Gaisras uoste: poreikio informuoti žmones nebuvo?

Kriminalai ir nelaimės, Svarbu

Sekmadienį popiet AB „Klaipėdos jūrų krovinių kompanija” („Klasco”) kilęs gaisras, tirštais dūmais užklojęs dalį šiaurinės miesto dalies, atskleidė gyventojų informavimo spragas esant tokiems ekstremaliems įvykiams. Klaipėdiečiai socialiniuose tinkluose neslepia nuostabos, kad nesulaukė institucijų SMS žinučių, kuriomis būtų pranešta, kas dega ir kaip elgtis.

Savivaldybės administracijos civilinės saugos specialistas Žilvinas Vainora tikina, kad pavojaus žmonių sveikatai nebuvo, tad tokios SMS ir nebuvo siunčiamos.

Astos Poškienės nuotr.

Kilus gaisrui „Atvira Klaipėda” iškart sulaukė skaitytojų nuogąstavimų, kad dega „Klasco” trąšų sandėliai. Tačiau kompanijos atstovai operatyviai portalą informavo, kad gaisras yra kilęs grūdų elevatoriuje. Netrukus sulaukėme ir skaitytojų skambučių, kurie tuo metu buvo dūmų uždengtame Poilsio parke.

Civilinės saugos funkcijas iš oficialių institucijų tuo metu iš esmės atliko tik Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas, skelbęs informaciją savo „Facebook” profilyje.

„Mums namie užsidarius langus griaužė gerklę. Tad kas dėjosi Pušyno gatvėje ar Švyturio gatvės gale? Ir jokios informacijos, gerai, kad tik jūs operatyviai pranešėte, kas dega”,  – „Atvirai Klaipėdai” sakė Švyturio gatvės gyventoja Alina Andronova.

Už civilinę saugą atsakingas Savivaldybės administracijos Administracinės veiklos poskyrio vyriausiasis specialistas Žilvinas Vainora pirmadienį rytą „Atvirai Klaipėdai” aiškino, kad viskas šioje situacijoje esą priklausė nuo „Klasco”.

„Bendrovė yra pavojingas objektas, ji turi savo informavimo sistemą ir jei būtų kilęs realus pavojus žmonių sveiktai, būtų buvusios įjungtos sirenos. Gavus iš jų atitinkamą pranešimą, būtų išsiųstos ir informacinės SMS”, – aiškino Ž. Vainora.

Paklaustas, ar nevertėjo siųsti ir SMS, kuriose būtų tiesiog informuota, kad gaisras pavojaus žmonių sveikatai nekelia, jis irgi rodė į „Klasco” pusę.

„Atvira Klaipėda” paprašė šią situaciją pakomentuoti ir Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentą.

„Įvykio vietoje sprendimą dėl gyventojų perspėjimo priima gelbėjimo darbų vadovas. Perspėjimo pranešimai gyventojams nebuvo siunčiami, nes nebuvo priimtas sprendimas dėl perspėjimo, padėtis vertinta kaip nekelianti realios grėsmės ar pavojaus gyventojų gyvybei ar sveikatai”, – informavo departamento Komunikacijos skyrius.

Analogiškai komentavo ir Savivaldybės administracijos direktorius Saulius Budinas, esantis ir Ekstremalių situacijų komisijos pirmininku. Pasak jo, jei tik operacijos vadovas būtų priėmęs tokį sprendimą, informacija SMS iškart būtų buvusi išsiųsta gyventojams.

Pirmadienį prieš vidurdienį Uosto direkcija išplatino pranešimą spaudai, kuriame tikina, kad ji apie kilusį gaisrą nedelsdama informavo visas atsakingas institucijas.

„Pagal Uosto direkcijos funkcijas, arčiau įvykio vietos sustabdyta krova, buvo pasirūpina esant būtinybei peršvartuoti arčiau incidento prie krantinių stovinčius laivus. Pagal LR Civilinės saugos įstatymą, esant grėsmei sprendimą dėl visuotinio gyventojų informavimo ar perspėjimo priima savivaldybė. Atsižvelgdama į pastarąjį incidentą, Uosto direkcija inicijuos susitikimą su Klaipėdos miesto savivaldybe ir PAGD prie VRM Klaipėdos priešgaisrine gelbėjimo valdyba aptarti galimybes visuotinai informuoti visuomenę esant panašiems atvejams uoste”, – rašoma pranešime.

„Labai nuodugniai ir atsakingai turės būti įvertinta Civilinės saugos specialistų veiksmai ir reagavimas gyventojų perspėjimo dėl galimo pavojaus kontekste. Kiek preliminariai mane informavo bendrovės vadovas V. Kaunas, jie būdami šio incidento epicentre šios iniciatyvos nesiėmė, kaip ir nematydami pavojingų grėsmių, o tai reiškia, kad ir savivaldybės specialistai (S. Budino pavaldumas) negavę teritorijoje esančio padalinio ženklo taip pat savo iniciatyva imtis gyventojų informavimo sms sistema taip pat nepradėjo. Neabejoju, tai taip pat bus visaapimančio tyrimo objektu”, – pirmadienį savo „Facebook” profilyje paskelbė Klaipėdos meras V. Grubliauskas.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Spyglys

Pirtį reikėjo perduoti vaistininkams, o ne teismų vanojamam šoferiui*

„Gal galima būtų sujungti vaistines su pirtimi”, – šaipėsi Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos narys Artūras Razbadauskas ketvirtadienį vykusio Klaipėdos valdžios ...
2024-04-26
Skaityti daugiau

Svarbu, Sveikata

Baimes kėlusiam projektui pritarta vienbalsiai

Klaipėdos meras Arvydas Vaitkus ketvirtadienį miesto Tarybos posėdžio metu dar kartą patikino, jog dėl sumanymo paliatyvios slaugos paslaugas vaikams teikti ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Regionas

Kretingos įmonėje kilo gaisras

Trečiadienio vakare kilo gaisras Kretingoje įsikūrusioje medienos įmonėje „Imedeksa“. Gavę pranešimą aplinkosaugininkai iš karto išvyko į gaisro vietą. Preliminariais duomenimis, ...
2024-04-24
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This