Pirmasis visiškai atviras naujienų portalas
2018-12-24 |
Lietuvos nacionalinė virtuvė labai įvairi ir labai skani, tad daugelis prisėdęs prie švenčių stalo praranda saiką. Apie persivalgymo kančias ir būdus, kurie gali padėti sumažinti virškinimo problemas, patirtimi dalijasi skrandžio mažinimo operacijas atliekantis klaipėdietis chirurgas Nerijus Kaselis.
„Daugelis per šventes svečiuojasi pas kaimynus, giminaičius bei draugus, tad skirtingų patiekalų ragavimas tampa netgi būtinas. Tiesa, svarbu ragauti, vaišintis, o ne užsukus į svečius valgyti tol, kol pasijausite blogai. Net kai skonio receptoriai reikalauja – protas turi nugalėti“, – patirtimi dalijasi chirurgas.
Pasak jo, išsitampęs skrandis dažnai „skatina“ smaguriauti ir po švenčių, pabaigti maisto likučius. Taip galiausiai „įsivažiuojama“ į didelių porcijų valgymą, sustoti darosi vis sunkiau.
Sotumo jausmas žmogaus smegenis pasiekia maždaug po 20-ies minučių, kai jis pavalgo. Tad gydytojas rekomenduoja laikytis paprastos taisyklės – suvalgius vieną patiekalą palaukti pusvalandį, o tik tada svarstyti, ar verta ragauti dar. Dažniausiai po 20-ies minučių pajutus skrandžio pilnumo jausmą tiesiog nebesinori nieko dėti į burną.
Sakoma, kad į parduotuvę negalima eiti tuščiu skrandžiu, nes dažnas prisiperka daug maisto, kurio įprastai nepirktų. Lygiai taip pat sėsti prie stalo reikia šiek tiek pavalgius. Jeigu nepavalgius, tai bent jau išgėrus porą stiklinių vandens. Dažniausiai tiek užtenka, kad skrandis būtų pilnesnis ir suvalgytumėte mažesnį kiekį maisto.
Nors dažniausiai nerekomenduojama valgyti ir gerti vienu metu – tai gali būti išimtis, kuria pasinaudojus neapkrausite savo virškinimo sistemos.
„Apskritai švenčių dienomis nereikia „išeiti iš rimto“. Daugelis nevalgo visą dieną, kad vakare galėtų „prisikirsti“. Venkite to. Rytą pradėkite nuo sočių pusryčių, per pietus valgykite subalansuotą maistą, galiausiai, vakarienės nebe taip norėsis, tad suvalgysite jums įprastą porciją”, – pataria N. Kaselis.
Tiesa, per šventes, net ir valgant mažomis porcijomis, dažnai tenka ragauti tokius patiekalus, kurių kasdien vengiame: labai sūrius, aštrius, turinčius daug riebalų ir panašiai. Tokiu atveju naudinga prie patiekalų pasirūpinti maisto produktais, kurie padeda virškinimo sistemai paprasčiau susidoroti su iššūkiais.
„Ant vaišių stalo puikiai tiks virškinimą gerinantys ananasai, mėtų arbata bei papajos. Neskubėkite griebtis vaistų, kai situaciją gali pagerinti maistas“, – rekomenduoja chirurgas N. Kaselis.
Nors Kūčios tradiciškai turėtų būti minimos ramiai ir saikingai, tačiau dažnas noriai mėgaujasi vynu bei kitais alkoholiniais gėrimais. Alkoholis didina alkio jausmą, tad dažnai net patys to nepajusdami valgome kur kas daugiau, o kitą dieną tenka kentėti ne tik pagirias, tačiau ir persivalgymą.
Vietoj alkoholio gydytojas rekomenduoja rinktis sulčių kokteilius, blogiausiu atveju – nealkoholinius kokteilius. Nors jie nėra dėkingi virškinimo sistemai, tačiau vis tiek geriau nei tikras alkoholis, kuris apsunkina virškinimo sistemą ir tuo pačiu skatina daugiau valgyti.
Tuo metu „Eurovaistinės“ vaistininkė Regina Molotkova primena, kad pasireiškus apsinuodijimo požymiams – pykinimui, vėmimui, viduriavimui – reikėtų išgerti aktyvintos anglies tablečių, o jei simptomai suintensyvėjo, nedelsiant kreiptis į sveikatos specialistus.
Apsinuodijimas skamba grėsmingiau už paprastą persivalgymą, tačiau, pasak R. Molotkovos, būtent persivalgymas gali išprovokuoti lėtinių ligų, tokių kaip gastritas, refliuksas ar tulžies pūslės uždegimas paūmėjimą, todėl į tokį stresą skrandžiui taip pat nereikėtų žiūrėti pro pirštus. Be to, dažnas persivalgymas neretai nulemia ir ilgalaikius valgymo sutrikimus.
„Jeigu vis dėlto neapskaičiavote porcijos dydžio ir šventės metu pajutote sunkumą skrandyje, naudinga suvartoti virškinimą gerinančių preparatų, o kitą dieną po persivalgymo geriausia rinktis lengvą maistą – košes, vaisius, daržoves, liesą varškę“, – pataria vaistininkė.
Parašykite komentarą