Slengiškiai nori būti klaipėdiečiais

Regionas, Svarbu

„Einant per namus ir renkant parašus dėl prisijungimo prie Klaipėdos, paaiškėjo, jog kai kuriuose namuose nėra nė vieno, prisiregistravusio rajone, o daugelyje namų prisiregistravęs rajone yra vos vienas suaugęs šeimos narys, visi kiti registruoti Klaipėdoje”, – pirmadienio pavakare susitikime su Klaipėdos miesto vadovais sakė vienas iš Slengių bendruomenės atstovų, siekiančių, kad ši šalia Klaipėdos esanti rajono gyvenvietė taptų miesto teritorijos dalimi.

Niekam ne paslaptis, jog dauguma Slengių naujakurių dirba, o jų vaikai mokosi Klaipėdoje.

Ne paslaptis, kad didžioji Slengų naujakurių dalis dirba, o jų vaikai mokosi Klaipėdoje. Martyno Vainoriaus nuotr.

Žada, kad mokesčiai nedidės

Po to, kai Klaipėdos rajono taryba vienbalsiai pasisakė prieš Slengių prijungimą prie uostamiesčio, slengiškių atstovai nebe pirmą kartą kreipėsi į Klaipėdos miesto vadovus. Pasak vieno iš iniciatyvinės grupės narių Rimanto Tamušausko, labiausiai dar neapsisprendusius bei abejojančius prisijungimo prie miesto nauda gąsdina neva padidėsiantys žemės mokesčiai.

Tačiau ir miesto meras Vytautas Grubliauskas, ir susitikime dalyvavęs vicemeras Artūras Šulcas slengiškius nuramino, teigę, jog šiuo metu jau yra rengiamasi Klaipėdos miesto žemės mokesčius prilyginti prie rajono žemės mokesčių. Pasak A. Šulco, tokia užduotis jau duota Savivaldybės administracijos specialistams.

„Perfrazuojant Artūrą, jau dabar galime kalbėti ne apie Slengų prisijungimą prie Klaipėdos, bet Klaipėdos prisijungimą prie Slengių”, – pajuokavo meras, visgi tvirtai nesiryžęs teigti, jog žemės mokesčiai slengiškiams nesikeis, bet pažadėjęs, kad miesto politikai dės visas pastangas, jog gyvenamosios paskirties žemės mokesčiai išliktų nepakitę. Kartu jis bei vicemerė Judita Simonavičiūtė neatmetė ir tam tikro pereinamojo laikotarpio galimybės.

„Tarifų sulyginimas nekelia jokių problemų, tačiau žemės vertinimo, žemės vertės sistema nuo savivaldybės nepriklauso, tai valstybės kompetencija”, – paaiškino vicemerė. Jos teigimu, Klaipėdoje žemės mokesčiai iš miesto biudžeto daugiausiai nukreipiami į investicijas, į infrastruktūros, kuria naudojasi patys gyventojai, gerinimą.

J. Simonavičiūtė taip pat informavo, kad Klaipėdos rajono tarybai nepritarus Slengių prisijungimui prie Klaipėdos, uostamiesčio administracija jau rengia projektą pritarti prisijungimui, o meras garantavo, kad miesto Taryba priims palankų sprendimą.

„Savivaldybės lankstumas turės būti maksimalus, politiniai sprendimai, užtikrinantys tai, turės būti priimti”, –  sakė V. Grubliauskas.

Nors susitikimo metu tiesiogiai ir nebuvo įvardinti Klaipėdos rajono savivaldybės išplatintame pranešime nurodyti neva ir kiti slengiškiams didėsiantys mokesčiai, jei jie prisijungtų prie Klaipėdos, pagal miesto vadovų atsakymus galima buvo suprasti, jog tai nėra tiesa.

Slengiškiai buvo patikinti, kad, prijungus šią teritoriją prie miesto, šiukšlių išvežimo mokesčiai nedidėtų, be to, kur kas paprasčiau būtų dar neprisijungusiems prie vandentiekio vartotojams tai padaryti, nekalbant apie tai, kad iš esmės pagerėtų susisiekimas su miestu visuomeniniu transportu, vaikų patekimas į miesto mokyklas bei darželius, gerėtų bendra infrastruktūra.

Anot vėliau išplatinto Klaipėdos savivaldybės pranešimo, reikėtų lyginti ne tik mokamas sumas, bet ir paslaugos kokybę.

„Klaipėdoje paslaugų suteikiama daugiau, tad įvertinus ne bendrą per mėnesį mokamą sumą, o vieno atliekų išvežimo kainą, rajone ji yra didesnė. Jei rajone komunalinės atliekos išvežamos kas antrą savaitę, tai Klaipėdoje šiltuoju metų laiku – kiekvieną savaitę. Antrinės žaliavos – stiklas, popierius ir plastikas – mieste irgi surenkamos dažniau – kas 2 savaites, rajone – kartą per mėnesį. Vis dėlto, jei slengiškiai apsispręstų, kad juos tenkina dabartinė paslaugos kokybė ir kaina, įmanoma išlaikyti ir dabartinę sistemą”, – rašoma pranešime.

Slengių gyventojų apklausa dėl prisijungimo prie Klaipėdos bus vykdoma jau šį sekmadienį.

Žinia, Klaipėdos miesto taryba jau yra kreipusis į Vyriausybę, kad prie Klaipėdos būtų prijungtas vadinamasis Kalotės-Purmalių-Žaliojo Slėnio trikampis.

Norint, kad savivaldybių ribos būtų pakeistos, Vyriausybė turi parengti įstatymo pakeitimus, kuriems privalo pritarti Seimas.

4 Comments

  1. Anonimas

    Melas.Kainos augs. Moketi noriu ne uz keturis kartus atvaziavusia komunaliniu atlieku isvezimo masina,o uz realu siukslinima,uz pririnkta konteineri.

    Reply
  2. Ne tas pats...

    Gaila, kad miesto valdžia vaidina geručius ir žada prijungus Slengių kaimą sumažinti mokesčius visai Klaipėdai. Gerbiami Klaipėdos politikai gal pradėkim diskutuoti su rajono vadovais, o ne šokti viliotinį. Dabar gi šiukšlės į rajoną, vandens valymas į rajoną, o sėkmingus gyventojus į miestą. Maniau, kad ten sąžiningesni žmonės…

    Reply
  3. Prieš rinkimus eilinis vajus

    Tikrai tokie visi klaipėdiečiai? Ir Grubliauskas su Šulcu dabar dainuos tą dainą. Ir teritoriją perims, ir kelius netvarkytus, ir infradtruktūrą apleistą, ir antrą juostą kelio nuties, kad kaimiečiams kelias rytais – vakarais tiesesnis būtų. Vemt verčia nuo jų visų. Prieš rinkimus visi balti ir pūkuoti.

    Reply
  4. Zoja

    Keista, o tai Šulcas jau nebestato šlagbaumo? Juk buvo paskelbęs, kad rajono žmonių į miestą neįleis. Keičia dainelę prieš rinkimus ?

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas

Dabartiniai vicemerai uždirba ženkliai daugiau

Trijų Klaipėdos vicemerų mėnesiniai atlyginimai šių metų pirmą ketvirtį vidutiniškai buvo 5679 eurai neatskaičius mokesčių. O pernai metais šie pareigūnai ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

Spyglys

Eksmeras užsigeidė atsivesdinti Sporto skyriaus vedėją*

„Tikiuosi, neateisime iki tokios stadijos, kad reikės prašyti administracijos direktoriaus, kad atvesdintų jus į virtualią komiteto posėdžio erdvę”, – taip ...
2024-04-13
Skaityti daugiau

Sportas, Svarbu

Konfliktų draskomo „Viesulo” vadovo darbą meras vertina gerai

„Kiekvienas vadovas turi dar ir savo vadovą, išskyrus aukščiausiąjį miesto vadovą, nes jam vadovo nebėra”, – taip Klaipėdos miesto tarybos Kultūros, ...
2024-04-11
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This