Tarša ir smarvė: teismui skųs prokuratūros nusišalinimą

Miestas, Svarbu

Klaipėdos apygardos prokuratūra trečiadienį pranešė, kad atmetė uostamiesčio mero ir asociacijos „Klaipėdiečių iniciatyva už demokratiją ir ekologiją“ (KIDE) prezidentės Alinos Andronovos skundus, kuriais buvo prašoma panaikinti pernai lapkritį priimtus nutarimus atsisakyti taikyti viešojo intereso gynimo priemones dėl oro taršos šiaurinėje miesto dalyje ir smarvės pietiniuose uostamiesčio rajonuose.

Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas „Atvirai Klaipėdai” teigė, kad bus pasinaudota teise skųsti tokį sprendimą bendros kompetencijos teismui, nes esą reikia išnaudoti visas esamas galimybes. O KIDE dėl tolesnių veiksmų dar tarsis su gyventojais ir teisininku.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Kokie argumentai?

Anot prokuratūros pranešimo, mero ir asociacijos KIDE prezidentės skunduose keliami klausimai „jau yra sprendžiami atsakingų institucijų, ministerijų, net Lietuvos Respublikos Vyriausybės lygmeniu”.

„Kadangi prokurorui šiuo metu nėra pagrindo inicijuoti viešojo intereso gynimo procesą, taikant Prokuratūros įstatyme numatytas viešojo intereso gynimo priemones, todėl ir buvo priimti nutarimai atmesti skundus”, – rašoma pranešime.

Kartu tvirtinama, jog šie sprendimai nereiškia, kad „prokuratūra nusišalina nuo atsakomybės už galutinio rezultato pasiekimą”.

„Priešingai, prokuratūra ir toliau stebės valstybės ar savivaldybių institucijų veiksmus bei sprendimus šioje srityje ir nedelsiant imsis jos kompetencijai priskiriamų veiksmų, jei šių institucijų taikomos priemonės pagrįstai pasirodys nepakankamomis ar neveiksmingomis”, – žada prokuratūra.

Kartu ji primena, kad ikiteisminis tyrimas, kurio metu siekiama išsiaiškinti gyventojų nusiskundimus sukėlusių teršalų kilmę, sudėtį ir galimus kaltininkus vis dar atliekamas.

Tokie jos nutarimai per 30 kalendorinių dienų nuo jų kopijos gavimo dienos gali būti skundžiami bendrosios kompetencijos teismui.

Meras skųs, gyventojai svarstys

„Nuėjus tokį kelią ir tiek daug sukėlus vilčių ir lūkesčių visiems ir pačiam sau, manau, kad reikia išnaudoti visą spektrą, kuris yra teisinėje valstybėje, kad pavyktų įkinkyti visas institucijas, kiek įmanoma, imtis šio slibino suvaldymo. Suprantu, kad nenorint to daryti ar nespindint entuziazmu surasti argumentų turbūt lengviau nei imtis daryti, suvokiant, kad tai yra sudėtinga ir atsakinga misija. Nenoriu mesti akmenėlio nei į prokuratūrą, nei į Generalinę prokuratūrą, tačiau norėčiau, kad būtų ieškoma motyvų, kaip daryti ir jungtis į bendrą kovą kartu su visomis institucijomis. Tik sutelktas veikimas kartu ir su bendruomene yra didesnė visiškos pergalės prieš šiuos taršos monstrus galimybė”, – sakė meras V. Grubliauskas.

Jis teigė, jog dar pasitars su teisininkais, bet kartu akcentavo, jog nuleisti rankų tikrai neketina, nes tai esą būtų neatsakinga.

Tuo metu KIDE prezidentė A. Andronova sakė, jog tik iš „Atviros Klaipėdos” išgirdo apie tokį prokuratūros sprendimą, tad dėl tolimesnių veiksmų teigė turinti pasitarti ir su gyventojais, ir su teisininku.

„Dabar turime kitų reikalų – vėl fiksuojame taršą ir institucijų neveiklumą. Tad penktadienį dėl to vykstame į Aplinkos ministeriją. O vėliau jau grįšime ir prie prokuratūros sprendimų”, – sakė ji.

1 Comment

  1. Pensininke

    Klaipėdoje ekologinė situacija kritiška ir tai reikia įrodinėti teismuose, Lietuva, Lietuva kur tu eini…, o juk visų valdančiųjų, kurie gyvena iš mokesčių mokėtojų pinigų pagrindinė prievolė tarnauti žmogui, skaitykite pareigybinius įstatymus ir ne vieną kartą

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas

Dabartiniai vicemerai uždirba ženkliai daugiau

Trijų Klaipėdos vicemerų mėnesiniai atlyginimai šių metų pirmą ketvirtį vidutiniškai buvo 5679 eurai neatskaičius mokesčių. O pernai metais šie pareigūnai ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

Regionas

Prokuratūros ieškiniai - dar trims Kretingos politikams (atnaujinta)

Plungės apylinkės teismo Kretingos rūmai pranešė, kad sulaukė dar dviejų Klaipėdos apygardos prokuratūros civilinių ieškinių 2019-2023 metų kadencijos Kretingos rajono ...
2024-04-18
Skaityti daugiau

Regionas, Svarbu

Ar Kretingos meras iš tiesų atsikratė teisėsaugos pretenzijų? (dar atnaujinta)

Praėjusią savaitę Klaipėdos apylinkės teismas palaimino prokuratūros ir Kretingos rajono mero Antano Kalniaus taikos sutartį, kurios šiam politikui prireikė dėl ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This