ES parama – dar viena valdžios kaktomuša

Politika, Svarbu

[vc_row][vc_column][vc_video link=”https://youtu.be/RMAdHxxbPnQ”][vc_column_text]Klaipėdos merui Vytautui Grubliauskui pareiškus, kad dėl Vidaus reikalų ministerijos (VRM) kuruojamų Europos Sąjungos (ES) projektų „ties Savivaldybės administracijos struktūriniais padaliniais iškilo didžiulis Damoklo kardas”, nes gresia netekti tokio finansavimo, Savivaldybės administracija tokius teiginius bando atremti skaičiais.

Jos vadovai tikina, kad nebus prarastas nė vienas euras. Pats Savivaldybės administracijos direktorius Saulius Budinas vis labiau ryškėjančios konfrontacijos su merija nekomentuoja.

Minėtasis V. Grubliausko pareiškimas, padarytas po susitikimo su vidaus reikalų viceministru Dariumi Urbonu, tapo dar viena pastarojo meto strėle, paleista Savivaldybės administracijos link. Žinia, meras parašė teikimą atlikti tarnybinį patikrinimą dėl naujojo Klaipėdos ženklo istorijos, inicijuoja ir politinį jos vertinimą, o per paskutinį Tarybos posėdį rimtai egzaminavo S. Budiną dėl administracijos veiksmų taršos ir kvapų istorijoje.

Reaguodamas į paskutinius viešus pareiškimus apie ES paramą Savivaldybės administracijos direktorius antradienį surengė spaudos konferenciją.

„Išėję trumpi pranešimai arba sakiniai neparodo, kas yra daroma ir kaip mes atrodome didžiųjų miestų kontekste”, – sakė S. Budinas.

Pasak jo, šiemet Savivaldybės administracija iš viso vykdo 34 ES lėšomis finansuojamus investicinius projektus. VRM esą yra tik viena iš 19 priemonių, kurios bendra paramos suma siekia 22 mln. eurų.

Savivaldybės administracija pateikė informaciją apie vadinamosios tikslinės teritorijos projektų įgyvendinimo eigą.

„Iš viso Savivaldybė jau yra pasirašiusi sutarčių už 30,5 milijonų eurų su įvairiomis paramą administruojančiomis institucijomis. Kalbant apie didžiųjų miestų projektus, tai Klaipėda jau yra panaudojusi 15,7 milijonų eurų, Vilnius – 7,469, Kaunas – 4,74, nors bendra jiems skiriama parama yra didesnė 2-3 kartais. Klaipėda tikrai yra tarp lyderių, o ne tarp autsaiderių. Su viceministru buvo draugiškas pokalbis, kad visiems reikia pasitempti, nes projektai turi būti įgyvendinti iki 2023 metų”, – dėstė S. Budinas.

Jis akcentavo, kad baseino projektui buvo skirtos didžiausios lėšos, tad jam buvo susitelktas ir didžiausias dėmesys.

„Vėlavome tik keletą mėnesių. Startavome su Vilniaus Lazdynų baseinu, o ten iki atidarymo toloka”, – sakė direktorius.

Jis pripažino, kad yra keletas projektų, kuriuose stringa procedūros. Bastionų tilto projektas užsitęsė dėl Kultūros paveldo departamento ir Visuomenės sveikatos centro reikalavimų atlikti poveikio aplinkai vertinimo procedūras, Dangės krantinių sutvarkymo projekte buvo susidurta su didžiuliais sunkumais dėl projektuotojų – „Hidrostatybos projektų” – bankroto. Turgaus aikštės projektavimo konkursas neįvyko, nes dalyviai siūlė per aukštas projektavimo kainas, o Malūno parko projektą rengiančios dvi kompanijos susipyko ir teko ieškoti galimybės surasti sprendimą nenutraukiant proceso.

„Tačiau visiems vadinamosios tikslinės teritorijos projektams rangos sutartys bus pasirašytos laiku – per 2019-2020 metus. Nereikia labai didelės fantazijos, kad suprastum, jog tai tikrai įvyks. Galiu užtikrinti, kad visos sutartys bus pasirašytos ir lėšos panaudotos, bet tikslas yra ne jas panaudoti, o sukurti geras sąlygas miestiečiams”, – tikino S. Budinas, pabrėžęs, kad visi administracijos darbuotojai dirba atsakingai, jaučia atsakomybę prieš miestiečius ir jos nesikrato.

„Savivaldybė iš viso 2019-2021 metais numato vykdyti 112 investicinių projektų, apimančių įvairias finansavimo sritis. Norisi glaudaus politinio bendradarbiavimo. O kalbant apie europinės paramos projektus, nė vieno euro neatiduosime”, – tikino ir Savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja Alina Velykienė.

Savivaldybės administracijos Investicijų ir ekonomikos departamento direktorius Ričardas Zulcas savo ruožtu akcentavo, kad didelė dalis projektavimo darbų yra atliekama Savivaldybės lėšomis, todėl VRM esą gali atrodyti, kad pažanga yra nulinė.

„Kitąmet startuos daugybė didelių projektų”, – teigė jis.

„Panevėžys ir Šiauliai iš europinių pinigų moka ir už projektavimą. Tikrai nėra jokios kritinės situacijos”, – tikino ir Savivaldybės administracijos Strateginio planavimo skyriaus vedėja Indrė Butenienė.

Anot administracijos atstovų, projektavimo darbams jau yra išleista apie 860 tūkst. eurų.

„Rengti projektus savo, o ne europinėmis lėšomis buvo nuspręsta dėl to, kad taip paprasčiau ir greitesni sprendimai”, – teigė S. Budinas.

Paklaustas, ką gali pasakyti apie pastarojo metu tendenciją, kai merija kritikuoja administracijos darbą, jis sakė ir toliau besilaikantis nuostatos „politikų nekomentuoti”.

„Galbūt tai informacijos neturėjimas”, – sakė jis.

Žinia, S. Budinas vadovauja Liberalų sąjūdžio Klaipėdos skyriui, kuris nusprendė kandidatu į merus kovą vyksiančiuose rinkimuose kelti ne V. Grubliauską, o Simoną Gentvilą.

Čia galima susipažinti su trimis Savivaldybės administracijos pateiktomis ataskaitomis apie ES projektų įgyvendinimą: 1 ataskaita, 2 ataskaita, 3 ataskaita.

Ketvirtadieninio miesto Tarybos posėdžio metu meras teigė, jog administracijos pateikti atsakymai jau įnešė šiek tiek aiškumo, tačiau tada, susitikimo su viceministru metu, esą „buvo daug neaiškių dalykų, neaiškių dedamųjų”, tad ir reakcija buvo atitinkama.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][/vc_column][/vc_row]

7 Comments

  1. kl

    kiemų asfaltavimui, automobilių aikštelių įrengimui didelių projektų nereikia, bet miestas netvarkytas ir net nesiruošiama. Pritariu nepatenkintųjų pusei, kad ne metų pabaigoje reikia „pribusti” ir sužinoti, kas savame kieme darosi. esame labai atsiliekantys kitų Liet. miestų bei miestelių atžvilgiu. Šventės čia vis nykesnės, o netgi tarnyba išlaikoma.

    Reply
  2. jo

    Greiciau jau pajudetu Aikstės projektas…
    Superinis projektas, reikia jau planuoti aiksteje vieta suveniru pardavimams, cia vaziuos turistai paziureti i toki grozi…

    Reply
  3. Laisva darbo rinka

    Grubliauskas praregėjo, kai buvo nuleistas ant žemės! Kur dingo balsingoji teisuolė Simonavičiūtė, neklystantis demagogas Šulcas? Trise galėsite susikabinti ir po rinkimų išeiti į laisvąją darbo rinką! Mes jūsų nebesamdysim, nekiškit nosies į rinkimus! Baigiasi jūsų viešpatavimas!

    Reply
    • sads

      nauja trijule: Genviliukas, Budinas ir velykiene ne ka geresnis grupinis

    • Alio

      Pritariu, savivaldybei ir Klaipėdai labai palengvėtų, jei Simonavičiūtę ir Šulcą rinkėjai pasiųstų užtarnauto poilsio. Abu jau pensininkai, tačiau draskosi pajutę, kad valdžia iš rankų slysta. Ir Grubliauskui jie nuolat neteisingai patarinėja, kiršina su kitais, visada iš jų negatyvas eina!

  4. aš

    Budinas 5sitikin3s, kad jie toliau bus valdžioje. Oi kaip klysta. Visi tie „kosminiai” projektai naujos vadžios bus sustabdyti.

    Reply
    • ezys

      Tikekimes zmones, tokios neatsakingos valdzios neisrinks 😉 as jau nekalbu apie tai, kad kai kuri projektu ir teisiskai be dideliu nuostoliu jau nesustabdysi.
      Dar betruksta valdzios, kuri isrinta nugriautu baseina ir Baltijos pr. suartu 🙂

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas

Dabartiniai vicemerai uždirba ženkliai daugiau

Trijų Klaipėdos vicemerų mėnesiniai atlyginimai šių metų pirmą ketvirtį vidutiniškai buvo 5679 eurai neatskaičius mokesčių. O pernai metais šie pareigūnai ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

Spyglys

Eksmeras užsigeidė atsivesdinti Sporto skyriaus vedėją*

„Tikiuosi, neateisime iki tokios stadijos, kad reikės prašyti administracijos direktoriaus, kad atvesdintų jus į virtualią komiteto posėdžio erdvę”, – taip ...
2024-04-13
Skaityti daugiau

Sportas, Svarbu

Konfliktų draskomo „Viesulo” vadovo darbą meras vertina gerai

„Kiekvienas vadovas turi dar ir savo vadovą, išskyrus aukščiausiąjį miesto vadovą, nes jam vadovo nebėra”, – taip Klaipėdos miesto tarybos Kultūros, ...
2024-04-11
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This