Paaiškėjo naujieji Klaipėdos kultūros magistrai

Kultūra, Svarbu

Antradienio popietę susirinkusi uostamiesčio mero potvarkiu sudaryta komisija išrinkto naujuosius Klaipėdos kultūros magistrus.

Jais tapo violončelininkas, Klaipėdos kamerinio orkestro meno vadovas Mindaugas Bačkus ir Klaipėdos dramos teatro aktorė Regina Šaltenytė-Reklaitienė.

Regina Šaltenytė-Reklaitienė ir Mindaugas Bačkus.

Magistrai renkami slaptu balsavimu, jo rezultatai neviešinami. Pagal miesto Tarybos dar 2004 m. patvirtintą tvarką, magistro vardas suteikiamas sulaukus 2/3 posėdyje dalyvavusių komisijos narių balsais. Kiekvienais metais gali būti suteikti ne daugiau kaip trys tokie vardai.

Su M. Bačkumi susisiekti nepavyko – jis į skambutį neatsakė, o R. Šaltenytė „Atvirai Klaipėdai” teigė, kad šis miesto, kuriame ji praleido jau didžiąją dalį savo sąmoningo gyvenimo, apdovanojimas jai yra labai svarbus.

„Labai netikėta, bet džiugi naujiena. Ir aišku, kad džiaugiesi. O visa kita, jei žiūri protingai, iš kažkokio atstumo, tai supranti, kad už nieką niekada nieko ir neduoda. Vadinasi, smagu, kad įvertino. Aš iškeičiau Vilnių, savo gimtąjį miestą, į Klaipėdą, jau gyvenu čia daugiau nei Vilniuje, taip kad man tikrai labai daug reiškia, nes didžiąją dalį savo sąmoningo gyvenimo praleidau čia. Viską, ką dariau, dariau čia”, – sakė aktorė, šiemet gavusi ir Vyriausybės kultūros ir meno premiją.

„Tai labai ryškūs menininkai, garsinantys Klaipėdą tiek Lietuvoje, tiek Europoje, tiek pasaulyje. Tai menininkai, kurių darbai jaudina gausias bendruomenes, tad neabejodamas sakau, kad Klaipėda turi labai garbingus, kūrybingus ir dar daug potencialo turinčius kultūros magistrus. Šis titulas – tai įvertinimas už jau nuveiktus darbus, tačiau tuo pačiu tai ir įpareigojimas nenuvilti miesto tikėjimo dar laukiant daug gražių kūrybinių sumanymų realizavimo ateityje“ – sako Klaipėdos meras, Kultūros magistro vardo suteikimo komisijos pirmininkas Vytautas Grubliauskas.

Kultūros magistrų vardui šiemet dar buvo nominuoti mažosios plastikos dailininkas Saulius Bertulis, dailininkas-juvelyras Vidas Bizauskas, skulptorius Klaudijus Pūdymas, aktorius Arvydas (Benas) Šarka, renginių režisierė, mokytoja metodininkė Svetlana Vasičkina ir teatro režisierius Alvydas Vizgirda.

Kultūros magistrų vardo teikimo komisiją šiemet be V. Grubliausko dar sudarė Savivaldybės administracijos Kultūros skyriaus vedėja Eglė Deltuvaitė, Mažosios Lietuvos istorijos muziejaus direktorius Jonas Genys, Klaipėdos etnokultūros centro direktorė Nijolė Sliužinskienė, Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro vyriausiasis dirigentas, Klaipėdos Jeronimo Kačinsko muzikos mokyklos berniukų ir jaunuolių choro “Gintarėlis” meno vadovas Tomas Ambrozaitis, Klaipėdos miesto pagyvenusių žmonių asociacijos prezidentė Kristina Buslajeva, Menininkų grupės „Žuvies akis” pirmininkė Goda Giedraitytė, vicemeras Arvydas Cesiulis, Žvejų rūmų direktoriaus pavaduotoja Nemira Trakumienė, Lietuvos dailininkų sąjungos Klaipėdos skyriaus pirmininkė Neringa Poškutė. Jos sudėtyje dar buvo B. Šarka ir Klaipėdos kultūros magistras Gitaras Grajauskas. Abu jie posėdyje nedalyvavo – pirmasis dėl jo paties nominavimo, antrasis buvo išvykęs.

Pagal minėtąją tvarką, Klaipėdos kultūros magistro regalijos – piliavietėje rasto renesansinio žiedo paauksuota kopija – įteikiama rugpjūčio 1-ąją minimo Klaipėdos gimtadienio proga, uostamiesčio piliavietės princo Frydricho poternoje.

Nuo 2003 metų, kai gimė ši tradicija, Klaipėdos kultūros magistro vardas yra suteiktas 35 iškiliems menininkams. Pernai šis titulas suteiktas skulptoriui Algirdui Bosui ir fotografui Remigijui Treigiui.

6 Comments

  1. Anonimas

    Senosios miesto kultūros ir meno tarybos įgaliojimai jau seniai pasibaigė. Ar teisėtai išrinkti naujieji kultūros magistrai? Jie abu puikūs menininkai to nusipelnė. Bet juridinė pusė taip pat svarbi ir neturi mesti šešėlio.

    Reply
  2. Vilija

    Džiaugiuosi ir didžiuojuosi, jog mūsų mieste gyvena ir kuria tokie menininkai. Regina Šaltenytė – talentinga, mylima Aktorė ir nuostabus Žmogus! Sveikinimai!

    Reply
  3. Agnija

    Labai džiaugiuosi, kad šis garbingas titulas suteiktas maestro Mindaugui Bačkui. Greta visų jo nuopelnų Klaipėdos kultūrai, bene ryškiausiai spindi Violončelės festivalis. Toks žmogus tai tikra likimo dovana mūsų uostamiesčiui. Sveikinu ir linkiu naujų sumanymų ir… nepalikti mūsų.

    Reply
    • Rovena

      Pritariu jūsų kiekvienam žodžiui ?

  4. Meno kūrėjų sąjunga

    Jau trečią kartą (nuo 2010 m.) siūlome Arvydą (Beną) Šarką kultūros magistro žiedui – kodėl šiam iškiliam, fenomenaliam, europinio mąsto kūrėjui iki šiol kultūros magistro titulas nesuteikiamas?

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Fotoreportažai, Kultūra, Svarbu

„Auksinių scenos kryžių" apdovanojimuose - klaipėdiečių triumfas (papildyta)

Tarptautinę teatro dieną, trečiadienio vakare, Klaipėdos dramos teatre vykusioje „Auksinių scenos kryžių“ apdovanojimų ceremonijoje iš 17 nominacijų net 6 „Auksiniai ...
2024-03-27
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Klaipėda svetinga rusiškoms organizacijoms

Trijų nevyriausybinių organizacijų patalpų panaudos sutartys su Klaipėdos miesto savivaldybe baigėsi: su Antihitlerinės koalicijos šalių Antrojo pasaulinio karo dalyvių Klaipėdos ...
2024-02-12
Skaityti daugiau

Mums rašo

Barokinės muzikos magijos nublokšta

Yra Klaipėdos koncertų salės repertuare vienas koncertas, kuris jau šeštą kartą kartojamas klausytojų pageidavimu. Ar atspėsite kuris? Tai – talentingojo ...
2024-02-03
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This