Kova su smarve: ant kilimo – ir „Grigeo Klaipėda”

Miestas, Svarbu

Į eilinį pas Klaipėdos merą trečiadienį vykusį pasitarimą dėl pietinius miesto rajonus kankinančios smarvės pakviestas AB „Grigeo Klaipėda” generalinis direktorius Robertas Krutikovas pristatė 1,2 mln. eurų atsieisiančias įmonės investicijas į aplinkosauginius sprendimus Dumpiuose esančiuose nuotekų valymo įrenginiuose.

Kartu jis patikino, kad įmonės specialistai operatyviai išanalizuos galimybes papildomai naudoti Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centro (KRATC) sąvartyne purškiamus kvapus neutralizuojančius „AirBorn” preparatus ir pasiūlymą dėl vieno iš arčiausiai gyvenamųjų namų esančio įmonės nuotekų linijos vožtuvų.

Kas padaryta ir daroma?

Nuo birželio „Grigeo Klaipėda” pradėjęs vadovauti R. Krutikovas tikino, jog yra nemalonu girdėti, kad įmonė viešojoje erdvėje yra nuolat linksniuojama kaip smardintoja, nors ir Nacionalinio visuomenės sveikatos centro atlikti modeliavimai rodo, kad higienos normos nėra viršijimos. Tad visi esą mąsto, ką būtų galima padaryti dar, kad nebeliktų preteksto tokiems kaltinimas. Dėl to ir buvo nuspręsta investuoti 1,2 mln. eurų į  dviejų nuotekų priėmimo baseinų uždegimą ir kvapų ozonavimo sistemą bei  dumblo sausinimo įrangą.

„Jau ir iki tol uždengėme Dumpiuose buvusius atvirus kanalus, 2015 metais buvo atlikta slėginės nuotekų trasos modernizacija. Rusėjo pabaigoje turi atvažiuoti baseino uždegimo įranga, ozonavimo įranga, reaktoriai. Visa tai iki 95 procentų sumažins molekulių, kurios išskiria kvapą. Visi darbai turėtų būti baigti spalį. Dumblo sausinimo įranga bus pradėta naudoti kitąmet. Rizikingiausia vieta, kur gali atsirasti kvapai, yra būtent priėmimo baseinai, tad čia ir investuojame. Nors ir juos pirmiausiai apžiūrėjau tik pradėjęs dirbti –  tikrai jokio kvapo nejutau. Daugelyje fabrikų per savo 19 metų karjerą buvau ir tikrai galiu užtikrinti, kad ir dabar esame gerame lygyje. Nepaisant to, žiūrime į ateitį, kad neliktų jokios galimybės diskusijai, įmonės įvaizdžio bloginimui. Po projekto įgyvendinimo pakviesime viską apžiūrėti – esame visiškai atviri”, – dėstė įmonės vadovas.

Jis taip teigė, jog įmonė yra viešai paskelbusi apie vietas, kur yra įrengti jos nuotekų linijos nuorinimo ventiliai, ir laiką kada tai daroma – nuorinimas esą vyksta tik dienos metu pirmadieniais ir penktadieniais.

Komentuodamas praėjusio penktadienio situaciją, kai aktyvūs visuomenininkai kaltino „Grigeo Klaipėda” darbuotojus esą jie vengė atlikti nuorinimo darbus, kad jų metu būtų galima paimti kvapų mėginius, R. Krutikovas teigė, kad tada buvo įvykusi avarija ir prioritetas buvo jos likvidavimas, o ne nuotekų linijos nuorinimas.

Kartu jis priminė, kad šalia eina ir miesto nuotekų linijos, kurios irgi gali būti kvapų šaltiniu.

Į pasiūlymus žada reaguoti

Pasitarime dalyvavęs Aplinkos apsaugos departamento Klaipėdos valdybos viršininkas Alfredas Šepštas teigė, kad „Grigeo Klaipėda” eina teisingu keliu uždengdama minėtuosius rezervuarus, nes būtent jie įmonės teritorijoje Dumpiuose yra pagrindinis kvapų šaltinis.

„Turėtų tą problemą išspręsti, o kol kas lieka probiotikai, kurie yra vieni iš efektyviausių priemonių, per parą sumažina iki 70 procentų kvapo”, – sakė A. Šepštas.

Pasak aplinkosaugininko, nuotekų linijos nuorinimo ventiliai tikrai negali būti žmones kankinančios baisios smarvės priežastimi, nes, pateikiamais duomenimis, visi penki tokie linijoje esantys įrenginiai per metus išmeta tik 64 kg teršalų, kai taršos leidimai būtini nuo 10 000 tonų.

Visgi jis siūlė įmonei pagalvoti, kad galbūt arčiausiai gyvenamosios teritorijos, Smiltelės ir Minijos gatvių kampe, esantis ventilis galėtų būti ne nuorinamas, o jame susikaupęs oras išsiurbiamas į kokią nors talpą ir išvežamas.

Kokio nors sprendimo dėl to, galbūt pasitelkiant ir mokslininkus, pageidavo ir Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Klaipėdos departamento Visuomenės sveikatos saugos kontrolės skyriaus vedėja Asta Šlepetienė.

R. Krutikovas pažadėjo su įmonės specialistai išanalizuoti tokią galimybę.

Tuo metu tiek meras, tiek Klaipėdos savivaldybės administracijos direktorius Gintaras Neniškis prašė, kad įmonė pasinaudotų KRATC patirtimi naudojant „AirBorn” preparatus.

„Dumpiuose veikiančių savivaldybės įmonių teritorijos bus apstatytos tomis patrankomis. Prisijunkite prie tos iniciatyvos. Turite kampelį, pro kurį gali prasiveržti kvapai, o kaštai šiuo atveju būtų nedideli”, – teigė G. Neniškis.

„Anksčiau buvo analizuotas kitoks metodas, rūko principas. Jei jau investuojame 1,2 milijono, tai tikrai pasidomėsime, gal pavyks per tą likusį trumpą laiką iki rezervuarų uždengimo išsinuomoti tokią įrangą”, – sakė „Grigeo Klaipėda” vadovas.

INFORMACIJA

Sekmadienį, rugsėjo 8-ąją, 11 val., ties prekybos centru „Maxima” (Šilutės pl. 68) organizuojama pilietinė akcija-eitynės „Smarvei Klaipėdoje – ne!”

4 Comments

  1. Anonimas

    Ne iš oro smarvę šalint reikia, o vamzdynu iš gamybos iki Dumpių turi tekėti atitinkamia išvalytas, „nugesintas” vanduo, bet tai papildomos nuolatinės išlaidos, EBITDOS laukiamos nebus, metinių premijų nebus… Anksčiau vanduo buvo valomas kaip priklauso, dujos nesusidarydavo. Dabar verslininkai pimigams saiko neturi, vieni darbuotojai mirs, bus kiti… Sukviepuojam visas nuodingas lakiasias medžiagas ir visiem nusispjauti ☠?☠? Svoločiai!

    Reply
  2. Lol

    Grigeo fb mane uzblokavo kai mitinga pareklamavau

    Reply
  3. Lina

    Kvapus gal ir kada nors panaikins, o visą Mendelejevo lentelę mes sukvėpuosim ar su kvapu ar be kvapo….

    Reply
    • ezys

      Pataisykit kas nors, kas chemija ismano, bet ar imanoma panaikinti kvapa, nepasalinant is oro elementu kurie ta kvapa ir sukelia?

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas

Dabartiniai vicemerai uždirba ženkliai daugiau

Trijų Klaipėdos vicemerų mėnesiniai atlyginimai šių metų pirmą ketvirtį vidutiniškai buvo 5679 eurai neatskaičius mokesčių. O pernai metais šie pareigūnai ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

Transportas

Integruotiesiems maršrutiniams taksi – 6 metai

Antradienį sukanka 6 metai, kai į viešąjį Klaipėdos transportą kaip integruota jo dalis įsiliejo maršrutiniai taksi. Per tą laiką M5, ...
2024-04-16
Skaityti daugiau

Svarbu, Verslas

„Grigeo Klaipėda“ ir vandentiekininkai susikibo dėl šimtų tūkstančių 

Po teisėsaugininkų nustatyto fakto, jog pilnai neišvalytomis nuotekomis teršė Kuršių marias, uostamiesčio vandentiekininkų paslaugomis priversta naudotis AB „Grigeo Klaipėda“ už ...
2024-04-16
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This