Rusų aljansas: „Nariai vertinami atsakingai”

Politika, Svarbu

Lietuvos radijo ir televizijos (LRT) internetinio portalo lrt.lt žurnalistams paskelbus apie tai, kad partijai „Rusų aljansas” dėl būtinų narių skaičiaus trūkumo galbūt gresia būti panaikintai bei kad Vilnijos krašte į partijos sąrašus galimai būdavo įtraukiami žmonės, jiems patiems to nežinant, partijos pirmininkė klaipėdietė Tamara Lochankina nuo žurnalistų atsitvėrė tylos siena.

Klaipėdoje savo būstinę turinti bei šiuo metu miesto Taryboje valdančiajai daugumai priklausanti partija neturi ne tik savo internetinės svetainės, bet ir socialinio tinklo „Facebook” paskyros.

Tamara Lochankina internete neskelbia ne tik partijos mobilaus telefono, bet ir el. pašto. Martyno Vainoriaus nuotr.

Internete nurodomas tik partijos būstinės adresas bei laidinis telefonas, kurio ragelio niekas nekelia: „Atviros Klaipėdos” žurnalistei nurodytu telefonu prisiskambinti nepavyko ne tik visą sekmadienį, bet ir pirmadienį, skambinant kas 10 minučių nuo 8 iki 12 val. Nenurodytas ir partijos elektroninis paštas, kuriuo prireikus būtų galima susisiekti.

Partijos pirmininkės mobilaus telefono numerio teigė neturintis ir šiai partijai priklausantis Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Olegas Mariničius.

„Aš jai skambinu į laidinį telefoną arba rašau ymeilą”, –  paprašytas padėti susisiekti su viešojoje erdvėje pastaruoju metu linksniuojamos partijos pirmininke sakė jos narys O. Mariničius.

Paklaustas, ar jam yra žinomi faktai apie galimai „prirašomus” partijos narius, jis kategoriškai paneigė tokią galimybę.

„To negali būti”, – sakė O. Mariničius, prisipažinęs pats neskaitęs minėtos publikacijos, tik apie ją girdėjęs.

„Aš tos laidos nemačiau”, – sakė administracijos direktoriaus pavaduotojas, kelis kartus pakartojęs, jog minėtoje publikacijoje skelbiami faktai esą neatitinka tikrovės.

Jo teigimu, su publikacijoje minima mergaite iškart buvo susisiekta ir paaiškėjo, jog faktai nepasitvirtino.

„Kiek man teko kalbėti su Lochankina, tada net nebuvo sąrašų, buvo rašoma arba įvedama į sistemą paraiškų principu, ta prasme, yra paraiška su parašu ir duomenimis ir įnešama. Viskas buvo atlikta pagal  įstatymą”, – sakė O. Mariničius, nusistebėjęs, kaip galima abejoti tuo, jog Rusų aljansas turi savo narių Visagine, Šalčininkuose ar Vilniaus rajone.

„Tai yra tik spekuliacijos”, – sakė jis, pripažinęs nežinantis, kas tomis „spekuliacijomis” galėtų būti suinteresuotas.

„Viskas prasidėjo centre (Vilniuje – aut. pst.), mes tokių didelių ambicijų pakol kas neturime, ta prasme, nesame konservatoriams Vilniuje ar Seime tokie jau  konkurentai”, – teigė O. Mariničius, pridūręs nenorintis analizuoti, su kuo tai yra susiję.

„Tai yra rinkimų erdvės pavalymas ir tiek žinių”, – sakė jis, pridūręs, jog tai yra tik jo asmeninė nuomonė.

Paprašytas patikslinti, kiek šiuo metu iš viso narių sudaro Rusų aljansą, O. Mariničius teigė to nežinąs – esą tai žino tik partijos pirmininkė, kuri pati asmeniškai ir labai atsakingai tvarko narių sąrašus.

„Yra rūpestingai ir atsakingai žiūrima į naujų narių priėmimą. Kiekvienas žmogaus yra atskirai vertinamas”, – sakė O. Marinčius, patvirtinęs, jog didžiąją Rusų aljanso narių skaičių sudaro klaipėdiečiai.

Kartu jis patvirtino, kad kitų metų savivaldybių rinkimuose Rusų aljansas dalyvaus kaip atskira partija ir nesijungs prie šiuo metu jau Klaipėdoje susikūrusių dviejų rusakalbių komitetų – „Titov ir teisingumas” bei „Rusakalbė Klaipėda”.  Savo kandidato į merus partija kelti neketina.

„Mes palaikysim kandidatūrą, dėl kurios susitarsime”, – sakė O. Mariničius.

Jau parengus šią publikaciją, „Atvira Klaipėda” gavo T. Lochankinos pasirašytą pareiškimą.

Partijos „Rusų aljansas” pareiškimas

Lapkričio 30 dieną valstybinės televizijos programoje „Panorama” buvo transliuotas I. Makaraitytės siužetas „LRT tyrimas: „Rusų aljanse” – netikri nariai”.

Taip pat oficialiame LRT tinklapyje buvo patalpinta tos pačios autorės publikacija, pavadinta „LRT tyrimas. Išsibėgiojantis Rusų aljansas medžioja narius: kaip jam padėjo V. Tomaševskio lenkai?”, kurią tuoj pat išplatino Lietuvos naujienų ir informaciniai portalai.

Medžiagos autorė žurnalistė  I. Makaraitytė, tendencingai manipuliuodama faktais, stengiasi įtikinti, kad Rusų aljanso sąraše – „mirusios sielos”, o pati partija yra ant likvidavimo ribos.

Mūsų nuomone, įvardintas siužetas yra provokacinio charakterio ir jo tikslas yra diskredituoti partiją „Rusų aljansas” prieš rinkimus į miestų Tarybas.

Atlikdama vadinamąjį  žurnalistinį tyrimą, žurnalistė I. Makaraitytė naudojo mūsų partijos narių asmeninius duomenis, kurie yra konfidencialūs. Be to, mūsų požiūriu, iš jos pusės buvo daromas psichologinis spaudimas programos dalyviams, kuriems buvo siūloma televizijos eteryje atskleisti informaciją apie savo partinę priklausomybę.

Ta aplinkybė, kad televizijos žiūrovai nemato laidos dalyvių veidų, neminimos jų pavardės, o už kadro skamba pakeisti balsai, kelia abejonių įgarsintos informacijos tikrumu. Be to, nė vienas iš tų virtualių laidos dalyvių į mus nesikreipė nei prieš, nei po reportažo su kokiomis nors pretenzijomis arba prašymu išbraukti iš Rusų aljanso sąrašo jų pavardes.

Laidoje I. Makaraitytė apkaltino Seimo narę I. Rozovą sukūrus kažkokią schemą, leidusią jai 2016 metų rinkimuose dalyvauti pagal LLRA-KŠS (Lietuvos lenkų rinkimų akcija – Krikščioniškų šeimų sąrašas- aut pst.) Tai kalba apie tai, kad žurnalistė nėra susipažinusi su rinkimų į Seimą įstatymu, kuris leidžia rinkimuose dalyvaujančiai partijai į savo sąrašą įtraukti vieną žmogų – kitos partijos atstovą. 2016 metais I. Rozova oficialiai atstovavo „Rusų aljansui” LLRA sąraše.

„Televizijos tyrime” I. Makaraitytė eskalavo temą, kad partijai „Rusų aljansas” gresia likvidavimas. Tai toli nuo realios tikrovės. Mes turime oficialų Teisingumo ministerijos patvirtinimą, kad iki 2018 m. spalio 1 d., kaip ir priklauso, mūsų partija buvo sėkmingai įregistruota. Pagal politinių partijų įstatymą kita registracija vyks 2019 metų vasario 1 d. Galiu patvirtinti, kad Rusų aljansui likvidacija negresia. Juo labiau, kad bet kokios partijos likvidacija – tai sudėtingas ir daugiapakopis procesas.

Dėl to, kas anksčiau pasakyta, partijos „Rusų aljansas” valdyba kreipėsi į Žurnalistų etikos komisiją ir LRT vadovybę, prašydama įvertinti, ar būdai, naudoti I. Makaraitytės reportaže, atitinka žurnalistinę etiką.

Kitą pareiškimą mes išsiuntėme į Vyriausiąją rinkimų komisiją (VRK) dėl to, kad partiją kompromituojantis I. Makaraitytės siužetas eteryje pasirodė tuo metu, kai Rusų aljansas jau buvo užregistruotas dalyvauti rinkimų kampanijoje į vietos savivaldą. Savo pareiškime prašome VRK įvertinti, ar valstybinio transliuotojo veiksmai neprieštarauja rinkimų įstatymui.

Partijos valdyba taip pat nusiuntė laišką Valstybės saugumo departamentui, prašydama sustiprinti Teisingumo ministerijos kompiuterines sistemas, kad piliečių asmeninių duomenų apsauga būtų patikimesnė ir visiškai atitiktų paskutines ES asmens duomenų apsaugos direktyvas. Mes turime pagrindo abejoti tuo, kadangi nuo 2017 metų vasario 20-os iki kovo 1 d. buvo pastebėti ministerijos kompiuterinių sistemų trikdžiai ir mes įtariame, kad būtent tuo periodu galėjo įvykti informacijos nutekėjimas.

Rusų aljanso vadovybė taip pat kreipėsi į Teisingumo ministeriją, prašydama atlikti tarnybinį patikrinimą, kad būtų išsiaiškintos aplinkybės, dėl kurių galėjo įvykti partijos narių asmeninių duomenų nutekėjimas, už kurių apsaugą ir jų konfidencialumą tiesiogiai yra atsakinga Teisingumo ministerija. 

Su atsakymais, kuriuos gausime iš išvardintų institucijų, supažindinsime savo rinkėjus.

                                                                                                                                                                     Тamara Lochankina, partijos „Rusų aljansas” pirmininkė  

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas

Klaipėdos teisme - žurnalistė Indrė Makaraitytė prieš Seimo narį Remigijų Žemaitaitį

Klaipėdos apylinkės teismo Klaipėdos miesto rūmuose praėjusiais metais buvo gauta civilinė byla pagal ieškovės žurnalistės Indrės Makaraitytės ieškinį atsakovui Seimo ...
2024-01-17
Skaityti daugiau

Regionas

LRT lankysis Kretingoje

Kartu su vasara prasideda ir kelionės – LRT šią vasarą tęsia pažintį su regionais ir pradeda projektą „LRT mano krašte“ ...
2023-06-05
Skaityti daugiau

Svarbu, Verslas

Dar vienas teismas atmetė Igorio Udovickio pretenzijas LRT

Vilniaus apylinkės teismas, išnagrinėjęs Klaipėdos verslininko Igorio Udovickio ieškinį Lietuvos nacionaliniam radijui ir televizijai (LRT) bei jo žurnalistėms Indrei Makaraitytei ...
2022-11-28
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This