Vienur verslo atsikrato, kitur – kviečiasi

Svarbu, Verslas

Paskutiniame savo posėdyje 2015-2019 m. kadencijos Klaipėdos miesto taryba nusprendė, kad Savivaldybė administracija turėtų pradėti rengti UAB „Senasis turgus“ įstatinio kapitalo didinimo procedūras ir skelbti aukcioną, kuriame būtų parduodama miestui priklausanti dalis VšĮ  „Klaipėdos jachtklubas“.

„Atvira Klaipėda” jau rašė, jog verslą į senąją turgavietę norima prisitraukti, kad jis padėtų rekonstruoti jos halę, o iš jachtklubo norima pasitraukti, nes įstaiga prisidirbo su PVM grąžinimu ir iš Mokesčių inspekcijos sulaukė milijoninės sąskaitos.

Skaičiuojama, kad Senojo turgaus halės rekonstrukcijai reikia 1,6 mln. eurų. Martyno Vainoriaus nuotr.

Lauks pasiūlymų

Savivaldybės administracija dar pernai rudenį pradėjo brandinti sprendimo projektą dėl „Senojo turgaus” akcijų emisijos. Tokia idėja aiškinta tuo, kad dabar 100 proc. Savivaldybei priklausantis įmonė nebūtų pajėgi įgyvendinti apie 1,4 mln. eurų vertinamo projekto halės rekonstrukcijos projekto.

Iš pradžių buvo nuspręstą siūlyti verslui įsigyti papildomą akcijų emisiją, kuri po šio sandorio sudarytų 38,85 proc. visų akcijų. Pagal šį scenarijų bendrovės įstatinis kapitalas būtų buvęs didinamas 1,1 mln. eurų, išleidžiant 3 793 104 akcijų, kurių vienos kaina 29 centai. Nesulaukus verslo reakcijos vėliau jau buvo nuspręsta siūlyti įsigyti 49 proc. bendrovės „Senasis turgus” akcijų – papildomai išleisti tokios pat vertės 5 737 803 vienetus paprastųjų vardinių akcijų, kurių bendra nominali vertė būtų 1 663 962,87 Eur.

Už tokį sprendimą posėdžio metu pasisakė 19 miesto Tarybos narių, susilaikė – trys (liberalas Audrius Vaišvila, konservatorius Tomas Meškinis ir Nina Puteikienė).

Pasak Savivaldybės administracijos Turto skyriaus vedėjo Evardo Simokaičio, kai tik meras pasirašys sprendimo projektą, jis bus viešinamas ir laukiama verslo pasiūlymų.

„Tai nebus nei aukcionas, nei konkursas, nes bus deramasi ir dėl investavimo, strategijos. Galbūt verslas pageidaus ir mažiau akcijų. Savivaldybės administracija koordinuos visą šį procesą, o galutinį sprendimą turės padaryti miesto Taryba, nes turės būti tvirtinama ir akcininkų sutartis”, – sakė E. Simokaitis.

Bandys parduoti

VšĮ „Klaipėdos jachtklubas”, iš kurios dabar nori pasitraukti savivaldybė, ištakos siekia 1994 metus, kai Sporto draugijos „Žalgiris” Klaipėdos miesto taryba įregistravo personalinę įmonę Klaipėdos buriavimo centras. 2005 m. pradžioje įmonė buvo pertvarkyta į  viešąją įstaigą „Klaipėdos jachtklubas”,  kurio vieninteliu dalininku buvo Lietuvos sporto draugija „Žalgiris”.

„Klaipėdos jachtklubo” nuotr.

Po metų vieninteliu įstaigos savininku tapo UAB „Dommo Nerija” (tuo metu po 50 proc. jos akcijų valdė AB „Invalda” ir koncerno „MG Baltic” įmonė „MG valda”). 2008 m. birželį miesto Taryba sutiko perimti vieną iš dviejų jai dovanojamų šios VšĮ dalininkų dalių. Miesto atėjimas į šią įstaigą aiškintas tuo, kad jachtklubas gautų uostelio statusą ir galėtų pretenduoti į ES paramą.

2010 m. „Klaipėdos jachtklubas” gavo 14,669 mln. litų (4,24 mln. eurų) neįskaitant PVM ES paramą Smiltynės jachtų uosteliui rekonstruoti. Jau vėliau Mokesčių inspekcijai atlikus patikrinimą buvo nustatyta, kad 2011-2014 m. įstaiga nepagrįstai į ataskaitas įtraukė 2,945 mln. litų (852 tūkst. eurų) pirkimo, susijusio su rekonstrukcija, PVM, ir be pagrindo susigrąžino tokią jo sumą. Tokia išvada grindžiama faktu, kad „Klaipėdos jachtklubas” sukurtą infrastruktūrą po konkurso iki 2025 metų perdavė naudotis UAB „Solarstreet” (dabar – UAB “Smiltynės jachtų uosto operatorius”) tik už administracinį mokestį – vidutinį šalies darbo užmokestį plius PVM – ir nevykdo jokios kitos komercinės veiklos.

Už tokius veiksmus Klaipėdos apskrities valstybinė mokesčių inspekcija pernai nurodė įstaigai sumokėti visą susigrąžintą PVM, sumokėti 307 tūkst. eurų delspinigių ir 85 tūkst. eurų baudą. Įstaiga tokį sprendimą iš pradžių skundė Mokestinių ginčų komisijai, bet nieko ten nepešė. Tad dabar savo veiksmų pagrįstumą bando įrodyti teisme.

Kartu planuojami ir veiksmai tam atvejui, jei visgi teisinis ginčas būtų pralaimėtas. Privatus dalininkas Savivaldybei pasiūlė pritarti „Klaipėdos jachtklubo” reorganizavimui, kai prie jo būtų prijungiamas UAB „Smiltynės jachtų uosto operatorius”. Vienintelis pastarosios akcininkas yra UAB „Perspektyvūs verslo sprendimai”, kurią valdo vienintelė akcininkė Juliana Rimko. Tačiau Savivaldybės administracija politikams pasiūlė rinktis kitą kelią – aukciono būdu parduoti savo dalį ir trauktis iš „Klaipėdos jachtklubo”, nors tokiu atveju yra tikimybė, kad įstaiga neteks vidaus vandenų uosto ir prieplaukos statuso.

Nors miesto Tarybos Kolegija šį sausį buvo išsakiusi norą, kad prieš priimant sprendimą būtų atliktas ir auditas, kad būtų aišku, ar Savivaldybės administracija elgėsi teisingai, jo išvadų Taryba nusprendė nebelaukti.

Kai konservatoriai T. Meškinis ir Arūnas Barbšys teiravosi, ar savivaldybei negresia atsakomybė dėl įstaigos skolų, E. Simokaitis tikino, kad „dalininkai ir įstaiga yra atskirti dalykai”, esą visi įsipareigojimai yra atskirti nuo dalininkų. Tačiau Klaipėdos apskrities valstybinės mokesčių inspekcijos viršininkas Audrius Morkūnas „Atvirai Klaipėdai” buvo komentavęs, kad „VŠĮ nemokumo paskelbimo atveju išlieka galimybė nukreipti skolų išieškojimą iš dalininkų asmeninės nuosavybės”.

Opozicijos atstovė N. Puteikienė siūlė, kad tarp dalies pardavimo sąlygų atsirastų ir įsipareigojimas užtikrinti sąlygas būtinas, vaikų buriavimo mokyklai atsirasti „jachtklubo apimtyje”, tačiau E. Simokaitis išreiškė įsitikinimą, kad to esą negalima prašyti iš potencialaus pirkėjo.

Visgi į pardavimo sąlygas, „jei bus teisinės galimybės” bus bandoma įrašyti sąlygą dėl dabartinės veiklos tęstinumo.

„Tų kratinių vis tiek niekam kitam nepanaudosi”, – savo ruožtu replikavo Rimantas Taraškevičius.

Už sprendimą „Klaipėdos jachtklubas“ dalininko teisių pradinė kaina turi būti ne mažesnė kaip 8 688,6 Eur balsavo 17 miesto Tarybos narių, susilaikė penki: A. Barbšys, Rimantas Didžiokas, T. Meškinis, N. Puteikienė ir Alfonsas Vildžiūnas.

Šiuo sprendimu teisę vykdyti pardavimo procedūras ir sudaryti dalininko teisių pirkimo ir pardavimo sutartį buvo suteikta Savivaldybės administracijos direktoriui.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu, Unikali urbanistinė istorija

Klaipėdos statybos objektas Nr. 1: didžiulės taršos, aistrų ir neatsakytų klausimų istorija V 

„Atvira Klaipėda“ cikle „Urbanistiniai jubiliejai” baigia pasakoti apie Klaipėdos naftos terminalo raidą ir jo įtaką miestui. Paskutinėje tam skirto rašinių ...
2024-04-27
Skaityti daugiau

Svarbu, Verslas

Senąją pirtį valdys transportininkai

Klaipėdos miesto taryba ketvirtadienį pritarė mero siūlymui reorganizuoti  UAB „Vildmina“, valdančią pirtį Trilapiop gatvėje, prijungiant ją prie savivaldybės bendrovės „Klaipėdos ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Fotoreportažai, Verslas

Klaipėdos pramoninkams vadovaus Rimantas Juška 

Klaipėdos pramonininkų asociacija (KPA) ketvirtadienį vykusiame visuotiniame susirinkime išsirinko savo naują vadovybę. Martyno Vainoriaus nuotr. Dvi kadencijas – ketverius metus ...
2024-04-11
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This