Kaip nepersivalgyti per šventes?

Sveikata

Lietuvos nacionalinė virtuvė labai įvairi ir labai skani, tad daugelis prisėdęs prie švenčių stalo praranda saiką. Apie persivalgymo kančias ir būdus, kurie gali padėti sumažinti virškinimo problemas, patirtimi dalijasi skrandžio mažinimo operacijas atliekantis klaipėdietis chirurgas Nerijus Kaselis.

„Apskritai švenčių dienomis nereikia „išeiti iš rimto“. Daugelis nevalgo visą dieną, kad vakare galėtų „prisikirsti“. Venkite to”, – pataria chirurgas Nerijus Kaselis.

Maistas – ne akims, o skrandžiui

„Daugelis per šventes svečiuojasi pas kaimynus, giminaičius bei draugus, tad skirtingų patiekalų ragavimas tampa netgi būtinas. Tiesa, svarbu ragauti, vaišintis, o ne užsukus į svečius valgyti tol, kol pasijausite blogai. Net kai skonio receptoriai reikalauja – protas turi nugalėti“, – patirtimi dalijasi chirurgas.

Pasak jo, išsitampęs skrandis dažnai „skatina“ smaguriauti ir po švenčių, pabaigti maisto likučius. Taip galiausiai „įsivažiuojama“ į didelių porcijų valgymą, sustoti darosi vis sunkiau.

Sotumo jausmas žmogaus smegenis pasiekia maždaug po 20-ies minučių, kai jis pavalgo. Tad gydytojas rekomenduoja laikytis paprastos taisyklės – suvalgius vieną patiekalą palaukti pusvalandį, o tik tada svarstyti, ar verta ragauti dar. Dažniausiai po 20-ies minučių pajutus skrandžio pilnumo jausmą tiesiog nebesinori nieko dėti į burną.

Sėskite prie stalo nebūdami labai alkani

Sakoma, kad į parduotuvę negalima eiti tuščiu skrandžiu, nes dažnas prisiperka daug maisto, kurio įprastai nepirktų. Lygiai taip pat sėsti prie stalo reikia šiek tiek pavalgius. Jeigu nepavalgius, tai bent jau išgėrus porą stiklinių vandens. Dažniausiai tiek užtenka, kad skrandis būtų pilnesnis ir suvalgytumėte mažesnį kiekį maisto.

Nors dažniausiai nerekomenduojama valgyti ir gerti vienu  metu – tai gali būti išimtis, kuria pasinaudojus neapkrausite savo virškinimo sistemos.

„Apskritai švenčių dienomis nereikia „išeiti iš rimto“. Daugelis nevalgo visą dieną, kad vakare galėtų „prisikirsti“. Venkite to. Rytą pradėkite nuo sočių pusryčių, per pietus valgykite subalansuotą maistą, galiausiai, vakarienės nebe taip norėsis, tad suvalgysite jums įprastą porciją”, – pataria N. Kaselis.

Sutrikusiam virškinimui gerinti

Tiesa, per šventes, net ir valgant mažomis porcijomis, dažnai tenka ragauti tokius patiekalus, kurių kasdien vengiame: labai sūrius, aštrius, turinčius daug riebalų ir panašiai. Tokiu atveju naudinga prie patiekalų pasirūpinti maisto produktais, kurie padeda virškinimo sistemai paprasčiau susidoroti su iššūkiais.

„Ant vaišių stalo puikiai tiks virškinimą gerinantys ananasai, mėtų arbata bei papajos. Neskubėkite griebtis vaistų, kai situaciją gali pagerinti maistas“, – rekomenduoja chirurgas N. Kaselis.

Alkoholio problemos

Nors Kūčios tradiciškai turėtų būti minimos ramiai ir saikingai, tačiau dažnas noriai mėgaujasi vynu bei kitais alkoholiniais gėrimais. Alkoholis didina alkio jausmą, tad dažnai net patys to nepajusdami valgome kur kas daugiau, o kitą dieną tenka kentėti ne tik pagirias, tačiau ir persivalgymą.

Vietoj alkoholio gydytojas rekomenduoja rinktis sulčių kokteilius, blogiausiu atveju – nealkoholinius kokteilius. Nors jie nėra dėkingi virškinimo sistemai, tačiau vis tiek geriau nei tikras alkoholis, kuris apsunkina virškinimo sistemą ir tuo pačiu skatina daugiau valgyti.

Pirmoji pagalba

Tuo metu „Eurovaistinės“ vaistininkė Regina Molotkova primena, kad pasireiškus apsinuodijimo požymiams – pykinimui, vėmimui, viduriavimui – reikėtų išgerti aktyvintos anglies tablečių, o jei simptomai suintensyvėjo, nedelsiant kreiptis į sveikatos specialistus.

Apsinuodijimas skamba grėsmingiau už paprastą persivalgymą, tačiau, pasak R. Molotkovos, būtent persivalgymas gali išprovokuoti lėtinių ligų, tokių kaip gastritas, refliuksas ar tulžies pūslės uždegimas paūmėjimą, todėl į tokį stresą skrandžiui taip pat nereikėtų žiūrėti pro pirštus. Be to, dažnas persivalgymas neretai nulemia ir ilgalaikius valgymo sutrikimus.

„Jeigu vis dėlto neapskaičiavote porcijos dydžio ir šventės metu pajutote sunkumą skrandyje, naudinga suvartoti virškinimą gerinančių preparatų, o kitą dieną po persivalgymo geriausia rinktis lengvą maistą – košes, vaisius, daržoves, liesą varškę“, – pataria vaistininkė.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Verslas

Populiariausi kurjerių pristatomi patiekalai - picos, kebabai ir burgeriai

Lietuvos regionai skiriasi ekonomine padėtimi, tarmėmis, vairavimo įpročiais ir t. t., tačiau juos – bent didžiuosiuose šalies miestuose ‒ vienija ...
2024-04-02
Skaityti daugiau

Regionas

Klaipėdos apskrities gyventojai - tarp neatsakingiausiai vartojančių maistą

Lietuvoje pirmą kartą sudarytas šalies maisto vartojimo įpročių žemėlapis parodė, kurios Lietuvos apskritys pasižymi atsakingu požiūriu, o kurioms dar reikia ...
2024-02-08
Skaityti daugiau

Orai

Žiemos šventės su sniegu - ne itin dažnas reiškinys

Lietuvos gyventojams Kalėdos ir Naujųjų metų sutikimas yra neatsiejami nuo žiemiškų orų. Idealiausios šventės būna tuomet, kai spaudžia šaltukas ir ...
2023-12-27
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This