„Lietuvos ryto” grupė – tarp dažniausiai prasižengiančiųjų

Konsultacijos

Įsivaizduokite situaciją: jūs „Švyturio” arenoje stebite „Neptūno” ir „Žalgirio” rungtynes, o grįžęs namo viename internetiniame portale pamatote savo, stebinčio minėtas rungtynes, nuotrauką. Jūs susinervinate, kad žurnalistas, neatsiklausęs jūsų, išspausdino jūsų atvaizdą, taip esą pažeidęs jūsų teisę į privatų gyvenimą.

Seminare pranešimą apie tai, kokia svarbi šiandienėje žiniasklaidoje yra žmogaus istorijos tema, skaitė ir „Atviros Klaipėdos” neetatinis bendradarbis žurnalistas Rytas Staselis. Palmiros Mart nuotr.

Kur baigiasi žmogaus privataus gyvenimo ribos ir prasideda viešasis interesas bei visuomenės teisė žinoti, kaip tų ribų neperžengti žurnalistams, informuojantiems visuomenę apie jai svarbius dalykas? Kas gresia, peržengus šias slidžias, neretai net teismų skirtingai traktuojamas ribas, ir kaip, nepažeidžiant Etikos kodekso, profesionaliai atlikti savo pareigas, kai naujuoju duomenų apsaugos reglamentu kur reikia ir kur nereikia ima mojuoti visi, kas tik netingi?

Tai tik nedidelė dalis temų, kurios buvo narpliojamos penktadienį Klaipėdos jūrų muziejuje vykusiame Vakarų Lietuvos žurnalistams skirtame seminare „Profesiniai žurnalistikos standartai, propagandos ir informaciniai karai“.

Pasak Visuomenės informavimo etikos komisijos pirmininko Viktoro Trofimišino, per 9 šių metų mėnesius komisija dėl pažeistos žurnalistinės etikos sulaukė 124 skundų (dėl 191 medžiagos). 35 proc. visų išnagrinėtų atvejų pripažinti kaip nusižengę etikai. Dažniausiai skųstasi dėl portalų lrytas.lt, delfi. lt, dienraščio „Lietuvos rytas” publikacijų ir Lietuvos ryto televizijoje pateiktos informacijos.

Akivaizdu, jog tarp dažniausiai pažeidžiančiųjų žurnalistinę etiką dominuoja „Lietuvos ryto” žiniasklaidos grupė, nors neetiška žiniasklaidos priemone šiuo metu paskelbta tik viena – „Laisvas laikraštis”.

Iš visų besiskundusiųjų 20 proc. sudaro viešieji asmenys (fiziniai ir juridiniai), 75 proc. – privatūs, (nevieši) fiziniai asmenys, likusius skundus Etikos komisijai persiuntė Vyriausioji rinkimų komisija.

Etikos komisijos pirmininko teigimu, dažniausiai skundžiamasi dėl to, kad žurnalistai neišklauso kitos pusės, t.y. nesuteikiama publikacijoje (laidoje) minimiems asmenims atsakymo teisė arba nenurodoma to priežastis (pvz., atsisakė komentuoti, žurnalistui nepavyko susisiekti ir kt.). Skundžiamasi ir dėl neetiškai reiškiamų nuomonių, klaidinančių antraščių ir pan.

Įdomus ir naudingas buvo ir vilniečio advokato Mindaugo Civilkos pranešimas apie tai, kaip dirbantiems žurnalistams nepažeisti naujojo asmens duomenų apsaugos reglamento.

Visą dieną vykusiame seminare šalia kitų garbių lektorių pranešimą apie tai, kokia svarbi šiandienėje žiniasklaidoje yra žmogaus istorijos tema, skaitė ir „Atviros Klaipėdos” apžvalgininkas vilnietis žurnalistas Rytas Staselis.

Palmiros Mart nuotr.

Žurnalistams skirtą seminarą, kuris dar tęsis ir šeštadienį, kartu su Fridricho Eberto fondu, Lietuvos advokatūra, Lietuvos radijo ir televizijos komisija organizavo Lietuvos žurnalistų sąjunga.

2 Comments

  1. Sigitas

    Rutas Staselis aoie etišką žurnakistiką? Čia jū rimtai? Vajeeee ?

    Reply
    • Palmira Martinkienė

      Stebiuosi, kad žmonės skaito, bet… neperskaito, kas parašyta. Tad pacituosiu dar kartą: „(…)o apie tai, kokia svarbi šiandieninėje žiniasklaidoje yra žmogaus istorijos tema,skaitė ir „Atviros Klaipėdos“ apžvalgininkas vilnietis žurnalistas Rytas Staselis.”

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Nuomonės

Niūri karo nuojauta Artimuosiuose Rytuose

Naktį iš šeštadienio į sekmadienį (balandžio 13-14 d.) raketinės atakos, kurią surengė Iranas prieš Izraelio valstybę, metu nuo keturių iki ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

Nuomonės

Minskas, Astana – lygiuok, ramiai!

Po Ukrainos kariuomenės bepiločių orlaivių (dronų) atakų prieš stambias Rusijos naftos perdirbimo įmones (refinerijas) europinėje šalies dalyje, pasekmės, atrodo, yra ...
2024-04-10
Skaityti daugiau

Politika, Svarbu

Arūną Tumą etikos sargai išteisino: interesų nesupainiojo?

Pats pripažinęs, kad yra suinteresuotas ir aktyviai dalyvavęs diskusijose dėl pagalvės mokesčio įvedimo, viešbučių verslą turintis  Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos ...
2024-04-05
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This