Aiškinsis, ar tinkamai naudojamos viešinimui skirtos biudžeto lėšos

Politika, Svarbu

Nors Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) atsisakė pradėti ikiteisminį tyrimą pagal Klaipėdos miesto tarybos Kontrolės komiteto pirmininkės Ligitos Girskienės pareiškimą dėl tarp kai kurių Klaipėdos savivaldybės įmonių bei vienos privačios bendrovės sudarytų sutarčių dėl viešinimo paslaugų teikimo, situaciją toliau aiškinasi Viešųjų pirkimų tarnyba ir Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI).

Be to, antradienį vykusiame Kontrolės komiteto posėdyje jos nariai pritarė komiteto pirmininkės siūlymui pavesti Savivaldybės kontrolierių tarnybai patikrinti, ar efektyviai naudojami biudžeto pinigai, skirti Klaipėdos savivaldybės administracijos darbų viešinimui žiniasklaidoje.

L. Girskienei nuostabą kėlė faktas, jog visus konkursus viešinimo paslaugoms Klaipėdoje teikti laimi vienas ir tas pas asmuo. Martyno Vainoriaus nuotr.

„Tiek savivaldybės administracija, tiek jos įmonės moka šimtus tūkstančių už viešinimo paslaugas vienai įmonei – uždarajai akcinei bendrovei „RSV projektai”. Arūnas Liubinavičius pagal viešai skelbiamus duomenis praktiškai gyvena tik iš savivaldybės įmonių bei savivaldybės biudžeto lėšų. Savivaldybės administracija iš jo yra įsigijusi viešinimo paslaugų už daugiau nei 270 000 eurų. (nuo 2015 m. iki dabar  – aut. pst.) Šitie duomenys yra viešai prieinami.  Mano žiniom, savivaldybės administracija turi didžiulį Viešųjų ryšių skyrių, kuriame dirba penki ar keturi specialistai, atsakingi už tą pačią sritį „, – savo pareiškimo esmę komiteto nariams dėstė L. Girskienė.

Ji stebėjosi, kodėl tų pačių paslaugų negali atlikti minėto skyriaus samdomi darbuotojai, o tam dar reikalingas tarpininkas.

„Negi šitie specialistai negali užsakyti skelbimų, suformuoti pranešimų ir jų perduoti tiesiogiai spaudai, televizijai, be tarpininko, kuriam sumokami tokie didžiuliai pinigai?” – retoriškai klausė ji.

L. Girskienei nuostabą kėlė ir tas faktas, jog visus konkursus viešinimo paslaugoms Klaipėdoje teikti laimi vienas ir tas pas asmuo.

„Susidaro toks įspūdis, kad vienintelis asmuo, kompetentingas šitoj srity visoj Klaipėdoj, yra tik Arūnas Liubinavičius ir jo įmonė. Tiek savivaldybės įmonė KRATC, tiek „Klaipėdos vanduo”, tiek „Klaipėdos energija”, „Klaipėdos šventės” yra sudariusios viešinimo paslaugų pirkimo sutartis su „RSV projektai”. Negi minėtų įmonių administracijos negali tiesiogiai pirkti paslaugų be šito tarpininko?” – klausimus posėdyje kėlė komiteto pirmininkė.

Jos teigimu, neatmestina, jog tokiu būdu gali būti slepiami mokesčiai – tai esą išsiaiškins VMI.

Nors net trys iš penkių posėdyje dalyvavusių komiteto narių priklausė ankstesnei savivaldybės administracijai, kurios darbų viešinimui žiniasklaidoje ir buvo skiriami biudžeto pinigai, be didesnių diskusijų bendru sutarimu Savivaldybės kontrolierių tarnybai buvo pritarta pavesti patikrinti šių lėšų panaudojimo efektyvumą ir tikslingumą.

17 Comments

  1. nugi

    O tai buvęs Balticum žurnalistas dirba viešųjų ryšių specialistu administracijoje ir dar viena specialistė dirba informavimo ir el. paslaugų skyriuje. Taip pat mero patarėja viena koordinuoja viešuosius ryšius mero ir dar kelios tarnautojos iš mero sekretoriato rengia viešus pranešimus apie Savivaldybės mero ir jo pavaduotojų veiklą. Visa armija asmenų užsiimančių viešaisiais ryšiais. Kam pinigus per Liubinavičiaus firmą pervedinįti? Negi nemoka specialistai patys į dienraštį išsiųsti info?

    Reply
  2. cirkas

    pamatysite kas bolotiruosis į Seimą vienmandatėje apylinkėja, va tada ir suprasite kas čia vyksta. Juk jaukti protus žmonėms ir pasakoti neva kaip viskas blogai yra sena populistų strategija, bet nieko jie neįrodo ir nieko nepakeičia. Janutienė kiek metų TV ekrane užsiėmė info pylimu, o dabar žiūrėk seimūne pataps. Va čia yra atsakymas. Sveiki sulaukę seimo rinkimų pradžios.

    Reply
    • Klounas liko ?

      Paskaityk kokius pažeidimus rado savivaldybės kontrolierė ,, savivaldybės butuose ,, . Labai panašius į viešinimo sandorius . Matyt savivaldybės kontrolierė eis į rinkimus ? ?

  3. Nezabitauskas

    Jau norėjau piktintis – kuriam galui savivaldybė laiko viešųjų ryšių skyrių (pasak Ligitos, didžiulį), jei perka viešųjų ryšių paslaugas iš Liubinavičiaus? Bet iš pradžių panorau sužinoti, kiek tame skyriuje darbuotojų yra. Mano nuostabai, savivaldybės tinklalapis tokio skyriaus apskritai nerodo. Matau tik informavimo ir e. paslaugų skyrių, jame du darbuotojai. Likau nesupratęs, kas čia darosi – savivaldybė klastoja duomenis apie savo aparatą ar Ligita nusikalba.

    Reply
    • Palmira Martinkienė

      Ko gero, Ligita turėjo omeny ne tik savivaldybės administraciją, bet ir mero komandą (meriją) , kurioje irgi dirba 2 kiti viešųjų ryšių specialistai.

    • Elena

      Nezabitauskui , aš paskaičiau šias viešinimo pareigas einančių darbines funkcijas . Pareigos viešųjų ryšių specialisto .Daug jų yra . Yra ir šios užtikrina oficialią savivaldybės informacijos sklaidą . Padeda formuojant Klaipėdos m. savivaldybės įvaizdį .Planuoja ir įgyvendina viešinimo kampanijų ir ryšių strategijas ir t.t. Kam Liubinavičiaus paslaugos savivaldybei ?

    • Elena

      Radau ir merijoje pagal pareigas atliekančių viešinimą . Nemalonu kada matai , kaip švaistomi miestiečių pinigai dar ir tokiems ,, liubinavičiams ,,

    • šiaip

      Girskienė gražiai „paima” tuos žmogučius, kuriem čia atrodo oi kiek čia visko ir kaip čia viskas blogai, bet STT jau įrodė, kad kriminalo nėra, viešinimo lėšos pagal ES normas numatomos. dar dabar matyt ėmė uodega degti ir dėl to, kad kaip tarybos narė prisišnekėjo ir gali nukentėti tai bandoma skandalu apsiginti, bet žodis ne žvirblis – pasakei teks atsakyti.

    • Nezabitauskas

      Jeigu taip, jeigu viešųjų ryšių specialistų pakanka ir savivaldybės administracijoje, ir mero aparate, tai reikalas gana rimtas, kvepiantis kriminalu – visuomeninių lėšų švaistymu ir pasisavinimu (vogimu). Tačiau kas kels bylą? Kol kas medžiojama pati Ligita. Jai reikėtų nesivelti į apytuštes diskusijas, akcentuoti svarbiausius dalykus, kalbėti mažiau ir tiksliau, nes medžiotojai kabinėsis prie kiekvieno jos žodžio.

  4. Rita

    Džiugu skaityt tokius straipsnius, kai traukiama į dienos šviesą, tokie akiai matomi neskaidrūs dalykai

    Reply
  5. Gediminas Paplauskas

    STT – pareigūnų vardai ir pavardės būtų įdomios.

    Reply
  6. rysiaisukuo

    Viešųjų ryšių efetyvumo niekas niekad objektyviai neįvertins, nes tai savo prigimtimi ne informacinė, o manipuliacinė paslauga. Normalu, kad valdininkai nemoka to daryti, o tie, kas moka, manipuliuoja :). Visais!

    Reply
  7. Gediminas

    Rsv finansavime slypi visa kongo „populiarumo” ir Klaipėdos dienraščių lojalumo paslaptis. Nutrauk finansavimą Liubinavičiui ir kongo niekas nebeprisimins

    Reply
    • Liubinavičius

      Ačiū už pripažinimą. Nežinojau, kad esu toks įtakingas 🙂

    • O Liubinavičius

      vėl nesuprato ? Ne pats įtakingas , o finansavimas . Manau nutraukus finansavimą Liubinavičius taptų ,, niekuo,, , o meras viešinimui ,,įdarbintų ,, savivaldybės valdininkus . Pinigai pinigai pinigai , pone Liubinavičiau , o ne tamsta .

  8. Savas

    Kur pastebės: visi žino, savas, sistema veikia. STT nieko nemato, Grubliauskas ramiai miega toliau. Tik kad savi savivaldybininkai save patikrinę ką rastų, tai būtų įdomu.

    Reply
  9. Elena

    Pagaliau puikiai dirba komitetas .Džiugu skaityti , kad pagaliau susirūpinta ar efektyviai naudojami miestiečių pinigai . Ačiū tarybos narei ir komitetui .

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas, Svarbu

Labrenciškės sklypo istorija: savivaldybei - beveik 9000 eurų sąskaita

Dabartinių Klaipėdos valdančiųjų pagimdytoje byloje, kurios epicentre buvo visuomeninės paskirties sklypas Labrenciškėje, miesto valdžiai teko nuryti karčią piliulę.  Pirmos instancijos ...
2024-03-19
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Garsusis Labrenciškės sklypas: kodėl pati savivalda nenutraukia sutarties?

Klaipėdos apylinkės teismas išnagrinėjo politikų pagimdytą bylą, kurios epicentre yra visuomeninės paskirties sklypas Labrenciškėje.   Baigiamųjų kalbų metu Savivaldybės administracijos ...
2024-03-07
Skaityti daugiau

Spyglys

Klaipėdos prioritetas - smarvė*

Spyglys negali nepritarti visų sričių žinovės, aktyvistės, visuomenės veikėjos ir žymios politologės Virginijos Jurgilevičienės mintims, išsakytoms iš Klaipėdiečių tribūnos ketvirtadienį ...
2024-02-29
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This