Vaikams numatytas būstas ir politikams pasirodė per brangus

Miestas, Svarbu

Klaipėdos miesto taryba išgirdo per žiniasklaidą pagarsintus kai kurių miestiečių nuogąstavimus, kad Savivaldybės administracija iš vaikų globos namų perkeliamiems vaikams norėtų pirkti, ko gero, per brangiai įvertintą būstą Dariaus ir Girėno gatvėje.

120 kv. m ploto būstą už 171 050 Eur po derybų su vieninteliu pirkėju (du kiti pasiūlymai neatitiko reikalavimų) panorusios pirkti Savivaldybės administracijos argumentai politikams pasirodė per silpni. Juolab kad tam skirti pinigai nesulaukus pritarimo nedings, o tiesiog persikels į kitų metų biudžetą.

„Google Street Wiev” nuotr.

„Atvira Klaipėda” rašė, kad buto, esančio name Dariaus ir Girėno g. 17 kaina kėlė įtarimų ne tik paprastiems klaipėdiečiams, bet ir kalbinant nekilnojamojo turto brokeriui, kuris tikino, kad rinkoje tokį butą geriausiu atveju būtų galima parduoti už maždaug 138 tūkst. eurų. O ir patrauklių panašaus ar net didesnio ploto būstų už mažesnę kainą skelbimų portaluose šiuo metu netrūksta.

„Yra ir gerokai viršijančių šią kainą, ir žemesnėmis kainomis. Bet turėtume lyginti tai, ką galime lyginti. Lauktume gyventojų pasiūlymų, nes dabar neišeina ir iš pirmo karto nupirkti, nors apie tai buvo skelbiama ir vietinėje spaudoje, ir savivaldybės interneto svetainėje”, – politikams sakė Savivaldybės administracijos Turto skyriaus vedėjas Edvardas Simokaitis.

Pasak jo, UAB „Verslavita” atliktas vertinimas parodė, kad šio buto rinkos kaina esą siekia 155 500 tūkst. eurų. Pagal Vyriausybės patvirtintą tvarką, tokiais atvejais galima sumokėti iki 10 proc. daugiau nei rinkos kaina, tad ir buvo susiderėta 171 050 Eur suma.

Tačiau minėtasis brokeris „Atvirai Klaipėdai” buvo sakęs, kad vertintojas yra laisvas imti palyginimui sandorius ne iš eilės, gali remtis tik brangiais ir taip užaukštinti būsto kainą.

„Ar tikime turto vertintojais, jų kompetencija? Būtent čia yra rimtas klausimas”, – šią aplinkybę svarstant sprendimo projektą akcentavo ir miesto Tarybos narys Rimantas Taraškevičius.

E. Simokaitis patvirtino, kad politikams neleidus pirkti šio būsto, tam skirti pinigai niekur nedingtų, o būtų perkelti į kitus metus ir 2019-aisiais jau būtų perkami ne du, o trys tokie būstai.

„Pernelyg save įrėminate su sąlygomis. Galima už tokią sumą nupirkti ir namą”, – sakė vicemerė Judita Simonavičiūtė.

Tačiau E. Simokaitis tvirtino, kad sąlygos yra supaprastintos „tiek, kiek įmanoma”, bet vis tiek potencialių pardavėjų atsiranda retai arba labai mažai.

„Net patys skambindavome ir prašydavome pateikti pasiūlymus, bet nepateikdavo”, – tikino jis.

„Vaikai turi gyventi bendruomenėje, ne institucijoje, turi turėti kaimynus. Gal procedūros atbaido potencialius pardavėjus. Galbūt trūksta viešumo”, – sakė miesto Tarybos narys, liberalas Saulius Liekis.

Tuo metu konservatorius Tomas Meškinis akcentavo, kad siūlomas pirkti butas yra prie labai judrios gatvės esančiame name.

„Ten tarša didžiulė, šalia geležinkelio bėgių, kur vibracija ir triukšmas visą parą, nėra žaidimo aikštelių. Jo kaina turėtų būti netgi žemesnė nei rinkos kaina, ten ne vieta gyventi, gal nebent ofisams. Kai dabar išlindo į viešumą bus daugiau pardavėjų”, – teigė Tomas Meškinis.

Kartu jis klausė, kodėl tokių butų negalima įrengti Savivaldybės užsakymu statomuose socialiniuose būstuose, nes tokiu atveju nereikėtų skirti „tokias kosmines lėšas”. Tačiau Savivaldybės administracijos direktorius Saulius Budinas aiškino, kad šie namai statomi ir už ES lėšas, yra tiksliniai projektai, tad tokių butų juose įrengti esą negalima.

R. Taraškevičius, J. Simonavičiūtė ir Lilija Petraitienė siūlė ateityje tokiais atvejais naudotis nekilnojamojo turto agentūrų paslaugomis.

„Gal šį kartą stabtelkime ir pažiūrėkime, ar nėra geresnių variantų”, – sakė R. Taraškevičius.

Dar prieš posėdį Nina Puteikienė buvo pateikusi siūlymą nepirkti šio buto. Nors ir buvo balsuojama ne dėl jos pasiūlymo, politikai tiesiog nepritarė Savivaldybės administracijos sprendimo projektui – prieš balsavo 20 Tarybos narių, už pasisakė tik Vytautas Čepas, o susilaikė keturi – Arvydas Cesiulis, Vygantas Vareikis, Audrius Vaišvila ir Saulius Liekis.

1 Comment

  1. jonis

    taraskeviciui tikriausiai geras namas ar butas tas, kuri state monolitas UAB?

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Politika, Svarbu

Per opozicijos valandą - karšti klausimai  ir rusiškas keiksmas

Per jau antrąją šios kadencijos Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos opozicijos valandą ketvirtadienį svarstant, ar reikia daryti pietų pertrauką, iš posėdžių ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Svarbu, Verslas

Senąją pirtį valdys transportininkai

Klaipėdos miesto taryba ketvirtadienį pritarė mero siūlymui reorganizuoti  UAB „Vildmina“, valdančią pirtį Trilapiop gatvėje, prijungiant ją prie savivaldybės bendrovės „Klaipėdos ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Svarbu, Sveikata

Baimes kėlusiam projektui pritarta vienbalsiai

Klaipėdos meras Arvydas Vaitkus ketvirtadienį miesto Tarybos posėdžio metu dar kartą patikino, jog dėl sumanymo paliatyvios slaugos paslaugas vaikams teikti ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This