Rinkimų finansavimo įdomybės

Politika, Svarbu

Artėjant savivaldos rinkimų finišo tiesiajai „Atvira Klaipėda” sulaukė raginimų dar kartą pasižvalgyti po į uostamiesčio merais norinčių tapti Vytauto Grubliausko ir Arvydo Vaitkaus politinių jėgų rėmėjų sąrašus. Vieniems aktyviems piliečiams kilo klausimų, ar dosnūs Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LŽVS) rėmėjai neviršijo įstatymais numatytų paramos ribų, o kitiems kilo klausimų, ar pažeidimo nepadarė buvęs mero patarėjas Albertas Barauskas.

Rinkimų komitetas „Vytautas Grubliauskas ir komanda” iki šiol yra deklaravęs, kad sulaukė 28 324,55 Eur paramos. Tuo metu identifikuoti, kiek rinkimų kampanijai Klaipėdoje išleidžia LŽVS ar jos kandidatas A. Vaitkus yra neįmanoma, nes juos atstovauja savarankiškas politinės kampanijos dalyvis – visa partija. O jos rinkimams skirtos paramos krepšelis siekia net 559 800 Eur, iš kurių 430 tūkst. atseikėjo partija.

Jau po ažiotažą sukėlusių pirmųjų aukų „Kamineros grupės“ akcininkas Arūnas Tuma (dešinėje) valstiečiams vasarį dviem pavedimais dar paaukojo 8 850 Eur, o Birių krovinių terminalas vadovaujantis Vidmantas Dambrauskas tą patį mėnesį pervedė dar 8 800 Eur. Martyno Vainoriaus nuotr.

Kandidatai gali daugiau

Iki A. Vaitkaus elgesio svarstymo Vyriausioje tarnybinės etikos komisijoje išsirutuliojusi dar sausio pradžioje „Atviros Klaipėdos” aprašyta istorija dėl kandidatais tapusių uostininkų ir su jais susijusių asmenų paramos LŽVS  neatbaidė jų nuo papildomų finansinių indėlių į šios politinės jėgos rinkiminės kampanijos finansavimą.

„Kamineros grupės“ akcininkas Arūnas Tuma partijai vasarį dviem pavedimais dar paaukojo 8 850 Eur, o Birių krovinių terminalas (BKT) vadovaujantis Vidmantas Dambrauskas tą patį mėnesį pervedė dar 8 800 Eur. Pats A. Vaitkus per sausį dviem pavedimais LŽVS skyrė 17 650 Eur.

Fizinis asmuo, per politinę kampaniją kiekvienam savarankiškam politinės kampanijos dalyviui gali paaukoti sumą, ne didesnę nei 10 paskelbto praėjusių kalendorinių metų ketvirto ketvirčio vidutinio mėnesinio darbo užmokesčio (VDMU). Šiuo metu tai yra 8 850 Eur. Tačiau tai nereiškia, kad A. Tuma, V. Dambrauskas ar A. Vaitkus, skirdami dvigubai didesnes sumas, padarė pažeidimus, nes jie patys buvo kandidatai, o pastariesiems savo politinei kampanijai leidžiama skirti iki 20 VMDU dydžių auką – iki 17 700 Eur.

Prie minėtųjų kandidatų pridėjus taip pat į miesto Tarybą LŽVS sąraše kandidatavusio Leonido Bergerio 8 800 Eur auką ir pagrindinio BKT savininko Igorio Udovickio bei jo žmonos Olgos 17 600 Eur aukas, iš viso šie asmenys LŽVS bus skyrę 79 350 Eur.

Nepagailėjo santaupų

„Po ketverių metų darbo su Vytautu Grubliausku esu įsitikinęs, kad būtent jis yra geriausias galimas meras Klaipėdai, bet nusprendęs kandidatuoti su komitetu neturi tokių finansinių resursų kaip partijos”, – teigė Albertas Barauskas. Martyno Vainoriaus nuotr.

Tuo metu „Vytauto Grubliausko ir komandos” aukotojų sąraše klausimų sukėlė faktas, kad šiam komitetui buvęs mero patarėjas A. Barauskas per tris kartus paaukojo 2000 Eur. „Atviros Klaipėdos” skaitytojams kilo klausimų, ar taip nebuvo pažeistas teisės aktų reikalavimas, kad bendra vieno fizinio asmens aukų suma savarankiškiems politinės kampanijos dalyviams per kalendorinius metus negali viršyti 10 proc. jo už praėjusius kalendorinius metus deklaruotų (šiuo atveju – 2017-uosius) metinių pajamų. Klaipėdos savivaldybė skelbia, kad tiek 2016, tiek 2017 m. IV ketvirtį vidutinis mėnesinis mero patarėjų darbo užmokestis neatskaičius mokesčių siekė 1629 Eur, tad esą galėjo būti peržengta leistina riba.

Visgi pats per lapkritį iš pareigų pasitraukęs A. Barauskas tikino, kad šios ribos tikrai neperžengė – esą konsultavosi su buhaltere.

„Taip, šiuo metu vis dar atostogauju, bet turėjau santaupų, kurias buvau deklaravęs. Skyriau šią auką, nes po ketverių metų darbo su Vytautu Grubliausku esu įsitikinęs, kad būtent jis yra geriausias galimas meras Klaipėdai, bet nusprendęs kandidatuoti su komitetu neturi tokių finansinių resursų kaip partijos. Todėl jausdamas ir moralinę pareigą padėti  nusprendžiau paremti maksimaliai, kiek galiu”, – sakė A. Barauskas.

21 Comments

  1. Virginija

    Yra darbai, yra pinigai. Apie juos ir rašoma. Valstiečiams tokia tema yra skausminga, nes tai lyg ir antireklama. Jie turtingi, bet ar bus galingi. Tai parodys kovo 17 d. naktis. Ar Klaipėdoje turtas ir valdžios galios susijungs?

    Reply
  2. ??

    o kaip del nemokamu savivaldybes koncertu ir dūdojimo scenoje? šitas turbūt neieina į skaičius?

    Reply
  3. Kandidatas sušaudymui

    Gerbiamas Martynai ,
    Priimu pastabą . Bet aš darau ir po rinkimų jums tiesiai pasakysiu ką . Jei turit temų ir norit finansavimo , tai neslėpkit jų . Šiandien , tuoj pat išvardinkit temas , tiesiog pavadinimus temų , kurios reikalauja tyrimo . Tai parodys jūsų drąsą ir pasiryžimą . O man bus signalas , kad yra žurnalistas , kuriam verta duoti pinigų , nes jis už tiesą . Ir duosiu – atvirai ir sąžiningai . Nes dabar viskas panašu į tai , kad meras V.Grubliauskas puolam A.Vaitkų . A. Vaitkus taps meru – draskysim V. Grubliauską . Dabar , prieš rinkimus , reikia viską kelti į paviršių , kad žmonės teisingą pasirinkimą padarytų . Aš asmeniškai V. Grubliausko , jei jis nebus išrinktas , nespardysiu . Man žema .

    Reply
    • Martynas Vainorius

      Nesisvaidau žodžiais, už kuriuos negaliu atsakyti. Tikrai turiu ne vieną ir ne dvi temas, kurios reikalauja tyrimų, bet viešinti jų negaliu, visgi egzistuoja profesinė konkurencija – ims dar daugiau resursų turintys kolegos ir padarys. Bet tokie tyrimai reikalauja daug laiko, o mes nuolat dirbame tik du, turime rūpintis ir einamosiomis žiniomis, pranešimų įkėlimu, kad AK būtų gyvas portalas. Tad jei nebus papildomų jėgų (yra labai daug puikių kolegų, bet jiems reikia mokėti algas), tokie tyrimai taip ir gali likti mano sąrašuose… Nieko neslepiame – šiuo metu AK skaito jau daugiau nei 70 000 unikalių skaitytojų per mėnesį. Pridėkim tuos, kurie dar atklysta iš tų pačių IP adresų, turėsime drąsiai 80 000. Jei nors dešimtadalis skirtų eurą per mėnesį, tai jau būtų 8 000 Eur. Iškart ieškau dar vieno kolegos, skiria eurą dar dešimtadalis skaitytojų, kuriam AK TV, rengiam nuolatinius debatus ir t.t. Viską mes čia ištirtume, nes ne pinigai ir pelnas mano variklis, mano variklis visiškai laisvos žiniasklaidos idėja ir misija, bet be pinigų žurnalistai ir jų šeimos nepavalgys… Taigi, viskas bendruomenės (skaitytojų) rankose.
      P.S. Apie draskymus. Lygiai vienodai draskiau ir draskysiu ir Grubliauską, ir Vaiktų bei visus kitus. Kaip lygiai taip pat vienodai rašysiu ir apie visų gerus darbus.

  4. Kandidatas sušaudymui

    Pradžia atsakymo . Yra savivaldybės ir savivaldybės įmonių parama , yra privačių džiazo festivalio rėmėjų (žymiai mažesnė dalis) . Bet yra pagrindinis punktas apie kurį niekas nekalba . Tai yra vienintelė šventė , kurios metu savivaldybė 3 dienoms atiduoda neatlygintinai prekybinius plotus festivalio rengėjams . Visi , kas parduoda alų , suvenyrus moka poniai Ingai . Ir kažkodėl mažesnes žymiai sumas nei tie patys prekybininkai miestui per kitas šventes . Kur ir kaip dingsta skirtumas ? Ir dar . Ar žinot , kad ponia Inga iš rėmėjų pinigų ( tai yra pagrinde iš savivaldybės ) visus metus moka sau 2 000 eurų algą į mėnesį . Kodėl kiti visuomenininkai dirba iš idėjos ? Aš nesuprantu ir nesuprasiu to . Bus daugiau ….

    Reply
    • Klausimas

      Baisu, o kodėl šio fakto niekas neišviešina? Ar yra kokie įrodymai? Kadangi visi žinantys kažką tyli, vietos karaliukai karaliauja toliau ir teigiamo įvaizdžio nesigadina, ar ne?

  5. simona

    Plika akimi galima teigti, kad Vaitkaus ir žaliųjų buvo matoma keturis kartus daugiau nei komiteto. Dar išnešiotos knygutės su kandidatais , kurių bendra vertė apie 40 tūks. Eur., rodo , kad pasišvaistyta pinigais negailint jų. Klausimas- ar dideli pinigai gali laimėti rinkimus? Atsakymas – netrukus.

    Reply
    • A6

      Simona . Ar čia jūs ta blondinė kur su Eligijumi Odesoje . Turiu klausimų Vaitkui , bet meluoti negražu . Nežinau kiek tų knygučių padaryta , bet man irgi įmetė į paštą . Tai atsakingai sakau , kad pagaminti 30 000 tokių lapukų kainuoja apie 900 eurų .

  6. Kandidatas sušaudymui

    Džiazo festivalio sąmata ir ne tokią kompaniją ištraukti gali . Ar žinot kiek ten grynų eurų vaikšto . Kam įdomu , po rinkimų papasakosiu . Ko galvojat meras kryžium gulasi ?

    Reply
    • Jei žinai - sakyk dabar

      Kodėl po rinkimų? Klokit dabar, jei turit informacijos, prieš rinkimus! Kad klaidų visuomenė nepadarytų balsuodama, jei iš tiesų yra kokių negerovių. Kaip sakoma, po mūšio kumščiais nemojuojama 🙂

    • ezys

      jei zinotu, tai ir klotu 😉

  7. FBI

    Įdomu, įdomu, iš kur Albertukas B. gavo tiek pinigėlio paremti savo bosui…

    Reply
    • ezys

      gal is algos, kuria gavo 4 metus ir sekmes atveju dar 4 metus gautu? Jus jo vietoje neinvestuotumete? 😉

  8. Kandidatas sušaudymui

    Gerbiamas Martynai ,
    Pasakei A , pasakyk ir B . Suskaičiavai kiek kas pervedė , suskaičiuok ir kiek kas išleido . Viskas matosi , kainos visiems žinomos . A. Vaitkaus banerių buvo žymiai daugiau – tiesa . O laikraščiai ir portalai mirgėjo nuo V. Grubliausko veiduko . Ar tikrai už tuos 30 000 eurų Meras galėjo pravesti tokio masto politinę reklamą . Turbūt galėjo , nes jis vis dar meras . Sumokėjai už savivaldybės pinigus (tai yra mūsų visų) už reklamą būsimų darbų , kurios net pažymėti nereikia kad tai politinė reklama , pravedei nemokamą koncertą už savivaldybės pinigus Kovo 11 proga , kuriame dar kalbą rėžei ir pagrojai , davei dar grynų ir viskas tvarkoje . O dar – A. Vaitkus atostogose . O V. Grubliauskas už kieno pinigus ir kokiu laiku (turbūt laisvalaikiu) važinėja į Vilnių po Delfi ir TV konferencijas ?
    Girdėjau , kad žurnalistai tikrai mažai uždirba ir net negali skirti pakankamai laiko objektyviems tyrimams . Bet tai užburtas ratas – žmonės jaučia ir nori tiesos ir kol jūs nebūsite objektyvūs nieko nebus – nei žurnalistikos , nei miesto . O taip viskas gerai , tikiu meru jei jis pasakė bus , tai tuo tikiu . Nes per 8 metus pripratau , kad bus . Tiesa nežinau kas ….

    Reply
    • Martynas Vainorius

      Gerbiamas kandidate, sudėkim ant svarstyklių, ką šiame fronte padarė nuolat dirbančių dviejų žmonių AK „redakcija” ir likusios trys, turinčios trigubai-keturgubai didesnius žmogiškuosius resursus (apie finansus net nekalbu). Ką išgalim, tą darom. Norit daugiau, giliau? Lai bent dešimtadalis skaitančiųjų AK pradeda skirti po eurą per mėnesį, pavarysim – ateikit, parodysiu kokį turiu tikrai įdomių temų ir darbų sąrašą. Įsitraukiu į jį ir jazz festivalio prekybos plotus, bet kada padarysiu – nežinau. Ne dėl to, kad nenoriu, negaliu ar bijau, o dėl to, kad toks dalykas kaip sveikata turi ribotus resursus, be to, ne tik miestas man turi rūpėti, bet ir šeima, vaikai, kurie pastaruosius pusantrų metų tėvą nuolat mato tik prie kompiuterio, bet į šeimą parnešantį juokingus pinigus… Taip kad nuo internetinių komentarų, kuriuose reiškiamas susirūpinimas žiniasklaidos ir miesto likimu, pereikite prie mažyčių darbų – euro per mėnesį AK.

    • ezys

      Teisingai, meras neturi atlikti savo tiesioginio darbo, o tai dar zmones pagalvos, kad cia reklama 😀 Ar pries rinkimus ar po rinkimu VISADA ir tikriausiai visi merai dalyvauja renginiuose ypac tokiuose kaip kovo 11 ar vasario 16.
      Taip, straipsniu apie darbus buvo ir net per daug ir pasikartojanciu, bet ju ir reikia, nes juk pastoviai rekiate, kad „meras nieko nepadare” 😉

  9. Vau

    Vien pagal oficialius skaičius Vaitkaus verslo grupuotė sumetė 4 kartus didesnį rinkimų fondą nei Grubliausko komanda. Neskaičiuojant dar Karbauskio šimtatūkstatinės paramos. Tokie pinigai metami, kad užimti valdžią Klaipėdoje. Milijonieriai – pragmatiški žmonės. Tai čia kyla tik vienas klausimas: kam milijonieriams eiti į valdžią, jei už darbą Taryboje net atlyginimas nemokamas? Reikia miesto teritorijų naujiems jų krovinių terminalams???

    Reply
  10. Albertėliui

    Ir durnam turi būti aišku, kad bernelis ne savo pinigus aukojo, o šešelio, kuris neturi deklaruotų pinigų… pačiu ištikimiausiu, kuris 4 metus valgė duoną iš VG rankų tik pasinaudota…labdarys :), nejuokina tegu. Aišku, kad įrodyti neis, kas dėŽutę atnešė

    Reply
  11. ezys

    Na Vaitkaus reklama paskutiniu metu tai i vienus vartus, kur tik paziuresi visur baneriai 🙂 Bent jau ziniasklaida gauna pajamu 🙂

    Reply
  12. Marijua

    Per 8 Grubliauską darbo metus net automobilių aikštelé Naujakiemio g. Buvo įrengta. Dar 80 metų- ir klaipédoje atsiras 10 aikštelių. Visai Naujakiemio gatvei užteks!

    Reply
  13. Marijua

    Kam čia kaltinti Vytautą Grubliauską? Jei vyras pasaké kad padarys, tai vadinasi padarys! Kam kas 8 metus jam priminti ką padaryti reikéjo…

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Sveikata

Pradės projektuoti poliklinikos rekonstrukciją

Uostamiesčio savivaldybė skelbia, kad netrukus bus pradėtas rengti Klaipėdos miesto poliklinikos kapitalinio remonto techninis projektas. Miesto savivaldybė jau baigė konkursines ...
2024-04-18
Skaityti daugiau

Nuomonės

Metai prie Klaipėdos valdžios šturvalo: sėkmės ir nesėkmės

Sėkme reikėtų vadinti pastangas darbuotis atnaujinant daugiabučių namų kiemus, ugdymo įstaigas ir jų aplinką – dėmesio anksčiau tam tikrai stokota. ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

Konsultacijos

Pradeda veikti informacijos apie rinkimus numeris

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) informuoja, kad trečiadienį pradeda veikti trumpasis numeris 1855, kuriuo rinkėjams bus teikiama informacija apie rinkimus. Juo ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This