Smarvė: norma sumažėjo, bet pergalę švenčia verslas?

Politika, Svarbu

Nors dar praėjusių metų spaly Klaipėdoje vykusiame išvažiuojamajame Seimo sveikatos reikalų komiteto posėdyje viešai buvo paskelbta, kad sveikatos apsaugos ministro įsakymu sudaryta speciali darbo grupė kovai su tarša yra numačiusi pakeisti kvapų higienos normą taip, kad ji nuo 8 europinių vienetų (OUE/m3) sumažėtų iki 2-jų, prieš kelias dienas pranešta, jog apsistota ties 5 vienetų norma, o jos įgyvendinimui dar numatytas ir penkerių metų pereinamasis laikotarpis.

Pasak sveikatos apsaugos viceministro Algirdo Šešelgio, pereinamasis laikotarpis reikalingas tam, kad „pramonės, perdirbimo, žemės ūkio ir kitų objektų savininkai turėtų realias galimybes pertvarkyti vykdomą ūkinę veiklą“.

Daug pastangų kovoje su pietinę miesto dalį alinančia smarve įdėjusi Marių bendruomenės pirmininkė, Klaipėdos miesto tarybos narė Ligita Girskienė sako, jog „reikia džiaugtis kiekvienu veiksmu ir tokiu pasiekimu taip pat”. Tačiau, jos teigimu, bendruomenė yra nusivylusi numatytu ilgu pereinamuoju laikotarpiu.

„Mane asmeniškai ir bendruomenę nuvilia tie terminai iki 2024-ųjų metų ir neišsprendžiama teršėjo identifikavimo problema”, – „Atvirai Klaipėdai” sakė L. Girskienė.

Pasak politikės, ji viliasi, jog „kažkiek gelbės tos kvapo normos minimalus sumažinimas”, nors apgailestauja, kad atsisakyta pradžioje žadėto diferencijavimo – vienokią kvapo normą buvo ketinta numatyti miestams, o kitokią – kaimo vietovėms.

„Matomai padarė įtaką verslininkai, pramonininkai ir ūkininkai, kurie stovėjo prie ministerijų durų nuolat. Jų yra didesnis pasiekimas nei bendruomenės”, – apibendrino L. Girskienė.

Liepos pradžioje grupė klaipėdiečių kartu su aplinkos ministru Kęstučiu Mažeika dalyvavo spaudos konferencijoje Seime ir išsakė savo lūkesčius Seimo nariams, kai ateis jų eilė  balsuoti už aplinkosauginių įstatymų paketą. Rimanto Navicko nuotr.

„Atvira Klaipėda” rašė, jog liepos 11 d. paskutiniajame savo posėdyje senosios sudėties Vyriausybė pritarė keturių su aplinkosauga susijusių įstatymų pakeitimų projektui. Įstatymai, kurių atitinkamus straipsnius, susijusius su taršos mažinimu, siūloma Seimui keisti, buvo minimi šie: Aplinkos apsaugos valstybinės kontrolės, Aplinkos apsaugos, Mokesčio už aplinkos teršimą ir Aplinkos monitoringo. Be to, minėtame Vyriausybės posėdyje dar buvo įtrauktas ir penktasis –  Visuomenės sveikatos priežiūros – įstatymas.

Tiesa, paaiškėjo, jog pastarajame siūloma keisti vos vieno straipsnio vieną punktą, kuriuo nežymiai išplečiamos Visuomenės sveikatos priežiūros tarnybų kompetencijos ribos. 

Minėti įstatymai jau yra oficialiai įtraukti į naujų Seimo teisės aktų projektų registrą, tad galima tikėtis, jog Seimo nariai jų svarstymo imsis jau artimiausioje rudens sesijoje.

Seimui pritarus minėtam įstatymų paketui, atsirastų galimybė didinti baudas už taršių įmonių pažeidimus, didinti pačius taršos mokesčius, griežtinti taršių įmonių kontrolę. Be to, Aplinkos apsaugos agentūros darbuotojai be išankstinio įspėjimo, kaip yra dabar, bet kuriuo paros metu galėtų patekti į įmonės teritoriją, o laboratorinių tyrimų išlaidas, nustačius pažeidimus, turėtų apmokėti patys teršėjai. Taip pat būtų griežtinama taršos leidimų išdavimo tvarka, aplinkos monitoringą galėtų atlikti tik akredituotos laboratorijos ir kt.

2 Comments

  1. Raimis

    Manau, kad tekste yra netikslumai, nes čia ne vienos Girskienės nuopelnas. Kiek pamenu ji prieš penkis metus kovojo ir nulinį rezultatą turėjo, o prisijungus visuomenei reikalas pajudėjo, plius rinkimai kaip tik pačiu laiku…

    Reply
    • Palmira Martinkienė

      O kur parašyta, kad VIENOS Girskienės nuopelnas?! Įdomiai skaitote 🙂 Bendruomenė minima bent kelis kartus- aktyvioje nuorodoje taip pat…

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas, Svarbu

Valdžios pradėta kova Labrenciškėje tęsis 

Beveik 9000 mokesčių mokėtojų eurų pirmoje instancijoje prakišusi Klaipėdos savivaldybė eina va bank ir toliau bando įrodyti savo tiesą ginče ...
2024-04-23
Skaityti daugiau

ELTA

Maitinimo sektoriaus atstovai reikalaujama mažesnio PVM tarifo

Penktadienį Vilniuje prie Vyriausybės maitinimo sektoriaus atstovai pradėjo protestą dėl šiuo metu esančio pridėtinės vertės mokesčio (PVM) dydžio. Nuo naujųjų ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

ELTA

Siūloma pratęsti draudimą retransliuoti rusiškus ir baltarusiškus TV kanalus

Vyriausybė pritaria siūlymui pratęsti draudimą retransliuoti Rusijos ir Baltarusijos kanalų programas. Šiuo metu numatyta, kad pastarasis ribojimas galioja iki 2024 ...
2024-04-10
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This