Šilumos kaina: priimtas ilgai lauktas sprendimas

Miestas

Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija (VKEKK) pagaliau, po trejų metų vėlavimo, penktadienį patvirtino AB „Klaipėdos energija“ naują bazinę kainą, pagal kurią nustatoma ir galutinė, mokama vartotojų. Lyginant su ankstesne bazinė kaina mažėja 12,3 proc.

„Klaipėdos energija” nuo 2015-ųjų vidurio siekė, kad būtų patvirtinta nauja bazinė šilumos kaina. Senojoje nebuvo įvertinti tokie veiksniai, kaip Gargžduose veikiantys biokuro katilai, atnaujintos šilumos trasos, padidėjusi konkurencija nepriklausomų šilumos gamintojų sektoriuje ir kt. Martyno Vainoriaus nuotr.

Anot bendrovės pranešimo spaudai, atliktų investicijų dėka susidariusia permoka pagal VKEKK sprendimą bus grąžinta per penkerius metus.

Kartu pabrėžiama, jog tuo atveju, jeigu bazinė kaina Klaipėdai būtų patvirtinta bent dviem mėnesiais anksčiau, šiluma klaipėdiečiams spalį būtų kainavusi 13,3 proc. pigiau ir būtų pigiausia iš visų Lietuvos didmiesčių.

VKEKK savo ruožtu informavo, kad nepripažino 2,1 mln. Eur AB „Klaipėdos energija” sąnaudų, kaip būtinų šilumos tiekimo veiklai vykdyti: sumažintos darbo užmokesčio, einamojo remonto ir aptarnavimo, kuro įsigijimo sąnaudos.

Įmonės vadovas Antanas Katinas „Atvirai Klaipėdai” teigė, kad kaip ir nuo kada pagal naują bazinę kainą bus keičiamas vartotojams taikomas tarifas spalio pabaigoje spręs įmonės valdyba.

Spalio mėnesiui buvo patvirtina 6,76 proc. didesnė šilumos kaina nei pernai tuo pačiu metu ir net 17,86 proc. didesnę nei rugsėjį. Teigiama, kad kainos šuoliai prieš šildymo sezoną yra įprastas dalykas, o lyginant su praėjusiais metais kaina yra didesnė dėl brangesnio biokuro, elektros, dujų ir kitų faktorių, turinčių įtaką galutiniam tarifui.

AB „Klaipėdos energija” šilumą tiekia 67 176 vartotojams, iš kurių 99 proc. yra gyventojai. Bendrovės kuro struktūroje didžiausią dalį sudaro biokuras – 67 proc., gamtinės dujos – 29 proc., likusi dalis – mazutas (4 proc.).

2013–2017 m. AB „Klaipėdos energija” į šilumos ūkį investavo beveik 29,2 mln. Eur, iš jų 6,1 mln. Eur sudarė ES struktūrinių fondų parama. Didžiausios investicijos atliktos rekonstruojant Klaipėdos rajoninę katilinę Šilutės plente, kur įrengtas naujas 16 MW biokuro katilas su kondensaciniu ekonomaizeriu, taip pat kondensacinio ekonomaizerio įrengimas kitoje katilinėje, magistralinių šilumos tiekimo trasų rekonstrukcija. 2019–2022 m. į šilumos ūkį ketinama investuoti apie 24,3 mln. Eur.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu, Verslas

Senąją pirtį valdys transportininkai

Klaipėdos miesto taryba ketvirtadienį pritarė mero siūlymui reorganizuoti  UAB „Vildmina“, valdančią pirtį Trilapiop gatvėje, prijungiant ją prie savivaldybės bendrovės „Klaipėdos ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Orai

Šilumos dar teks palaukti

Pirmoji balandžio mėnesio pusė buvo drėgnesnė už normą, praneša Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba. Daugiausia kritulių teko šiaurės rytiniams rajonams, ypač per ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

Verslas

Kovą - mažesnės sąskaitos už šildymą

AB „Klaipėdos energija“ skelbia jau paruošusi sąskaitas už kovo mėnesio šildymą, kurių dalis jau pasiekė uostamiesčio ir rajono gyventojus. Šių ...
2024-04-15
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This