Dėl buvusio komisariato komplekso – dar vienas kreipimasis

Miestas, Svarbu

Įkandin asociacijos „Klaipėdos kultūros bendruomenė” į prezidentę, Seimo pirmininką, premjerą ir Seimo kultūros komiteto pirmininką dėl buvusio Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato komplekso kreipėsi ir Lietuvos piliečių sąjunga.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Skirtingai nei menininkai, šį dar ir merui bei tai pačiai asociacijai skirtą kreipimąsi pasirašę penki asmenys tvirtina, kad „pirminės funkcijos pratęsimas yra būtina sąlyga Klaipėdos istorinio centro istorinių prasmių tęstinumo atgaivinimui”.

„Esame susirūpinę, jog šis pastatas yra kultūros vertybių registre (kodas 30634) ir bet kokie rekonstrukcijos darbai pagal reglamentuotą paveldo tvarkybos tvarką bus brangūs ir per dideli Klaipėdos miesto savivaldybei, kuriai tokio objekto restauracijos lėšos ir pritaikymas menininkų veiklai būtų per daug nuostolingos. Todėl visiškai nepritariame, jog šis pastatų kompleksas atliktų ne pagal pirminę funkciją, bet kultūrinės paskirties veiklą. Pastarajai būtų galima pritaikyti kitus esančius ar galimus atkurti objektus, pvz., muitinė prie Dangės upės, Linų svarstyklės, Biržos tiltas ir t.t… Manome, kad Klaipėdos miesto savivaldybė galėtų skirti didesnį finansavimą miesto istorinės dalies tvarkymui, rekonstrukcijai bei atkūrimui vietoje planuojamų investicijų į Teismo rūmų ir kalėjimo komplekso pritaikymą kultūrinei paskirčiai”, – rašoma kreipimesi.

Anot jo autorių, paskelbtos galimos restauracijos vizualizacijos „prieštarauja rūmų autentiškumo išsaugojimui, galimas pastato struktūrų keitimas menkintų istorinę ir paveldinę reikšmę”.

„Atkreipiame dėmesį, jog įkūrus kultūros įstaigą, kuri privalėtų nuolatos prižiūrėti šį kompleksą, reikės nuolatinių dotacijų iš Klaipėdos miesto savivaldybės metinio biudžeto, kuris nėra labai didelis, žiūrint pagal poreikius miestui. Papildomas pastatų išlaikymas savivaldybei būtų nuostolingas ekonominiu atžvilgiu. Remiame Vyriausybės sprendimą atkurti istorinio komplekso pirminę funkciją. <…> Taip pat manome, kad valstybė, turinti pakankamus finansinius išteklius, pajėgi rekonstruoti Teismo rūmų ir kalėjimo kompleksą. Valstybinės įstaigos įsikūrimas taip pat atgaivintų aplinką, smulkųjį verslą, aptarnaujančias įstaigas, išsaugotų istorinį kompleksą, sustiprintų teisingumo institucijos įvaizdį, reprezentatyvumą, objekto tapatumo tęstinumą senojoje istorinėje Klaipėdos miesto dalyje”, – rašo kreipimosi autoriai.

Jų nuomone, kultūros įstaigos įsikūrimas „sukeltų neigiamą šalutinį poveikį dėl pastatų autentiško išsaugojimo dėl finansinio stygiaus, ignoruotų klaipėdiečių interesą, menkintų teisingumo institucijų įvaizdį mieste, įvestų miglotą padėtį ateityje”.

„Esame susirūpinę, jog Klaipėdos istorinėje miesto dalyje beveik nebėra stambių valstybinių arba privačių įstaigų, kurios turėtų stiprų finansinį užnugarį. Mes siūlome tiek menininkams, tiek Klaipėdos miesto savivaldybei susitarti dėl vietų trūkumo menininkų poreikiams kompensavimo, atstatant kitus, čia jau minėtus, svarbius miesto senajai daliai objektus, kurie būtų patogesni, kuriant naują vidinę struktūrą, tačiau atkuriant identiškas senąsias paveldines reikšmes. Svarbu būtų ir tai, kad miestas taip galėtų susigrąžinti senajai miesto daliai svarbius pastatus, kurie buvo sunaikinti II pasaulinio karo metu arba sovietmečiu. Todėl prašome visų kompetentingų institucijų kultūros ir meno darbuotojų poreikiams suformuoti žemės sklypą, kur būtų atkuriamas sunaikintas architektūrinis objektas numatytos lėšos atkūrimo darbams”, – teigia raštą pasirašiusieji Benas Volodzka, Dionyzas Varkalis, Povilas Monius, Dainius Elertas ir Vacys Vaivada.

2 Comments

  1. Tai pareikalaukit

    LR departamento kad vietoje kasmet Lietuvoje atstatomų žydų getų ar štampuojamų kiekviename bažnytkaimyje atminimo lentų finansuotų štai tokius objektus. ,,Esame susirūpinę..” ,,atkreipiame dėmesį..”.Ką tokia rašlaiva gali sudominti?Rūpinkitės į sveikatą ir toliau. Ir ko iš tiesų nori šie asmenys? Pašnekėti kažkam kad štai žiūrėkite kaip blogai vai kaip blogai? Nusispjaut valdžioms į tokius kreipimus iš aukšto kalno.

    Reply
  2. Julija

    Klaipedai reikia tvarkytis tai ka turi.tegu investuoja miesto valdzia i svietimo istaigu remontus, renovacijas, tegu rupinasi savo miesto zmoniu ir ju vaiku gerove daugiau. O ir nauja mokykla miestui reiketu pasistatyti….

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu, Unikali urbanistinė istorija

Prieš 50 metų išgelbėta rotušė kol kas stūkso nežinioje

Lygiai prieš pusę amžiaus tuometinio kultūros ministro pavaduotojo surašytas raštas liudija, kad sovietmečio bujojusio vokiškojo miesto laikotarpio paveldo griovimo vajaus ...
2024-02-18
Skaityti daugiau

Miestas

Kviečia jaunimą į žygį su deglais

Jauni klaipėdiečiai kviečiami atvykti į Lietuvos piliečių sąjungos organizuojamą šventinį vakaro renginį – „Sausio 15 – osios garbė – Jaunimo ...
2024-01-10
Skaityti daugiau

Klaipėdos/Mažosios Lietuvos istorija, Svarbu

Dionyzą Varkalį įamžins atminimo lenta

Klaipėdos savivaldybės Žymių žmonių, istorinių datų, įvykių įamžinimo ir gatvių pavadinimų suteikimo komisija penktadienį vienbalsiai palaimino Lietuvos piliečių sąjungos iniciatyvą ...
2023-12-01
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This