Smarvė: prokurorai nepagrįstai atsisakė ginti viešąjį interesą

Miestas

Uostamiesčio savivaldybė pranešė, kad Klaipėdos apylinkės teismas panaikino Klaipėdos apygardos prokuratūros nutarimus, kuriais buvo atsisakyta ginti viešąjį interesą dėl nemalonių kvapų pietinėje miesto dalyje. Prokuratūros sprendimą teismui buvo apskundęs Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas.

Martyno Vainoriaus nuotr.

„Prokuratūros įsijungimas į šį procesą yra be galo svarbus ir reikalingas, tad tikiuosi, kad po teismo sprendimo prokurorai į taršos problematiką pasigilins gerokai nuodugniau. Mums reikalinga ne konfrontacija, o pajėgų suvienijimas siekiant apsaugoti gyventojų teisę į švarią ir saugią aplinką“, – pranešime cituojamas Klaipėdos meras.

Į Klaipėdos apygardos prokuratūrą prašydamas ginti viešąjį interesą V. Grubliauskas kreipėsi dar praėjusių metų rugsėjo pradžioje. Dėl nemalonių kvapų problemos į prokuratūrą buvo kreipusis ir pietinės miesto dalies gyventojų iniciatyvinė grupė, tačiau prokuratūra ginti viešąjį interesą pagal abu šiuos skundus atsisakė. Tokį sprendimą meras apskundė Klaipėdos apygardos prokuratūros vyriausiajam prokurorui, tačiau šis nutarimo nepakeitė. Galiausiai vyriausiojo prokuroro sprendimas buvo apskųstas Klaipėdos apylinkės teismui, kuris mero skundą tenkino ir prokurorų nutarimus panaikino.

Teismo nuomone, prokuratūroje nebuvo atliktas pakankamas tyrimui reikšmingų visų aplinkybių nustatymas, nebuvo analizuotos ir vertintos kompetentingų institucijų, atlikusių įmonių patikrinimus taikytos priemonės dėl nustatytų pažeidimų, jų proporcingumas, adekvatumas ir efektyvumas. Taip pat nebuvo vertintas ir valstybės bei savivaldybių kompetentingų institucijų atliekamų patikrinimų dažnumas ir jų pakankamumas, netirtas įmonių, vykdančių veiklą Dumpių k., Klaipėdos rajone, taip pat įsikūrusių Klaipėdos laisvosios ekonominės zonos teritorijoje, taikomų taršos šaltinių išmetamų į aplinkos orą teršalų monitoringo egzistavimas bei jo efektyvumas.

Klaipėdos apylinkės teismo nutartis per 7 dienas nuo jos nuorašo gavimo dar gali būti skundžiama.

Šiame teisme dar nagrinėjamas asociacijos „Klaipėdiečių iniciatyva už demokratiją ir ekologiją” skundas dėl analogiško prokurorų sprendimo, priimto išnagrinėjus prašymą ginti viešąjį interesą dėl taršos šiaurinėje ir centrinėje miesto dalyje.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas

Dabartiniai vicemerai uždirba ženkliai daugiau

Trijų Klaipėdos vicemerų mėnesiniai atlyginimai šių metų pirmą ketvirtį vidutiniškai buvo 5679 eurai neatskaičius mokesčių. O pernai metais šie pareigūnai ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

Spyglys

Eksmeras užsigeidė atsivesdinti Sporto skyriaus vedėją*

„Tikiuosi, neateisime iki tokios stadijos, kad reikės prašyti administracijos direktoriaus, kad atvesdintų jus į virtualią komiteto posėdžio erdvę”, – taip ...
2024-04-13
Skaityti daugiau

Sportas, Svarbu

Konfliktų draskomo „Viesulo” vadovo darbą meras vertina gerai

„Kiekvienas vadovas turi dar ir savo vadovą, išskyrus aukščiausiąjį miesto vadovą, nes jam vadovo nebėra”, – taip Klaipėdos miesto tarybos Kultūros, ...
2024-04-11
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This