Vilnietė nepamiršta pamario krašto

Veidai

„Mažoji Lietuva man visais laikais buvo pati didžiausia. Todėl noras pažinti ją iš vidaus buvo didesnis, nei pagunda likti gimtajame Vilniuje. Vydūno filosofija, jo idėjos, požiūris į gyvenimą, atšiaurus Mažosios Lietuvos klimatas suformavo mano charakterį, išugdė manyje „tvirto stuburo“ filosofiją, galinčią atlaikyti visas gyvenimo audras“, – sako grynakraujė vilnietė žurnalistė, žinoma fotomenininkė Lilija Valatkienė, kitą savaitę Klaipėdoje pristatysianti savo kūrybos parodą, o Šilutėje kartu su kitais menininkais dalyvausianti Vydūno 150-osioms gimimo metinėms skirtoje parodoje.

Po žurnalistikos studijų baigimo Vilniaus universitete atvykusi padirbėti į Šilutės laikraščio „Pamarys“ redakciją, per penkerius intensyvaus fotoreporterinio darbo rajono laikraštyje metus žurnalistė visam laikui pamilo šį savitą Vakarų Lietuvos regioną, į kurį nuolat ir nuolat sugrįžta.

Lilija Valatkienė parodos „Išrintieji” pristatyme. Pauliaus Lileikio nuotr.

Spalio 16 d. žurnalistė uostamiestyje Klaipėdos galerijoje (Bažnyčių g. 6) pristatytas fotografinį projektą „Išrinktieji“ .

„Išrinktieji“ pirmą kartą dienos šviesą išvydo Lietuvos dailininkų sąjungos galerijoje Vilniuje 2017-ųjų  lapkritį”, – „Atvirai Klaipėdai” sakė fotomenininkė. –  Tai  yra garsių šiandienos Lietuvos dailininkų, dailėtyrininkų portretai, jau patalpinti ir to paties pavadinimo foto albume”.

Pasak autorės, parodoje portretai jungiami į segmentus-koliažus ir savotiškai dekonstruojami, juos padengiant dėlionės („puzzle“) raštais.

„Parodos lankytojus kviesime atpažinti/ susipažinti, kokios Lietuvos dailės asmenybės slepiasi šiuose paveiksluose, skatinant dailininkų, jų veidų ir kūrybos žinomumą plačiojoje visuomenėje”, – intrigavo autorė.

Vitalijus Suchockis, Lilijos Valatkienės nuotr.

Klaipėdoje rengiama „Išrinktųjų” paroda – jau dešimtoji, prieš tai ji bei jos metu vykstantys edukaciniai užsiėmimai sėkmingai apkeliavo ne vieną Lietuvos galeriją.

„Po Klaipėdos „Išrinktieji“ tęs savo kelionę per Lietuvą – į Telšių, Plungės, Šiaulių, Raseinių, Alytaus, Šakių, Biržų, Ukmergės bibliotekas bei muziejus”, – sakė L Valatkienė, maloniai kviečianti klaipėdiečius kitą antradienį, spalio 16 d.  17.30 val. atvykti į parodos atidarymą Klaipėdos dailininkų sąjungos galerijoje.

150-osioms Vydūno gimimo metinėms skirta paroda

O jau trečiadienį, spalio 17 d.,17.15 val. Šilutėje Hugo Šojaus muziejuje (Lietuvininkų g. 4) atidaroma vizualaus meno paroda „Spindulys esmi begalinės šviesos“, skirta vienam iškiliausių lietuvių filosofų, rašytojų ir kultūros veikėjų Vilhelmui Storostui-Vydūnui (1868-1953).

Jame savo darbus kartu su parodos menininkais Viktoru Binkiu, Roku Dovydėnu, Lida Dubauskiene, Egle Gineityte, Kęstučiu Grigaliūnu, Mariumi Jonučiu , Linu Jusioniu, Linu Liandzbergiu, Sigita Maslauskaite, Mantu Maziliausku, Aleksandru Vozbinu ir Ugne Žilyte pristatys ir L. Valatkienė.

Kaip teigia parodos organizatoriai, jos tikslas – prisiminti Vydūno intelektinės bei meninės kūrybos palikimą, įvertinti jo reikšmę šiuolaikybėje, pristatyti Vydūno asmenybės įvaizdžius ir interpretuoti jo idėjas vizualiojo meno kalbos priemonėmis.

Parodos kuratoriaus L. Liandzbergio teigimu, skirtingomis meninėmis kryptimis kuriančius parodos autorius sieja vienas bendras bruožas – pozityvumas

„Tai pozityvus mąstymas, mus supančiame pasaulyje ieškant atsparos, tvirtybės, vilties, žvelgiant į žmogaus būtį mąsliai ir filosofiškai, kartais – su švelnia ironija. Tai atliepia Vydūno mąstymo principams – pavyzdžiui, jį žavėjo Indijos žmonių gebėjimas kovoti dėl savo teisių nenaudojant prievartos. Pasak Vydūno, išlikti greitai besikeičiančiame pasaulyje gali padėti tik tautos ištvermė, orumas, moralinis tvirtumas, jos narių atsakomybė. Daugelis Vydūno idėjų yra stebėtinai aktualios ir šiandien”, – sako menininkas.

INFORMACIJA 

L. Valatkienė yra surengusi 22 fotografijų ir mišria technika atliktas personalines parodas, nuolat dalyvauja kolektyvinėse parodose, konkursuose, tarptautinėse meno bienalėse, kvadrienalėse, teminėse ekspozicijose, skirtose Lietuvos valstybingumui paminėti. Autorė iliustruoja knygas, bibliotekose skaito edukacines paskaitas apie Mažąją Lietuvą, apie filosofą, mąstytoją Vydūną, apie garsųjį LDK politiką, diplomatą ir kompozitorių M.K. Oginskį bei kitas garsias asmenybes. 2015 m. jai suteiktas Lietuvos Meno kūrėjo statusas.

 

 

 

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Sveikata

Klaipėdos universitete - tradicinė vydūniška konferencija

Kaip ir kiekvieną pavasarį, Klaipėdos universiteto (KU) Sveikatos mokslų fakultetas kartu su Vydūno draugija rengia konferenciją „Į sveiką gyvenseną ir ...
2024-03-21
Skaityti daugiau

Spyglys

Šampanas Vydūnui labai patiko*

Vydūnas (Wilhelm Storost) tik praėjusią savaitę suprato, kaip gera būti Mėmelyje įamžintam: jaunos panelės jam prieš akis įrengė šampano bariuką! ...
2023-05-22
Skaityti daugiau

Regionas

Vyks atsiminimų vakaras apie Vydūną ir Kazį Budginą

Balandžio 20-ąją, ketvirtadienį, 18 val., Ievos Simonaitytės vasarnamio verandoje svečiuosis visuomenininkas, Mažosios Lietuvos istorijos puoselėtojas Saulius Sodonis iš Žemaičių Naumiesčio ...
2023-04-15
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This