LED juostos – pėsčiųjų saugumui

Transportas

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Metų pradžia – vienas pavojingiausių laikotarpių eismo dalyviams.

Norint atkreipti pėsčiųjų dėmesį į saugų perėjų kirtimą, Klaipėdoje priešais pėsčiųjų perėją šiemet įrengtos LED juostos, veikiančios kaip horizontalusis šviesoforas. Jos skirtos laiku sustabdyti pėsčiuosius, kurie eidami neatitraukia akių nuo išmaniųjų telefonų. Pirmosios išmaniosios LED juostos įmontuotos Liepų ir Herkaus Manto gatvių sankryžoje.

Savivaldybės nuotr.

Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos direktorius Saulius Budinas teigia, kad įrengti šviečiančias LED juostas buvo nuspręsta šviesoforais valdomose pėsčiųjų perėjose, kur dideli pėsčiųjų srautai.

„Kaip pastebime, daug žmonių, kirsdami važiuojamąją kelio dalį, naudojasi mobiliaisiais telefonais. Tad ši priemonė, tikiu, atkreips pėsčiųjų dėmesį ir padidins jų saugumą. Šitaip patobulintas sankryžos šviesoforų veikimas bus toliau stebimas ir, jeigu pasiteisins, bus diegiamas kitose miesto sankryžose. Manau, tai tikrai inovatyvus Klaipėdos žingsnis,“ – pranešime cituojamas S. Budinas.

Jam pritaria ir Klaipėdos šviesoforais besirūpinančios įmonės „Gatvių apšvietimas“ generalinis direktorius Dangeras Aleksandrovas.

„Eismo reguliavimo naujovių diegimas yra sveikintinas. Šios inovacijos padidina eismo saugumą, todėl, jei tik yra galimybė išsaugoti žmonių sveikatą ar gyvybę, tuo reikia pasinaudoti“, –  teigia jis.

UAB „Biseris“ tyrimų ir komercijos direktorius Boleslovas Vengrys teigia, kad juostos veikia tiek kaip papildomas įspėjimas pėstiesiems, tiek kaip būdas apsaugoti išmaniųjų telefonų naudotojus.

„Išmanieji prietaisai tampa neatsiejama mūsų gyvenimo dalimi, tad turime išmokti su jais gyventi. Internete pilna vaizdo įrašų, kuriuose žmonės atsitrenkia į stulpus, įgriūva į fontanus ar yra partrenkiami mašinų, nes visą dėmesį buvo sukoncentravę į telefonus. Horizontalūs šviesoforai – viena iš galimų priemonių atkreipti išsiblaškiusių pėsčiųjų dėmesį“, – pasakoja B. Vengrys.

Anot saugaus eismo specialisto, išmaniosios LED juostos paprastai rengiamos tose vietose, kur dideli jaunimo srautai: prie mokyklų, universitetų, kitų jaunimo pamėgtų vietų. Jos ypač naudingos, kai judriose sankryžose sumažėja eismas ir tampa apgaulingai tylu. Tuomet išsiblaškę pėstieji nesidairydami žengia į gatvę ir gali patekti po automobilių ratais.

Anot B. Vengrio, išmaniosios LED juostos jau bandomos Vokietijoje, Danijoje, Olandijoje, Australijoje ir Singapūre. Tarp kitų technologijų, kuriomis bandoma apsaugoti į telefonus susikoncentravusius pėsčiuosius, B. Vengrys įvardija į grindinį prieš pėsčiųjų perėjas montuojamas žybsinčius žibintus bei atskiras šaligatvių juostas žmonėms, besinaudojantiems mobiliaisiais telefonais.

Pirminiais Lietuvos kelių policijos duomenimis, 2018 m. net 40 proc. žuvusiųjų eismo įvykiuose sudarė pėstieji. Dauguma pėsčiųjų gyvybes nusinešusių eismo įvykių įvyko tamsiuoju paros metu. Daugiau nei 20 proc. pėsčiųjų žuvo pėsčiųjų perėjose.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_video link=”https://www.youtube.com/watch?v=wHJcAV2Oyak&feature=youtu.be”][/vc_column][/vc_row]

5 Comments

  1. Dar viena galimybė

    Ir Dangeras Alkeksandrovas pritaria Budinui! Puikumėlis! Kas galėtų abejoti! Nauja galimybė pinigėlius paplaut! Kodėl ne prie Dragūnų perėjos,kur vaikai žūsta? Kodėl ne prie kurios nors mokyklos įrengėt, protingieji kurmiai? Todėl kad reikia pareklamuot savivaldybės bebrams?

    Reply
  2. B

    What a complete waste of money. This money would be far better spent on health care or for the elderly.

    If people are stupid enough to not look up when crossing the road, perhaps the Darwinian theory of natural selection should be allowed to come into play and let these people leave this earth.

    Reply
  3. Julius

    O man visai patiko. Prieini prie juostos ir degant raudonai tikrai nesinori žengti per gatvę. Jaigu kainavo 14000€, tai gal kiek daugoka, bet idėja puiki.

    Reply
  4. Nojus

    Visiškas marazmas. Jau negalėjo Savivaldybės „išminčiai” protingiau tuos 14 tūkst. panaudoti? Negi budinai nežino, kad einant perėja draudžiama mobiliaisiais naudotis? O kas bus, jei sinchronizatorius su šviesoforu suges? Turtinga savivaldybė esame, tokiems niekams pinigus leisdami.

    Reply
  5. R

    Ir posakis “pinigai i bala” igavo pavidala. Ar tikrai Klaipedoje nebera didesniu problemu, kurias buvo galima isspresti uz tuos pinigus?

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu, Sveikata

Baimes kėlusiam projektui pritarta vienbalsiai

Klaipėdos meras Arvydas Vaitkus ketvirtadienį miesto Tarybos posėdžio metu dar kartą patikino, jog dėl sumanymo paliatyvios slaugos paslaugas vaikams teikti ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės, Svarbu

Neringos merą ir savivaldybės įmonės direktorių siekęs papirkti verslininkas nuteistas pagrįstai

Penktadienį Klaipėdos apygardos teismas, apeliacine tvarka išnagrinėjęs baudžiamąją bylą, atmetė teisiamojo 49-erių verslininko Tomo Petro Radiko iš Panevėžio apeliacinį skundą ...
2024-04-12
Skaityti daugiau

Svarbu, Transportas

Vardan atvažiuojančių iš Melnragės savivaldybė nori griauti namą

Klaipėdos meras siūlo nurašyti ir nugriauti savivaldybei nuosavybės teise priklausantį nereikalingą bei netinkamą naudoti nekilnojamąjį turtą – administracinį pastatą, esantį ...
2024-04-10
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This