspekcijos viršininkas Romualdas Dužinas, taip pat konstatavęs, kad „aplinkosauginiu požiūriu nėra dėl ko skelbti ekstremalią situaciją”, priminė, kad Klaipėdos jūrų krovinių kompanija (” Klasco”) yra pateikusi poveikio aplinkos oro kokybei mažinimo priemonių planą, kuris persiųstas vertinti Aplinkos apsaugos agentūrai.

„Laukiame atsakymo, ar bus pritarta šiam planui. Jei pritars, būtų vykdoma jo kontrolė. Tačiau jau ir artimiausiu metu „Klasco” bus surašytas dar vienas privalomas nurodymas”, – sakė R. Dužinas.

Jis taip pat informavo, kad dėl gaisro „Grigeo Klaipėda” įmonėje kurį laiką buvo sutrikusi Dumpiuose esnačio jos nuotekų valymo įrenginio veikla. Reaguojant į tai buvo atliktas neplaninis patikrinimas ir nustatyti viršijimai.

„Įmonė atsivežė gyvo dumblo ir situaciją stabilizavo, valymo įrengimai atsistatė, bet dar kartą imsime kontrolinius matavimus”, – sakė R. Dužinas, nekomentavęs posėdyje dalyvavusios klaipėdietės Ligitos Girskienės pareiškimo, kad „Grigeo Klaipėda” savališkai išsivežė dumblą iš „Klaipėdos vandens” nuotekų valyklos.

„Klaipėdos vandens” generalinis direktorius Leonas Makūnas „Atvirai Klaipėdai” sakė, kad iš tiesų buvo užfiksuotas toks savavališko dumblo paėmimo atvejis, tačiau negalima indentifikuoti, kad tai padarė būtent „Grigeo Klaipėda”.

„Vienoje vietoje yra atviras kanalas su tokiu aktyviu dumblu. Mes ir patys jį kartais naudojame, kai įvyksta koks sutrikimas mažose rajono nuotekų valyklose. Bet dabar esame nusprendę už jį gauti, kad ir nedidelius pinigus, tad toks dumblo paėmimas yra netoleruotinas”, – sakė L. Makūnas.

1 Comment

  1. Meras apgailėtinas

    O tas lopas grubliauskas ką nors gali padaryt? Nu ir nevykėlis meras, tik džiazo festivaliui pinigus iš miesto lupa. Fu nevykėlis

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu, Sveikata

Baimes kėlusiam projektui pritarta vienbalsiai

Klaipėdos meras Arvydas Vaitkus ketvirtadienį miesto Tarybos posėdžio metu dar kartą patikino, jog dėl sumanymo paliatyvios slaugos paslaugas vaikams teikti ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Valdžios pradėta kova Labrenciškėje tęsis 

Beveik 9000 mokesčių mokėtojų eurų pirmoje instancijoje prakišusi Klaipėdos savivaldybė eina va bank ir toliau bando įrodyti savo tiesą ginče ...
2024-04-23
Skaityti daugiau

Spyglys

Darbe - ir zujant po prekybcentrį*

Kovidas, žinia, be skaudžių nelaimių atnešė ir vieną gerą dalyką – išmokė net ir tuos, kuriems internetas buvo reikalingas šierinti ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This