Dainius Kepenis: „Verslo interesai neturi būti aukščiau nei gyventojų teisėtas lūkestis į sveiką ir švarią aplinką“

Politikų tribūna

Klaipėdoje išrinktas parlamentas, Sveikos gyvensenos komisijos pirmininkas Dainius Kepenis tikina, jog Seime ir Vyriausybėje dedamos visos pastangos, siekiant padėti klaipėdiečių ir Klaipėdos rajono gyventojų šeimoms, „kurios yra priverstos gyventi kenksmingomis sąlygomis”.

„Visų šių įstatymų pokyčių tikslas – nemalonios, potencialiai sveikatai žalingos taršos eliminavimas iš gyvenamųjų miestų ir rajonų erdvių”, – sako Dainius Kepenis. Martyno Vainoriaus nuotr.

Seimo nario teigimu, joks verslas ir jo interesai neturi būti aukščiau už teisėtus žmonių lūkesčius gyventi sveikoje ir visoms amžiaus grupėms palankioje aplinkoje, todėl jis ragina kolegas Seimo narius palaikyti Klaipėdos bendruomenės kartu su Aplinkos apsaugos ministerija parengtus ir dar ruošiamus projektus, kurie reguliuos orą teršiančių įmonių veiklą.

Reaguojant į problemas yra keičiami Aplinkos apsaugos valstybinės kontrolės įstatymas (AAVKĮ), Mokesčio už aplinkos teršimą įstatymas (MATĮ), Aplinkos apsaugos įstatymas (AAĮ), Aplinkos monitoringo įstatymas (AMĮ).

„Socialiai atsakingas verslas yra fundamentinė siekiamybė. Be to, kiekvienas verslo subjektas turi laikytis veiklos leidimuose išduotų sąlygų, Lietuvos Respublikos įstatymų. Įstatymas negali būti grįstas interpretacijomis. Nepaisant to, Klaipėdos miesto ir rajono gyventojus daugelį metų, ypač šiltuoju metų laiku, pasiekia ypač nemalonūs, potencialiai sveikatai žalingi kvapai. Aplinkos ministerijos, Klaipėdos miesto bei rajono bendruomenių inicijuojamomis aplinkos apsaugos ir kitų įstatymų pataisomis siekiama didinti taršių, potencialiai sveikatai žalingų gamybinių objektų kontrolę bei suteikti daugiau įrankių šių objektų priežiūrą vykdančioms valstybės institucijoms. Visų šių įstatymų pokyčių tikslas – nemalonios, potencialiai sveikatai žalingos taršos eliminavimas iš gyvenamųjų miestų ir rajonų erdvių”, – pranešime spaudai cituojamas  Seimo narys.

Planuojamais įstatymų projektais yra numatyta ženkliai didinti baudas už taršių įmonių pažeidimus, didinti tašos mokesčius, griežtinama taršia veikla užsiimančių įmonių kontrolė.  Pavyzdžiui, AAVKĮ projektu numatoma įtvirtinti, jog Aplinkos apsaugos agentūros darbuotojai be išansktinio įspėjimo bet kuriuo paros metu turi teisę patekti į pavedime nurodytą teritoriją, o asmenys, kurių  valdomoje ar objekte yra taršos šaltinis, turi leisti jiems patektį į teritoriją. Siūloma, jog laboratorinių tyrimų išlaidas, jeigu yra nustatomi pažeidimai, apmokai teršėjas.

AAĮ projektu sugriežtinama TIPK ir taršos leidimų išdavimo tvarka. Vienas pavyzdžių – jeigu 2 kartus per metus pažeidžiamos TIPK  sąlygos, susijusios su neteisėtu teršalų išmetimu, atliekų sudarymu, laikymu ar apdorojimu, TIPK leidimai yra koreguojami.

MATĮ projektu ženkliai didinami taršos mokesčiai. AMĮ projektu siekiama nustatyti, kad ūkio subjektų aplinkos monitoringo programoje numatytus laboratorinius tyrimus ir matavimus galės atlikti tik akredituotos laboratorijos.

3 Comments

  1. Ala

    Ačiū D.Kėpeniui.tokiu sėimo nariu butu daugiau.mūsų gyvenimas pagerėtu.

    Reply
  2. Aldona

    Šaunuolis ,Dainiau. Tu pirmas seimo narys ,kuriam rūpi rinkėjai. Sėkmės . Tu priminei rinkėjasm , koks turi būti jų atstovas seime.

    Reply
  3. Elena

    Ačiū , ponui seimo nariui . Man toks įspūdis , kad klaipėdiečiai turi pirmą seimo narį , kuriam rūpi ir kuris DIRBA , kad mes gyventume kiek galima švaresniame mieste ;taršos ir smarvės atžvilgiu . O ką tiek metų kiti mūsų išrinktieji ? Liko sulaukti balsavimų ir pavardžių tų , seimo narių , kurie buvo prieš . Pagarba ponui Kepeniui ir sėkmės .Per sekančius rinkimus taip pat balsuosiu už Jus , nes matau pačio pastangas ir rūpestį klaipėdiečių gyvenimo kokybe .

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Aplinkosauga, Svarbu

Klaipėdoje - didelė tarša kietosioms dalelėmis (atnaujinta)

Uostamiestyje, Šilutės plente esanti taršos matavimo stotelė antradienį fiksuoja daugiau nei dvigubai didesnį už leistiną kietųjų dalelių kiekį ore, o ...
2024-04-02
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės

„Grigeo Klaipėda“ byloje - dar du prašymai

Šiaulių apygardos teismas penktadienį apklausė du papildomai pašauktus į teisiamąjį posėdį naujus liudytojus AB „Grigeo Klaipėda“ Kuršių marių taršos byloje. ...
2024-03-29
Skaityti daugiau

Uostas ir jūra

Kariuomenė padeda šalinti naftos teršalus Baltijos jūroje

Trečiadienį Lietuvos kariuomenė gavo pranešimą iš akcinės bendrovės „Orlen Lietuva“, kad prie Būtingės naftos terminalo plūduro, baigiant tanklaivio krovą nutrūko ...
2024-02-07
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This