Pas Donelaitį – jau 30 metų

Fotoreportažai, Kultūra, Svarbu

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Apie septyniasdešimt klaipėdiečių sausio 1-osios vidurdienį pratęsė lygiai prieš 30 metų gimusią tradiciją – vidurdienį rinkosi Kristijono Donelaičio aikštėje prie šio klasiko skulptūros taip paminėdami poeto gimtadienį.

Martyno Vainoriaus nuotr.

„Vienas iš senesnės kartos kunigų buvo pasakęs, kad „Metai” – tai Donelaičio mišių knygos. Gal su jumoru buvo pasakyta, bet šiose knygose yra ir teologijos, ir gilios išminties, ką Donelaitis stengėsi savo parapijonims perduoti. Donelaitis tikrai mokėdavo paliesti įvairias temas. Tikiu, kad pedagogai mokykloje iš naujo jį prikels, išmokys branginti tą jo žodį. Ten tikrai yra aktualių temų, kurios tinka visoms kartoms”, – sakė susitikimą savo kalba pradėjęs Klaipėdos miesto evangelikų liuteronų parapijos klebonas Reinholdas Moras.

„Su mūsų visų patriarcho, pranašo ir ateities numanytojo gimtadieniu” susirinkusiuosius pasveikino vienu iš šios neformalios tradicijos autoriumi laikomas kraštotyrininkas, Klaipėdos garbės pilietis Bernardas Aleknavičius.

Tuo metu sausio 2-ąją paskutinę dieną Klaipėdos apskrities viešosios I. Simonaitytės bibliotekos direktoriumi dirbsiantis Juozas Šikšnelis kaip ir pernai išreiškė apgailestavimą, kad niekaip neišjuda šios aikštės sutvarkymo projektas.

„Vis dar laukia Donelaitis, kol galudienį liepą trenks jam per pakinklius ir nuvers nuo pjedestalo, nes liepom, atgyvenusiom savo amžių, yra tas pat, ar prieš jas apačioje stovi pasaulinės reikšmės klasikas, ar koks nors tautos priešas. Donelaitis laukia ir nesulaukia, kol iš partizaninės būsenos jį ištrauks ir pateiks visu grožiu, nes jis dabar tarp šitų senų, paliegusių medžių atrodo kaip besislepiantis Lietuvos partizanas”, – sakė J. Šikšnelis.

Jis, beje, atkreipė dėmesį ir į tai, kad iš 13 pretendentų tapti merais į šią ceremoniją atėjo tik du – Benediktas Petrauskas ir Arvydas Vaitkus. Pastarasis prisipažino, kad jaučiasi nejaukiai, kad čia atėjo tik pirmą kartą, bet tikino, kad tai nėra susiję su jo kandidatavimu.

Susirinkusieji tylos minute pagerbė ir tuos, kurie jau nebeateis prieš šio paminklo sausio 1-ąją. Pirmiausiai – pernai rugpjūtį mirusį vieną iš šios tradicijos autorių Klaipėdos universiteto docentą, filologijos mokslų daktarą, literatūros kritiką Aleksandrą Žalį.

ISTORIJA

Kristijonas Donelaitis gimė 1714 m. sausio 1 d. Lazdynėliuose (dabar Maiskojė apylinkė Kaliningrado apskritis) laisvųjų valstiečių šeimoje.

1736–1740 m. Karaliaučiaus universitete studijavo teologiją, lankė lietuvių kalbos seminarą. 1740–1742 m. Stalupėnų mokyklos muzikos mokytojas ir choro vedėjas, nuo 1742 m. mokyklos vedėjas (rektorius). 1743 m. spalio 21 d. įšventintas į kunigus Karaliaučiuje. Nuo 1743 m. iki mirties – Tolminkiemio klebonas.

Literatūrinį darbą K. Donelaitis pradėjo apie 1740–1743 m. Išlikusios 6 pasakėčios, spėjama, parašytos ankstyvuoju laikotarpiu. Tai pirmieji originalūs šio žanro kūriniai lietuvių literatūroje. Pagrindinį savo kūrinį, poemą „Metai“, K. Donelaitis rašė veikiausiai 1765–1775 m., tiksli data nežinoma. K. Donelaitis davė pavadinimus tik atskiroms poemos dalims: „Pavasario linksmybės“, „Vasaros darbai“, „Rudenio gėrybės“ ir „Žiemos rūpesčiai“. Pavadinimas „Metai“ pirmą kartą pavartotas Liudviko Rėzos parengtame pirmajame K. Donelaičio poemos leidime. Pats K. Donelaitis savo kūrybos nespausdino.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_gallery interval=”5″ images=”63872,63873,63874,63875,63876,63877,63878,63879,63880,63881,63882,63883,63884,63885,63886,63887,63888,63889,63890,63891,63892,63893,63894,63895″ img_size=”large”][/vc_column][/vc_row]

6 Comments

  1. Edita

    Ar senas žmogus, ar senas medis, senas namas, paminklas – visi jie saugoja atmintį… Donelaičio skulptūra Donelaičio aikštėje yra harmonijoje, kurią pramatė paminklo skulptorius ir architektas. Negriaukime jos su savo asmeninėmis nuomonėmis. Jei kuris medis savo atgyveno, nupjaukime, bet nesikėsinkime į visą aikštę, kuriai teko laimė išlikti. Tokių Klaipėdoje nebėra, ir tai yra vertybė.

    Reply
    • Jaunius

      Anokia čia vertybė. Aikštė atrodo klaikiai, tikrai nekviečianti joje pabūti, bent užsukti. Tie peraugę medžiai, žiemą lyg stagarai atrodantys, gožia vokiškos architektūros pastatus. Mieste kolkas girdimi tik keletas ar keliolika garsiai rėkiančių medžių garbintojų, kurie stabdo miesto tvarkymo darbus ne tik čia.

  2. Dalia

    Ne mišių – pamaldų knygos.

    Reply
    • Martynas Vainorius

      Gerbiamas kunigas sakė būtent „mišių” – turiu įrašą.

    • Tiksliau

      Mišių knygomis vadinti pamokslų rinkiniai.

  3. Sigutis

    Sausio 2 d. 17 val. bibliotekos Galerijoje 13 L vyks Jūratės Buožienės autorinės tekstilės parodos „Donelaitis“ atidarymas. Susitikime, skirtame Kristijono Donelaičio 305 gimtadieniui, kuriame dalyvaus parodos autorė, Juodkrantės Liudviko Rėzos kultūros centro folkloro ansamblis „Aušrinė“ (vad. Ramunė Pečiukonytė) ir aktoriai Virginija Kochanskytė, Sigutis Jačėnas, taip pat bus pristatyta ir VšĮ „Vieno aktoriaus teatras“ išleista unikali kompaktinė plokštelė „Metų“ Metai“, apipavidalinta Jūratės Buožienės paveikslais / http://www.klavb.lt/lt/renginiai/1316-i-simonaitytes-biblioteka-naujuosius-metus-prades-debesu-menu.html

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Transportas

Baigta Baltijos pr. žiedinės sankryžos rekonstrukcija

Klaipėdos savivaldybė praneša, jog baigti Baltijos pr., Šilutės pl. ir Vilniaus pl. žiedinės sankryžos rekonstrukcijos darbai. Šiuo metu rengiama techninė ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

Miestas

Dabartiniai vicemerai uždirba ženkliai daugiau

Trijų Klaipėdos vicemerų mėnesiniai atlyginimai šių metų pirmą ketvirtį vidutiniškai buvo 5679 eurai neatskaičius mokesčių. O pernai metais šie pareigūnai ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

Sveikata

Pradės projektuoti poliklinikos rekonstrukciją

Uostamiesčio savivaldybė skelbia, kad netrukus bus pradėtas rengti Klaipėdos miesto poliklinikos kapitalinio remonto techninis projektas. Miesto savivaldybė jau baigė konkursines ...
2024-04-18
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This