Dramos teatre – gyvybes gelbstintis prietaisas

Fotoreportažai, Svarbu, Sveikata

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Klaipėdos dramos teatre ir jo apylinkėse besilankantys žmonės nuo šiol gali jaustis saugesni – šioje kultūroje mekoje yra širdies defibriliatorius, kurį panaudojus laiku yra didelė tikimybė išgelbėti žmogų nuo staigios širdies mirties.

Naudotis Lietuvos širdies asociacijos dovanojamu prietaisu teatro kolektyvą apmokė Klaipėdos jūrininkų ligoninės medikai, akcentavę, kad nors pats defibriliatorius yra itin paprastai naudojamas prietaisas, bet jei nebus žmonių, sugebančių jį operatyviai panaudoti, jis bus visiškai bevertis.

Aparatas automatiškai analizuoja situaciją ir sprendžia, ar reikės elektros impulso, visas komandas duoda lietuvių kalba. Algirdo Kubaičio nuotr.

Jūrininkų ligoninės gydytoja kardiologė, minėtosios asociacijos Klaipėdos skyriaus vadovė Rūta Raugelienė sakė, kad staigių mirčių yra, buvo ir bus, net pažangi XXI amžiaus medicina prieš jas yra bejėgė.

„Tikimybė išgyventi patyrus širdies mirtį yra tik iki 10 procentų, o pradėjus ankstyvą gaivinimą ta tikimybė padidėja iki 45 procentų”, – sakė ji.

Ligoninės I kardiologijos skyrius vedėja Dalia Jarašūnienė antrino, kad širdies mirtis yra kaip audra, kuri gali praeiti, jei laiku padedama, o atgaivintas žmogus gali ir toliau sėkmingai gyventi.

„Kiek ir tarp medikų būna pasimetimo, blaškymosi, todėl reikia komandinio darbo, kad nebebūtų pasimetimo arba reikia žinoti, ką daryti, kai esi vienas. Ir vis kartoti tai”, – sakė medikė.

Klaipėdos jūrininkų ligoninės Anesteziologijos-intensyvios terapijos skyriaus vedėjas Nerijus Klimas juokavo, kad teatras nuo šiol atsiduria interesų konflikto zonoje, nes kiekvieno aktoriaus svajonė yra numirti scenoje, o šis prietaisas yra skirtas pakirpti tokiai svajonei sparnus.

„Šiuo prietaisu galima atkurti širdies skilvelių virpėjimą. Paprastai greitoji atvykta per 8-15 minučių, bet jau po 4 minučių tokiu atveju prasideda smegenų pažeidimai. Siekiamybė atlikti pirmą impulsą yra per tris minutes”, – sakė jis.

Medikai akcentavo, kad defibriliatorių reikia naudoti tada, kai žmogus nekvėpuoja, bet tikrai nieko blogo nebus, jei jei jo elektrodai bus pridėti prie sąmonę praradusio žmogaus ir kitu atveju – aparatas automatiškai analizuoja situaciją ir sprendžia, ar reikės elektros impulso, visas komandas duoda lietuvių kalba.

N. Klimas sakė, kad uostamiestyje jau yra sėkmingų tokio aparato panaudojimo pavydžių. Prieš keletą metų vienoje baldų gamykloje 42 metų vyrą kolegos darbininkai patys atgaivino su tokiu prietaisu, jam buvo diagnozuotas ūmus miokardo infarktas, bet be jokio neurologinio pažeidimo.

D. Jarašūnienės duomenimis, Klaipėdoje šiuo metu yra 13 defibriliatorių. Nors jiems didelės priežiūros nereikia, tačiau vis tiek turi būti atsakingas žmogus, kuris stebėtų ir iki keleto metų tarnaujančių baterijų būklę. Elektrodai yra vienkartiniai, po kiekvieno panaudojimo turi būti atlikta vidutiniškai apie 2 000 eurų kainuojančio aparato techninė apžiūra.

Anot D. Jarašūnienės, Sveikatos apsaugos ministerija planuoja nupirkti 120 viešoms vietoms skirtų  defibriliatorių, tačiau bent jau prieš porą mėnesių Klaipėda į šį projektą nepateko, nes turėjo žemus mirtingumo dėl širdies problemų rodiklius.

„Galėtų būti teisės aktai, kad dirbant tam tikram skaičiui darbuotojų ar renkantis žmonių privalo būti defibliuratorius, kaip kad yra įpareigojimai pastatui turėti priešgaisrinę signalizaciją” , – sakė ji.

Dramos teatro vadovas Tomas Juočys sakė, jog specialiais lipdukais bus skelbiama informacija apie įstaigoje esantį defibliuratorių, kartu bus ir telefono numeris, kad budintis atsilieptų ir esant poreikiui iškart bėgtų su juo į nelaimės vietą.

Pasak T. Juočio, vien teatre per metus apsilanko apie 60 tūkst. žmonių, o kiek dar daug jų būna aikštėje vykstančių renginių metu.

Bendrovė „Lidl Lietuva“ pernai vasarį buvo pranešusi, kad visose jos valdomose parduotuvėse yra įrengti išoriniai automatiniai širdies defibriliatoriai.

Algirdo Kubaičio nuotr.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_gallery interval=”5″ images=”79110,79111,79112,79113,79114,79115,79116,79109,79117,79118,79119,79120″ img_size=”gallery”][/vc_column][/vc_row]

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kultūra

„TheATRIUM“ atveš pasaulinio garso teatro kūrėjų darbus 

Prireikė aštuonerių metų, kad teatro festivalis nedidelėje šalyje ir nedideliame mieste nekeltų dvejonių net ir didžiausių pasaulyje teatro festivalių graibstomoms ...
2024-04-24
Skaityti daugiau

Fotoreportažai, Kultūra

„Mūzos“ apdovanojimas - Eglei Barauskaitei

Šeštadienį vakare į Klaipėdos dramos teatro spektaklį „Fragmentas“ susirinkę žiūrovai tapo tradicinio „Mūzos“ apdovanojimo teikimo ceremonijos liudininkais. Jau eilę metų ...
2024-04-13
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės, Svarbu

Teises pragėręs kapelionas prašo teismo malonės 

Vieną šių metų vasario sekmadienį lengvai išgėręs prie vairo sėdęs ir policijai pakliuvęs Jūrininkų ligoninės kapelionas ir Palangos Švč. Mergelės ...
2024-04-13
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This