Rinkimai Klaipėdoje nesibaigė kovo 17 dieną

Nuomonės

Justinas Liubinskas
2019-04-13

Komentarų: 5

Rinkiminės kampanijos metu atidžiau stebintiems įvairius debatus ir politinę reklamą matėsi, kad viena iš žinučių, kurią bandyta įkišt rinkėjams į galvas, buvo „Budinas/liberalai blogi, meras – geras“.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Tai galima buvo išgirst beveik kiekviena proga viešoj erdvėj, tarybos posėdžiuose, debatuose ir netgi reklaminiuose filmukuose. Šitas su vyšniuku ypač smagus.

Sumaniau pažiūrėt antro turo debatus tarp Grubliausko ir Vaitkaus. Jau pačioj pradžioj paskleistas melas, kad liberalai neleido vykdyti administracijos reformos. Žinau, kad tai buvo siūloma paties administracijos direktoriaus dar pačioj pradžioj, liberalai tam niekad nesipriešino ir kaip tik skatino. Deja, nebuvo politinio palaikymo frakcijoje, kuri kadencijos gale suskilo į dvi dalis.

Šiuo atveju nesiimu vertinti, kas konkrečiai dėl to kaltas, tačiau akivaizdu, kad suveikė stipri jėga, nenorėjusi permainų dar praėjusioje kadencijoje. Atrodo, dabar jau to išvengti  nepavyks, nes pats meras apie ją šneka, tad linkiu visiems akylai stebėti, ar ta reforma vyks ir kaip vyks.

Kas toliau? Rinkimus akivaizdžiai laimėjo Grubliauskas ir jo komanda, su tuom reikia pasveikint. Apie pokyčius kalbėjo dauguma komitetų ir partijų, tad rinkiminė situacija „likusiems“ liberalams nebuvo palanki ir jų kvietimas pokyčiams nebuvo rinkėjų įvertintas rimtai. Apie pokyčius kalbėjo ir labai daug klaipėdiečių, rinkėjų, kurių neišgirst nebuvo įmanoma. Deja, daliai jų tie pokyčiai nepasirodė tokie patrauklūs antram ture su Vaitkumi.

Atrodo, rinkimai turėjo baigtis ir vėl visi ramiai grįžt į realybę, tačiau prasidėjo „kadencijos pabaigos konvulsijos“.

Čia ne paskutiniu smuiku griežė ir esamasis vicemeras Artūras Šulcas, kuris prirašė kandžių straipsnių apie visus, išskyrus Grubliausko komandą. Tuo metu, kai sprendėsi iki šiol retai matytas reiškinys – administracijos direktoriaus atleidimas likus vos dviems savaitėms iki kadencijos pabaigos – politologai išsigando net pareikšt nuomonę apie tai.

Na, tada tenka nuomonę rašyt man, šiek tiek besidominčiam ir dalyvaujančiam politikoj. Taigi, šis atleidimas formaliai aiškintas tuo, jog direktorius patvirtino bendrojo plano keitimo koncepciją, bet apie tai nepranešė miesto Tarybai, yra nedarantis įspūdžio rinkiminės kampanijos žinutės užbaigimas. Primenu – „administracijos direktorius blogas, meras – geras“.

Gaila, kad politikams drąsos atsirado tik po rinkimų ir tik likus dviems savaitėms iki naujos kadencijos, kurioje bet kokiu atveju turės būt skirtas naujas direktorius. Kasmet pritardavę ataskaitai, šįkart politikai jai nepritarė, nes rinkimuose direktorius Budinas buvo kitoj stovykloj ir pralaimėjo. Laimėjimas galutinai įtvirtintas.

Na, ir nauja serija dar šiame nesibaigusiame rinkiminiame šou – tai pagaliau paskutiniajame tarybos posėdyje balandžio 12 d. pristatyta mero ataskaita, kuriai praktiškai vienbalsiai pritarta. Vėlgi, kviečiu panagrinėti, kiek ta ataskaita skiriasi nuo administracijos direktoriaus.

Esant normaliems politiniams santykiams turėtų būt einama kartu, petys petin. Šiuo atveju užbaigiami rinkimai, bandant rinkėjams palikt įspūdį, kad meras padarė daug darbų, kurie yra visiškai skirtingi nuo administracijos direktoriaus.

Taigi, kai kuriose savivaldybėse darbą jau pradėjo naujos sudėties tarybos, o rinkimai dabar Klaipėdoj tik eina į pabaigą. Administracija kaip dirbo, taip dirba toliau. Liberalai pralaimėjo rinkimus ir dirbs opozicijoj, tikiuosi, sklandžiai ir konstruktyviai.

Jei išties žinutė „Budinas blogas, meras geras“ būtų turėjusi pagrindo, direktorius turėjo būt atleistas jau senai. Turbūt dabar neturėtume pagrindo priekaištaut seniems-naujiems politikams dėl stabdomų pokyčių. Galbūt turėtume daugiau turinio, galėtume palygint pokyčius, kuriuos būtų atnešęs direktoriaus atleidimas vidury kadencijos ar bent jau ne iškart po rinkimų.

5 Comments

  1. Kas bus nauja auka?

    O tuo metu Klaipėdos savivaldybėje nekantriai laukiama naujo atpirkimo ožio, kurį paskirs direktoriumi ir viskuo paskui kaltins. Juk miesto galva niekada negali būti kalta 😉

    Reply
    • Asai

      Miesto gakva nepakaltinama kaip brezniavas

  2. Cirkas

    Liberalų partijoje meras pralaimėjo tik keliais balsais prieš S.Gentvilą, tačiau spruko iš partijos lyg būtų pralaimėjęs visu 100%. Spruko lyg koks išdavikas, juk beveik pusė partiečių balsavo už jį. Vadinasi viskas buvo suplanuota. Spruko ir kai kurie bendrininkai, kurie dabar jau pateko į tarybą. Miestiečiai savo nedalyvavimu parodė, kad jiems jau niekas nebesvarbu, todėl vos kelių procentų dalyvavimas rinkimuose nieko nebestebina. Matyt protingų žmonių asmenybių segmentas seniai emigravo, liko šališkas elektoratas ir naujokai atvykėliai, kurie nieko net nesuvokia. Tokios ir pasekmės… Turime Briuselio marionetę už virvučių tampomą, bet po galingų tarpininkų konservų sparnu… Miestas pasmerktas….

    Reply
  3. Klaipėdietė

    Sunku nepritarti p. Justinui.Jeigu administracijos direktorius p.S.Budinas toks blogas,tai kodėl miesto tarybos nariams reikėjo tiek laukti,kol visiškai kadencijos pabaigoje galėtų atleisti direktorių.Iš kur tada tie Mero nuopelnai ir geri darbai ,jei administacijos direktorius su savo tarnautojais blogai dirbo ? Ar Meras dirbo uż administracjos direktorių ?! Taip, nemalonu buvo aiškintis žurnalistams dėl mikriukų,matėsi,kad labai susierzinęs buvo.Miestiečiams ir nelabai svarbu kokia yra ta mero kompetencija pagal įstatymą, miestiečiai NORI TVARKOS mieste,nepaisant kas kam priklauso daryti.Netinka administracijos direktoriaus darbas,nereikia laukti ,kol pasibaigs kadencija,kad galima būtų kaltinti uż blogą darbą ir išvaryti pažemintą.Pažemindami S.Budiną, miesto tarybos nariai,kurie taip padarė,žymiai labiau žmonių akyse diskreditavo save ir prieš miestiečius pasirodė esantys kerštingi.Liaudies išmintis byloja:lazda turi du galus ir jūsų laukia nelengva kadencija,esant tokiai trapiai koalicijai.Sėkmės !

    Reply
  4. Anonimas

    Grubliauskas ir jo šutvė pademonstravo labai prastą politinės kultūros lygį, tačiau klaipėdiečiai nesidomi politika, jiems viskas gerai, kol klasco nepaleidžia dulkių ar nepasmirsta pietinė miesto dalis. Tada visi atsibunda ir lieja tulžį. Toks požiūris tik į detales, nematant visumos, niekada ir neišspręs jokių problemų. Tad džiaukitės, klaipėdiečiai, juosteles karpančiu meru ir jam pataikaujančia kompanija, prie kurios dar prisdėjo ir visiškai savo principus pamynę konservatoriai (ir tik dėl to, kad vietinis nevykėlis jų „lyderis” Barbšys gautų vicemero postą).

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Spyglys

Pirtį reikėjo perduoti vaistininkams, o ne teismų vanojamam šoferiui*

„Gal galima būtų sujungti vaistines su pirtimi”, – šaipėsi Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos narys Artūras Razbadauskas ketvirtadienį vykusio Klaipėdos valdžios ...
2024-04-26
Skaityti daugiau

Politika, Svarbu

Per opozicijos valandą - karšti klausimai  ir rusiškas keiksmas

Per jau antrąją šios kadencijos Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos opozicijos valandą ketvirtadienį svarstant, ar reikia daryti pietų pertrauką, iš posėdžių ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Svarbu, Sveikata

Baimes kėlusiam projektui pritarta vienbalsiai

Klaipėdos meras Arvydas Vaitkus ketvirtadienį miesto Tarybos posėdžio metu dar kartą patikino, jog dėl sumanymo paliatyvios slaugos paslaugas vaikams teikti ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This