Prokurorės ir verslininko nepasigailėjo ir Aukščiausiasis Teismas

Kriminalai ir nelaimės

Buvusi prokurorė Rita Aliukonienė, pasinaudodama savo pažintimi su Lietuvos Aukščiausiojo Teismo (LAT)  teisėju ir deklaruodama Arūnui Cicėnui tariamą įtaką jam, susitarė ir pažadėjo per jį priimti, o A. Cicėnas, pasinaudodamas savo pažintimi su bylos baigtimi suinteresuotu asmeniu ir tariama R. Aliukonienės įtaka LAT teisėjui, pažadėjo R. Aliukonienei pareikalauti iš šio asmens kyšio neva Lietuvos Aukščiausiojo Teismo teisėjui už tai, kad šis paveiktų Darbo partijos bylą nagrinėjančią teisėjų kolegiją ir jos priimamą sprendimą, kad jis būtų palankus vienam iš toje byloje nuteistųjų. Taip pat susitarė ir rengėsi pareikalauti iš suinteresuoto bylos baigtimi asmens ne mažiau kaip 15 tūkst. Eur dydžio kyšio už savo pastangas paveikiant LAT teisėją.

LAT konstavo,, kad Rita Aliukonienė ir Arūnas Cicėnas nuteisti pagrįstai. Martyno Vainoriaus nuotr.

Tokį kaltinimą ir pirmosios instancijos – Klaipėdos apygardos teismo sprendimą patvirtino LAT, kuris visgi praneša pakeitęs apeliacinės instancijos teismo nuosprendį. Mat pastarasis nustatė, jog kaltinamieji ne tik susitarė pareikalauti iš suinteresuoto asmens už jųdviejų pastangas paveikiant teisėją, bet ir pareikalavo kyšio iš suinteresuoto bylos baigtimi asmens.

Lietuvos Aukščiausiojo Teismo išplėstinė septynių teisėjų kolegija pašalino apeliacinės instancijos teismo nustatytą aplinkybę, kad vykusių susitikimų metu su suinteresuotu bylos baigtimi asmeniu iš pastarojo už pastangas paveikiant teisėją vienas iš nuteistųjų pareikalavo ne mažesnio kaip 15 000 Eur dydžio kyšio.

„Pašalinusi šią aplinkybę, teisėjų kolegija konstatavo, kad nuteistųjų veiksmai neatitinka baigtos nusikalstamos veikos požymių, todėl veiką perkvalifikavo kaip nutrūkusią rengimosi stadijoje. Atitinkamai perkvalifikavusi veiką išplėstinė teisėjų kolegija sprendė bausmės skyrimo klausimą ir, atsižvelgdama į tai, kad nuteistųjų nusikalstami veiksmai nutrūko rengimosi stadijoje, įvertinusi kitas aplinkybes, turinčias reikšmės skiriant bausmę, kiekvieno iš bendrininkų nustatytą skirtingą veiksmų aktyvumą, taip pat įstatymų nustatytas kasacinės instancijos teismo įgaliojimų ribas, nuteistiesiems skyrė apeliacinės instancijos teismo jiems nustatytas laisvės atėmimo bausmes, nekeitė bausmių dydžio, atidėjo bausmių vykdymą, R. Aliukonienei taip pat uždraudė dirbti valstybės tarnyboje”, – rašoma ketvirtadienį išplatintame LAT pranešime.

Ši Lietuvos Aukščiausiojo Teismo nutartis yra galutinė ir neskundžiama.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kriminalai ir nelaimės

Prokuratūra: apie išteisinimus korupcinėse bylose

Viešojoje erdvėje vykstant diskusijai apie esą politikų kišimąsi į prokuratūros veiklą bei skelbiant apie neva dažnus išteisinimus korupcinio pobūdžio bylose, ...
2019-05-03
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės

Prokurorei ir verslininkui teistumo išvengti nepavyko

Lietuvos apeliacinis teismas praneša išnagrinėjęs Klaipėdos apygardos prokuroro ir Klaipėdos apygardos teisme nuteistųjų Ritos Aliukonienės ir Arūno Cicėno gynėjų apeliacinius ...
2018-11-28
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės

Prokurorė ir verslininkas nuteisti lygtinai

Pirmadienį Klaipėdos apygardos teismas priėmė sprendimą didelį rezonansą visuomenėje sukėlusioje prekybos poveikiu byloje – lygtinėmis bausmėmis nuteisė buvusią Vilniaus apygardos ...
2018-03-19
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This