Turės tirti Artūro Šulco elgesį

Politika, Svarbu

Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK) davė pavedimą Klaipėdos savivaldybės Etikos komisijai ištirti vicemero Artūro Šulco elgesį. Toks sprendimas buvo priimtas reaguojant į skundą, kad vicemeras esą nedeklaravo, jog yra savivaldybės valdomos AB „Klaipėdos vanduo” Stebėtojų tarybos narys.

Pats A. Šulcas stebisi tokia situacija, nes šios įmonės stebėtoju sako esąs jau aštuonerius metus ir tai deklaravo dar 2015 m.

„Nebent kokie įstatymai pasikeitė ir reikia deklaruoti kasmet”, – sakė vicemeras, manantis, jog toks skundas gali būti susijęs su siekiu perimti šios įmonės valdymo organų kontrolę.

Etikos komisija turės nagrinėti, ar Artūras Šulcas (kairėje) tinkamai deklaravo, jog yra Leono Makūno vadovaujamos įmonės „Klaipėdos vanduo” Stebėtojų tarybos narys. Martyno Vainoriaus nuotr.

Turės ištirti per mėnesį

„Atvira Klaipėda” gavo lapkričio 30 d. VTEK rašto Klaipėdos savivaldybės Etikos komisijos pirmininkei Aldonai Staponkienei kopiją. Rašte rašoma, jog lapkričio 28 d. vykusio posėdžio metu buvo išnagrinėtas gautas pranešimas, kuriame nurodoma, kad A. Šulcas privačių interesų deklaracijoje nėra nurodęs, jog jis taip pat yra ir AB „Klaipėdos vanduo“ Stebėtojų tarybos pirmininkas.

Rašte akcentuojama, kad pernai balandį Seimas pakeitė Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymą, numatydamas pareigą nuo šių metų pradžios privačių interesų deklaraciją teikti ir valstybės ar savivaldybių kontroliuojamų bendrovių stebėtoju tarybų ir valdybų nariams, valstybės ar savivaldybių įmonių valdybų nariams. Minėtasis reikalavimas įsigaliojo nuo 2018 m. sausio 1 dienos. Tokios deklaracijos turėjo būti pateiktos iki vasario 1 d.

VTEK ir vėl pasinaudojo įstatyme numatyta teise deleguoti tyrimą Savivaldybės struktūrai. Šiuo atveju – Etikos komisijai. Jos prašoma atsakymą apie priimtą sprendimą pateikti per mėnesį nuo šio rašto gavimo dienos.

Praėjusią savaitę pati VTEK buvo priėmusi sprendimą dėl analogiškos situacijos – ji konstatavo, kad buvęs Palangos miesto savivaldybės tarybos narys, dabar UAB „Palangos komunalinis ūkis“ vadovaujantis konservatorius Gediminas Valinevičius pažeidė minėtąjį įstatymą, kai nedeklaravo, jog ėjo UAB „Palangos vandenys“ stebėtojų tarybos nario pareigas.

„Bandoma kažkaip torpeduoti, paspausti”

„Viena ausimi girdėjau, bet nemačiau. Aš esu 8 metai Stebėtojų tarybos narys. Kažkada esu deklaravęs. Net nežinau, ar kasmet reikia deklaruoti – iškart net negaliu atsakyti. Jokio kriminalo čia nėra. Kad būčiau ką nors slapta daręs… Aštuoneri metai esu, visi žino… Čia, matyt, skundų vajus prasideda. Jei tai anoniminis skundas, aš įtariu, kas galėtų būti jo autorius. Per naujus metus darbą baigia Leonas Makūnas, patiriu ir aš asmeniškai spaudimo, kai visi nori kuo greičiau performuoti valdybą, visus organus, kad turėti įtaką skiriant naują direktorių. Aš manau, kad šokis su kardais apie tai yra. Bandoma kažkaip torpeduoti, paspausti. Dar gal galvoja, kad aš čia politinis konkurentas rinkimuose, na, bet ne”, – pirmadienio rytą „Atvirai Klaipėdai” sakė A. Šulcas.

Apie neva patiriamą spaudimą iš Savivaldybės administracijos direktoriaus Sauliaus Budino lapkričio viduryje „Atvirai Klaipėdai” buvo sakęs L. Makūnas, dirbsiantis „Klaipėdos vandens” direktoriumi iki šių metų galo. Tačiau pats S. Budinas neigė tokias kalbas. Anot jo, „nieko išskirtinio „Klaipėdos vandeniui“ nėra taikoma”.

Vėliau pasitikslinęs A. Šulcas informavo, kad savo buvimą „Klaipėdos vandens” Stebėtojų taryboje buvo deklaravęs 2015 m. gegužės 21 d. Tačiau VTEK interneto puslapyje pateikiamoje deklaracijoje (data 2015 06 23) nėra tokių duomenų, nors A. Šulco žurnalistui atsiųstoje deklaracijos kopijoje iš tiesų yra įrašyta, kad jis yra „Klaipėdos vandens” Stebėtojų tarybos narys.

Etikos komisijos pirmininkė A. Staponkienė „Atvirai Klaipėdai” sakė, jog pagal reglamentavimą kol kas negali net patvirtinti, ar toks skundas yra gautas.

Valstybinėje tarnyboje dirbantys asmenys, pripažinti pažeidę privačių interesų deklaravimą reglamentuojančias Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymo nuostatas, vienerius metus nuo pažeidimo paaiškėjimo dienos negali būti skatinami, priimami, skiriami ar renkami į aukštesnes pareigas.

Tai, beje, jau ne pirmas atvejis, kai Etikos komisija turės spręsti dėl A. Šulco ir „Klaipėdos vandens” sąsajų.

Pernai į ją buvo kreipusis buvusi miesto Tarybos narė Ligita Girskienė, prašiusi išsiaiškinti, ar vicemeras nesupainiojo viešųjų ir privačių interesų bei Valstybės politikų etikos kodekso, kai būdamas „Klaipėdos vandens“ Stebėtojų tarybos pirmininku priėmė 600 eurų piniginę paramą rinkimų kampanijai iš L. Makūno. Tačiau įvertinę tai, jog nuo minimo atvejo buvo suėjusi svarstymo senatis, komisijos nariai nusprendė, kad tyrimo nepradės.

5 Comments

  1. Anonimas

    Oj pakratykit jį, su kiek jis lesyklėlių yra susijęs, dar ne to atrastų. Ir manau, prieš rinkimus prasidės vienas ant kito pamazgų liejimai

    Reply
  2. AS

    Labiausiai užkliūva Klaipėdos vicemero Artūro Šulco rinkiminės kampanijos rėmėjų sąrašas. Akis bado 600 eurų suma, kurią Artūro Šulco rinkimams paaukojo Leonas Makūnas, kuris yra Klaipėdos savivaldybės kontroliuojamos bendrovės „Klaipėdos vandenys” generalinis direktorius, o Artūras Šulcas yra šią įmonę turinčios prižiūrėti ir kontroliuoti stebėtojų tarybos pirmininkas

    Reply
  3. Tikimės

    Rinkėjai pageidautų, kad gerb. Etikos komisijos pirmininkė Staponkienė būtų principinga, objektyvi ir sąžininga ir paprašytų pateikti ir ištirti visas deklaracijas, kurias nuo išrinkimo į tarybą pateikė Šulcas. Duok, Dieve, jai valios, sveikatos ir dvasinės stiprybės!

    Reply
  4. Pasipiktinęs

    Nu siaubas kažkoks, tik įgauna valdžią žmonės ir ima įstatymus pažeidinėt…ir dar tokius dorus vaidina…kaip galima tokiais pasitikėt????

    Reply
  5. va va

    Steigėjas Makūnas to naujo komiteto, stebėtojas Šulcas, įdomiai, tegul patiria…

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu, Sveikata

Baimes kėlusiam projektui pritarta vienbalsiai

Klaipėdos meras Arvydas Vaitkus ketvirtadienį miesto Tarybos posėdžio metu dar kartą patikino, jog dėl sumanymo paliatyvios slaugos paslaugas vaikams teikti ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Valdžios pradėta kova Labrenciškėje tęsis 

Beveik 9000 mokesčių mokėtojų eurų pirmoje instancijoje prakišusi Klaipėdos savivaldybė eina va bank ir toliau bando įrodyti savo tiesą ginče ...
2024-04-23
Skaityti daugiau

Spyglys

Darbe - ir zujant po prekybcentrį*

Kovidas, žinia, be skaudžių nelaimių atnešė ir vieną gerą dalyką – išmokė net ir tuos, kuriems internetas buvo reikalingas šierinti ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This