Išdėstė sąlygas koalicijai

Politika, Svarbu

Lietuvos centro partijos Klaipėdos skyriaus sąrašo lyderė, buvusi kandidatė į merus Nina Puteikienė pagarsino sąlygas, kurias įvykdžius ši politinė jėga sutiktų po rinkimų sudaryti koaliciją su Vytauto Grubliausko rinkimų komitetu ir konservatoriais. Taip pat ji išdėstė ir sąlygas Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos sąrašo lyderiui Arvydui Vaitkui.

Viena iš Ninos Puteikienės sąlygų koalicijai – mero šeima nebeturėtų prašyti paramos Klaipėdos pilies džiazo festivaliui iš Klaipėdos miesto savivaldybės biudžeto. Martyno Vainoriaus nuotr.

Priklausomai nuo sekmadienį vyksiančio II mero rinkimų turo baigties tokia koalicija turėtų arba 18 arba 17 mandatų iš 31.

„Po rinkimų ketiname sudaryti koaliciją, jeigu Jūs įsipareigojate:

1. Nuosekliai ir nenukrypstamai laikytis nuostatos nepritarti Klaipėdos valstybinio jūrų uosto plėtrai Klaipėdos miesto sąskaita. Uosto plėtra esamose teritorijose galima tik tuo atveju, jei taršesni kroviniai pakeičiami mažiau taršiais ir suminė tarša plėtros atveju tik sumažėja. Apskaičiuojant uosto taršą turi būti įtraukiama ir tarša, susidaranti krovinius pristatant iki uosto teritorijos per Klaipėdos miesto savivaldybės teritoriją ir kitas teritorijas. Nepriklausomai nuo išorinio uosto vietos pasirinkimo, uosto ir miesto bendrajame plane numatyti visų uosto krovinių konsolidaciją, iškeliant iš miesto centro taršius, birius krovinius. Miesto bendrajame plane numatyti centrinėje miesto dalyje uosto konversiją su atviro uosto miestiečiams teritorijos statusu.

2. Per visuomenines tarybas ir komisijas, veikiančias prie Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos, įtraukti bendruomenes į sprendimų priėmimą.

3. Nebeprašyti paramos Klaipėdos pilies džiazo festivaliui iš Klaipėdos miesto savivaldybės biudžeto”, – rašoma N. Puteikienės kreipimesi, skirtame V. Grubliauskui.

Tuo metu A. Vaitkui skirtame rašte yra tik dvi pirmos identiškos sąlygos.

N. Puteikienė akcentavo, kad tai yra ne jos, o visos būsimosios frakcijos pozicija. Kartu ji pabrėžė, kad oficialiai nerems nė vieno iš šių kandidatų, o už ką balsuos pati apsispręs, kai gaus (jei gaus) atsakymus į iškeltas sąlygas.

A. Vaitkus trečiadienio rytą „Atvirai Klaipėdai” sakė, kad N. Puteikienės rašto dar nematė ir žadėjo savo nuomonę išsakyti, kai su juo susipažins. Po pietų jis į skambutį jau neatsiliepė ir pats neperskambino.

KOMENTARAS

Vytautas Grubliauskas, Klaipėdos meras

Kaip tik dabar neseniai perskaičiau. Visos nuomonės yra gerbtinos. Tik dar nežinau, ar čia yra jos asmeninė nuomonė, ar visos Centro partijos frakcijos trijulės nuomonė. Čia klausimų daugiau nei atsakymų. Kitas dalykas, tikriausiai visi puikiai suvokia, jog nė viena partija, ateidama į koaliciją ir neturėdama lemiamos 16 balsų persvaros, turi būti nusiteikusi, kad dėl tam tikrų pozicijų tenka susitarti, daryti kompromisus. Apie visas sąlygas galima kalbėti, tartis ir susitarti. Tikiu, kad visi supranta, jog kažkokio kategoriško spaudimo arba veto teisės dėl kurios nors vienos nuostatos neturi niekas – nei pati didžiausia, nei pati mažiausia būsimoji frakcija. 

Kaip suprantu, bent ši partija, kiek vakar teko bendrauti su jos vadovu, jie yra linkę išlaukti antrojo turo rinkimų rezultatų ir tada priims vienokį ar kitokį sprendimą. Aš gerbiu tokią poziciją. 

20 Comments

  1. Puteikio ,,varkė,,

    Eilinį kartą įsitikinau ,kaip N. Puteikis veikia partijos vardu, visus klausimus (tikėtina ,kad ir šį ) suderinęs su partija Persiunciu kolegoms savo sms, kuri ka tik issiunciau V. Grubliauskui: „Gerb. Klaipedos m. mere, Jus 2 kartus minite, kad kalbejote su Lietuvos centro partijos vadovu (toliau – LCP) del koalicijos 03.19 d. Laluna reportaze ir cia – atviraklaipeda.lt/2019/03/13/isdeste-salygas-koalicijai/ : V. Grubliauskas: ‘Kaip suprantu, bent si partija (LCP), kiek vakar teko bendrauti su jos vadovu, jie yra linke islaukti antrojo turo rinkimu rezultatu ir tada priims vienoki ar kitoki sprendima’. Bet LCP vadovas esu tik as, N.Puteikis – esu sios partijos pirmininkas. A.Simkus niekada LCP vadovu nebuvo. Pagal LCP istatus koaliciju klausima sprendzia LCP centrines valdymo institucijos. Jos tokio klausimo nesvarste. Jeigu Jus del to kreiptumetes – svarstytume. N. Puteikis”.

    Reply
  2. Rinkėjos pasiūlymas p.Ninai

    P.Nina Puteikienė 4-uoju punktu dar galėjo įrašyti ,kad susijungs su tais ,kurie sudraskys daugiabučių gyvenamųjų namų administratorių voratinklį Dabartinis meras su savo komanda niekaip neįstengė ,nors ir kaip ,, stengėsi”.Vargu ,ar įstengtų ir dabar,nes komandoje yra p.V.Żvikienė,o pas kitus liberalus sąraše V.Barakauskas.(tiesa neišrinktas į tarybą ).Daug apie daugiabučių gyvenamųjų namų administratorius galėtų papasakoti p.Naglis.

    Reply
    • Rsmutė

      Labai teisingi reikalavimai,gal visavaldystė jau baigsis.Butų ūkis nekontroliuojamas sąskaitos auga kas mėnesį,orenovacija be kontrolės padarė gyventojams daug nuostolių.

  3. Parašiusiam Palmirai

    „Etninė kulrūra”- bene protingiausia, ką savo rašinėlyje parašėte 🙂 gerokai pralinksminęs naujadaras 🙂 su kuom ir sveikinu.

    Reply
  4. Koalicija be 5 minučių

    Ot tai sąlygos. Ko nedaryti. O kur sąlygos ką daryti? Kur link eisime su Jumis, p. Puteikiene? Uždarysime uostą, atiduosim pinigus bendruomenėms ir nebeklausysim džiazo. O kas toliau? Kas išmėš KRATC’ą, kas apvalys administraciją ir visokias biudžetines įstaigėles nuo nereikalingų etatų? Kas sukurs nors kokią pridėtinę vertę miestui? Gyvenimo kritikas amžinai pasmerktas likti gyvenimo kritiku, nes kurti nemoka. Bet, kad ir kaip nebūtų, Centro partijos mandatai yra saldus kąsnelis. Susitarsit juk su tais nepakeičiamaisiais politikais vardan tų svajotų ketverių metelių, ane? 🙂 Svajonė juk taip arti.

    Reply
  5. Auksinė žuvelė

    Išklausė Auksinė žuvelė Ninos norų ir pasakė: neišpildomi tavo norai, geriau iškepk mane. Taip ir liko Nina prie suskilusios geldos.

    Reply
  6. Nesupratau

    Kokia nauda miestui ir klaipėdiečiams, jei nebebus džiazo festivalio? Čia Puteikienės tikslas??? Gal tikrai nereikėtų tokių „proto bokštų” į valdančiąją koaliciją priimti 🙂

    Reply
    • gal ie nereikia

      bet Grubliausko komiteto narė Simonavičiūtė pati skambina ir kviečia, nes matematika tokia, kad trūksta koalicijai narių, o Simonavičiūtė su Grubliausku juk negali taip žemintis ir staiga su buvusiu partiečiu Budinu vėl dirbti. Geriau jau jiems Puteikienė…sėkmės.

  7. Anonimas

    Perskaičius N.Puteikienės sąlygų sąrašą galiu drąsiai teigti, kad Vaitkaus komanda iš karto atkrenta. Neįsivaizduoju Vaitkaus įvygdant pirmą sąrašo punktą. Grubliauskas manau su šią sąlyga tikrai sutiktų. Kas dėl antros sąlygos, abi partijos/komitetai tiesiog privalo sutikti. O kas dėl trečios, čia jau būtų galima pasiginčyti. pirmiausia tai yra vienas geriausių festivalių rengiamų Klaipėdoje, kuriuo metu miestą užplūsta tiek klaipėdiečiai, tiek svečiai iš kitų miestų, tiek turistai, dėl ko Klaipėda tampa žinoma ir už Atlanto. Ką ir pats Vaitkus buvo minėjęs. Atimti paramą iš šio festivalio būtų visiškai nelogiška. Sumažinti paramą ir ieškanto kitų finansavimo šaltinių, jau būtų galima diskutuoti.

    Reply
    • nebejuokinam

      Mero žmona dirba ištisus metus už solidžią algą, po pasaulį keliauja neva į visokias Odesas. Tegul privačių rėmėjų lėšas traukia, bilietus ima, gudručiai.

  8. puiki komanda

    Grubliauskas+Puteikienė…Tad dabar jau tampa vis aiškiau, kad sekmadienį išrinkus Grubliauską tai miestas valdančioje koalicijoje turės ir Puteikienę.

    Reply
  9. N.Puteikienė

    Grubliauskas kažką sumaišė: su LCP vadovu jis vakar nekalbėjo. Palmirai: yra tam tikras vakarietiškas politinės etikos supratimas, susijęs su viešaisiais ir privačiausiais interesais. Tiesą sakant, mero žmonos festivalis, finansuojamas iš savivaldybės, neįsivaizduojamas net Kaune ar Vilniuje – nušvilptų žmonės. O ir įžūlumo nei Matijošaičiui, nei Šimašiui, nei jų žmonoms ar draugėms neužtektų. Kadangi Klaipėda jau 24 metai yra liberalų tėvonija, tai net žurnalistai nesistebi dėl akivaizdžių dalykų. Ir tai yra itin negerai – tokia Jūsų moralinė parama ir leidžia klestėti Klaipėdoje nepotizmui. „Parbėg laivelis” – vienas gražiausių, subtiliausių Klaipėdos festivalių, besistengiantis išsaugoti tradiciją ir subtiliai ją perteikti. Juk pradžioje buvo dideli vandenai ir žuvys išgalvojo giesmes 🙂

    Reply
    • ko tamstai vis kliūva liberalai

      Kalbiesi su Simonavičiūte ar Grubliausku, kurie nebėra liberalai tai ir kalbėkis toliau.

    • Man patiko

      Šaunuolė, Nina. Tikiuosi, laikysitės savo žodžio ir į koaliciją su Grubliausku eisite tik tada, kai jis atsisakys savivaldybės pinigų džiazui. Jau nuo 2019 m. Nesunku juk jam parašyti pareiškimą: atsisakau finansavimo šeimos džiazo festivaliui (spėju, kad jau paskirti tie pinigai, rinkimų nelaukiant), nes koalicija su Nina Puteikiene man ir miestui yra svarbiau. Čia labai šaunus sumanymas 😉 Tik….Jis NIEKADA to nepadarys.

  10. Palmira Martinkienė

    Gal reiktų kartą baigti pulti dėl džiazo festivalio. Daugybę renginių, kurie yra skiriami KLAIPĖDIEČIAMS, remia savivaldybė, bet puolama tik dėl džiazo festivalio, kuris – vienas geriausių mieste, aukšto lygio. Puolantieji, įtariu, labai nori kuo daugiau „Duokim garo” lygio festivalių (kurie, beje, jie irgi remiami savivaldybės – pvz., „Parbėg laivelis” etc. ).O gal jūs trokštate mokėti po 50 ar daugiau eurų už pasaulinio lygio muziką? Aš asmeniškai norėčiau ir toliau klausytis džiazo veltui, dėkodama už tai visiems rėmėjams tarp jų – ir savivaldybei.

    Reply
    • Tikrasis konservatorius

      Palmira Martinkienė: „Aš asmeniškai norėčiau ir toliau klausytis džiazo veltui”.
      O aš nenorėčiau.
      Džiazą mėgstu labai, tačiau nematau problemos susimokėti už gerą muziką, gerą koncertą, gerą renginį, kaip ir už man patinkantį gerą produktą ar prekę.
      Manau, kad yra tiesiog nemoralu, kai didžioji dalis miestiečių, kurie nesidomi džiazo, neina į tuos renginius, turi sumokėti, už tai kad žmonės, kaip šita ponia, galėtų „ir toliau klausytis džiazo veltui”.
      Rinkit Grubliauską, mieloji ponia, ir Jūsų noras bus patenkintas.
      Vis bandote būti žurnaliste, politologe ar visuomenininke, bet jūsų lūpomis vis dar kalba prokuratūros atstovė spaudai / ryšiams su visuomene.
      Dar didesnė nesąmonė yra tai kad tokius renginius turi remti savivaldybės įmonės. Tai yra iš pelno gauto už gyventojams suteiktas paslaugas. Jei lieka pinigų rėmimams, ar nemanote, kad naudingiau būtų tuos pinigus investuoti į paslaugų gyventojams gerinimą, gal net kainų mažinimą ?
      Galų gale ar nemanote, kad tai, kad savivaldybė skiria pinigus festivaliui, kuriam vadovauja mero žmona, yra elementarus interesų konfliktas ? O kaip dėl jos darbo vietos ?
      Nors tai be abejo yra smulkmenos lyginant su kitais dalykais. Bet viskas susideda būtent iš smulkmenų.

    • Jonas

      Aš irgi nebenorėčiau, kad Savivaldybė remtu būtent džiazo festivalį. ATSIBODO šis renginys iki negaliu. Suprantu, kad tai labai naudinga Grubliausko šeimai, bet jau prisiklausėme džiazo. Balsavau už konservatorių atstovus miesto taryboje ir manau, kad sudarę koaliciją su Grubliausko komitetu bus tiek protingi ir parems vieno ar dviejų senamiesčio namų sienų nudažymą už tuos pinigus, kurie iššvaistomi džiazo festivaliui.

    • Palmirai

      Palmira, o man va nepatinka tas džiazas; nepatinka, kad už mano, mokesčių mokėtojo, pinigus jis rengiamas ir dar mero žmonai mėnesinė didžiulė alga mokama vos už 3 dienų renginį. Kas jai suteikė mandatą kasmet ryti biudžeto pinigus ir kasmet rengti tą festivalį? Gal jau laikas organizatorių pakeisti, a? O gal tas mandatas suteiktas dėl to, jog meras valdžioje sėdi? Tai – jau nepotizmas. O jei tamstai taip patinka festivalis džiazo, tai rasi ir pinigų susimokėti už jo lankymą. Lai būna tas festivalis, viskas ok, miestui reikia muzikos, bet kodėl tai daroma iš biudžeto lėšų? Ir kodėl būtent džiazo, o ne bliuzo, roko? O gi todėl, kad Grubliauskai įsimylėję džiazą. Tai kaip čia yra? Ateis meras metalistas ir bus metalo festivaliai? Ateis repreris – repo? Už valdiškus pinigus. O tas tamstos pasakymas, kad „Parbėg laivelis” yra „Duokim garo” lygio labai gerai apibūdina ir Palmiros kultūros suvokimo žemą lygį. Snobizmas jai patinka, džiazai visokie, o etninė kulrūra, matai, šlamštas. Influencerė didžioji… Juokas ima.

  11. Anonimas

    Labai mažai prašo…ir iš savivaldybės įmonių nereikia remti jazz, o kaip šiaip skaidrus įmonių valdymas?

    Reply
  12. Ninius

    Tik tiek nedaug? 🙂 Iš Ninos tikėjaus daugiau. Gerai skamba ir „nebeprašyti paramos jazzui”. Bet juk nieks nedraus paramos skirt net ir neprašant 😀

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Politika, Svarbu

Per opozicijos valandą - karšti klausimai  ir rusiškas keiksmas

Per jau antrąją šios kadencijos Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos opozicijos valandą ketvirtadienį svarstant, ar reikia daryti pietų pertrauką, iš posėdžių ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Svarbu, Sveikata

Baimes kėlusiam projektui pritarta vienbalsiai

Klaipėdos meras Arvydas Vaitkus ketvirtadienį miesto Tarybos posėdžio metu dar kartą patikino, jog dėl sumanymo paliatyvios slaugos paslaugas vaikams teikti ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Sportas

Sporto mėgėjams – naujas stadionas 

Klaipėdos savivaldybė skelbia, kad šalia jai priklausančios „Gilijos“ pradinės mokyklos (Taikos pr. 68) atliekami paskutiniai naujo stadiono įrengimo darbai – ...
2024-04-24
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This