Ar bendruomenė gali pakenkti?

Regionas

Iveta Danieliūtė, "Atviros Klaipėdos" praktikantė
2019-07-11

Komentarų: 1

Trečiadienio vakarą Nanook podkasto* kūrėjų surengtoje atviro rato diskusijoje, vykusioje  Palangos bare „Kablys“, buvo kalbama apie tai, kas yra bendruomenė, kaip ja tapti, bandyta išskirti jos privalumus ir trūkumus. Išsakyta mintis, jog kartais bendruomenė gali ne tik vienyti, bet ir pakenkti.

Kalbėjusiųjų pasisakymai įrašyti ir bus panaudoti podkasto kūrimui.

„Facebook” nuotr.

Buriuotojas Adomas Patašius pasakojo, kaip kelionės metu nepažįstami žmonės susibičiuliauja, tampa maža bendruomene. Tai įvyksta natūraliai, nes tikslas visų yra bendras – išgyventi, todėl įgula turi dirbti sklandžiai. Tačiau ar draugystės išlieka išlipus į krantą, buriuotojas patvirtinti negalėjo.

Filosofas, Vilniaus dailės akademijos dėstytojas Kasparas Pocius teigė esą „dabartinis pasaulis išgyvena tam tikrą krizę, pradedant klimatu ir baigiant žmonių santykiais“. Anot jo, dabar žmonės kartais susiburia siekdami vykdyti pokyčius, keisti sistemą.

Diskusijoje iškeltas klausimas, jog valstybė galbūt yra per didelis darinys, kad ją būtų galima pavadinti bendruomene. Esą tik mažesnis ratas žmonių gali tinkamai spręsti problemas kartu ar jausti stiprų bendrumą dėl panašių interesų.

Diskutuojant, ar bendruomenei reikia lyderio, susirinkusiųjų nuomonės išsiskyrė: vieni teigė, kad reikia vadovaujančio asmens, kuris įtrauktų naujus narius į bendruomenės ratą, kiti prieštaravo – visi turi būti lygūs ir veikti lygiomis jėgomis.

Vienas diskusijos dalyvis pastebėjo, kad žmonija yra viena didelė bendruomenė, o jos skirstymas į jogos, krikščioniškas, studentų, meno ar kitas mažas bendruomenes esą tik skaldo žmonių vienybę.

Pabrėžta, kad dabar bendruomenių erdvės yra ne tik fizinės, bet ir virtualios, persikėlusios į interneto plotmes.

Viena moteris priminė apie „Facebook“ tinklalapyje egzistuojančias mamyčių grupes. Kartą pasidalinusi savo patirtimi apie žindymo problemas ir vaikui duodamą pieno mišinuką, ji sulaukė kritikos lavinos neva esanti bloga motina. Jos nuomone, kai kurios bendruomenės teikia daugiau žalos nei naudos.

Diskusiją moderavo „NYLA Update“ podkasto bendraautoriai Marylando universiteto vyr. mokslininkė Eglė Murauskaitė ir žurnalistas Karolis Vyšniauskas.

Atviro rato diskusiją „NYLA Update“ vedė tik antrą kartą, pirmoji surengta Vilniuje. Tad tai nauja forma ne tik klausytojams, bet ir patiems podkasto kūrėjams.

——–

*Podkastas – interneto kartos radijas, kai kurių kalbininkų dar raginamas lietuviškai vadinti tinklailaide. 

1 Comment

  1. Gintaras

    Mamyčių bendruomenė, buriuotojų bendruomenė, kas dar – mezgėjų bendruomenė, valdininkų bendruomenė, jogų bendruomenė ir t.t. – kaip pilietiškumo ir visuomeninio aktyvumo, piliečių svanoriško įsitraukimo į realios savivaldos procesus ir dalyvavimą priimant žmonėms svarbius sprendimus, tikrai??? Gerai, kodėl ne? Tegu bendrauja žmonės. 🙂
    Tačiau labai gaila, kad to viešinamo renginio organizatoriai nesupranta, nevertina ir net neužsimena apie visų šalių įstatymais apibrėžtą vietos bendruomenę (local community), kaip kaimynystėje gyvenančių ir bendrų tikslų turinčių piliečių sąjungą ir bendradarbiavimo formą. Patikėkit, čia yra tikroji bendruomeniškumo prasmė ir žymiai daugiau atsakymų į klausimus, kuriuos keliate savo diskusijoje.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This