Pristatys knygą apie masonus

Kultūra

Didžioji dalis Lietuvos laisvųjų mūrininkų – masonų – neatsiejami nuo atkurtos Lietuvos valstybės politikos, mokslo ir kultūros elito. Vien tik tarp dvidešimties Nepriklausomybės Akto signatarų net penki, t. y. 25 proc., visų Tarybos narių ilgiau ar trumpiau buvo Lietuvos laisvieji mūrininkai – masonai.

Lapkričio 7 d., trečiadienį, 17 val. Klaipėdos apskrities viešojoje I.Simonaitytės bibliotekoje ir lapkričio 8 dieną 17.15 val. Šilutėje Hugo Šojaus muziejuje vyks Kovo 11-osios akto signataro, diplomato ir istoriko Vytauto Plečkaičio knygos „Masonai – laisvieji mūrininkai, kūrę ir stiprinę Lietuvą“ pristatymas.

Knygoje pateikiama ne tik Lietuvos XX a. pirmosios pusės masonų veiklos apžvalga, jų indėlis kuriant jaunos Lietuvos valstybės pamatus, bet ir supažindinama su bendromis masonų judėjimo tradicijomis, kitų kraštų laisvųjų mūrininkų ložėmis. Ypač intriguojanti knygos dalis, kurioje pasakojama apie Lietuvos masonų ložių veiklos gaivinimą XX a. pabaigoje ir jų šiandieninę veiklą. Be to, pateikiamas XX a. Lietuvos masonų biografinis žodynas bei jų fotografijos.

Organizatoriai praneša, kad renginio metu bus demonstruojama ir tematinė literatūra.

Traukiančios dėmesį senovinės apeigos, kruopščiai saugomos paslaptys, mįslingi simboliai ir intriguojančios regalijos – būtent to kupina W. Kirko MacNulty knyga „Laisvoji mūrininkija: simboliai, paslaptys, reikšmė“. Joje unikaliai pateikiamas prieinamas, įspūdingas ir išsamus šios brolijos vaizdas. Leidinyje aptariamos ordino ištakos ir istorija, laipsnių ritualų koncepcinis pagrindas, nuolat kintantys laisvųjų mūrininkų ir plačiosios visuomenės santykiai (apimant moterų vaidmenį Laisvojoje mūrininkijoje ir priešinimąsi masonijai), su laisvaisiais mūrininkais siejamos mįslės bei slėpiniai ir galiausiai apžvelgiami iškiliausi įvairių laikų broliai.

Knyga „Švento Jono Ložė MEMPHIS Klaipėdos mieste” yra istorinės knygos, išleistos vokiečių kalba, lietuviškas reprintas. Knyga yra skirta supažindinti visuomenę su seniausios dabartinėje Lietuvos teritorijoje ložės „Memfis prie Obelisko“, įsteigtos 1776 metų vasario 23 dieną Klaipėdoje, atsiradimu, veikla bei asmenybėmis, kurios priklausė šiai ložei ir apie kurias iš istorijos žinome kaip apie žmones, kurie kūrė Klaipėdos miestą, kurių darbas, labdaringoji veikla bei iniciatyvos Klaipėdą padarė tokią, kokia ją šiandieną žinome ir didžiuojamės. Ribotas knygos tiražas bei prabangus jos leidimas jau dabar ją padarė bibliografine retenybe.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu, Tarpukario Klaipėdos kaleidoskopas

Klaipėdą valdė masonai?

Protestai, aršios rinkiminės plakatų kampanijos su provokacijomis, kaltinimai korupcija ir miesto užvaldymu – tokie debesys būdavo aptraukę politinę padangę 1923-1939 ...
2021-06-06
Skaityti daugiau

Svarbu, Valstybingumo ženklai Klaipėdoje

Trys dešimtmečiai su universiteto ženklu

Šiandien, spalio 5-ąją, sukanka lygiai 30 metų, kai tuometinė Lietuvos Aukščiausioji Taryba nusprendė įsteigti Klaipėdos universitetą. „Klaipėdos universiteto įsteigimas – ...
2020-10-05
Skaityti daugiau

Svarbu, Unikali urbanistinė istorija

Bibliotekos klajonėse po miestą – ir neįmintos mįslės

Šiandien, liepos 30-ąją, sukanka lygiai 30 metų, kai tuometiniame uostamiesčio dienraštyje „Tarybinė Klaipėda“ buvo paviešinta architektų diskusija apie tai, ar ...
2019-07-30
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This